Violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, în concert la Satu Mare. Vioara lui Enescu de Ziua Culturii Naționale
https://www.ziarulmetropolis.ro/violonistii-gabriel-croitoru-si-simina-croitoru-in-concert-la-satu-mare-vioara-lui-enescu-de-ziua-culturii-nationale/

Duminică, 14 ianuarie 2024, de la ora 19:00, violoniştii Gabriel Croitoru şi fiica sa, Simina Croitoru, susţin un concert extraordinar la Sala Filarmonicii ”Dinu Lipatti” din Satu Mare, dedicat Zilei Culturii Naţionale, care se sărbătoreşte în fiecare an pe 15 ianuarie. 

Un articol de Ziarul Metropolis|5 ianuarie 2024

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural G.M. Zamfirescuiar intrarea este liberă.

Cultura este ,,cartea de vizită” a unui popor care nu își va pierde niciodată valoarea. În acest an, am ales să marcăm Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment plin de sensibilitate, care să ne rupă puțin de cotidian și să ne facă să ne simțim mândri de moștenirea culturală pe care o avem. Publicul sătmărean este invitat la concertul susținut de invitații noștri speciali, muzicieni de renume, care ne vor onora cu prezența lor la Satu Mare.

a declarat primarul Kereskényi Gábor.

Cei doi artiști vor fi acompaniați de Clementina Ciucu – Ristea la pian, invitata specială a serii fiind violonista Eva Croitoru – Păucă, fiica Siminei și nepoata lui Gabriel Croitoru. 

Au trecut doar câteva săptămâni de la încheierea ediției din 2023 a Turneului ”Vioara lui Enescu” și, iată, voi fi iarăși alături de fiica mea pe scenă. Seara de 14 ianuarie 2024 va deveni astfel nu doar o ocazie de a sărbători muzica și cultura națională, ci și un moment deosebit în care familia noastră va împărtăși cu publicul sătmărean emoția și talentul trecut din generație în generație, mai ales că invitata serii va fi nepoata mea, care pe 24 ianuarie va împlini 8 ani, violonista Eva Croitoru – Păucă. Sunt și bucuros și emoționat în același timp și abia aștept acest eveniment.

violonistul Gabriel Croitoru

Familia de muzicieni a pregătit un program special pentru evenimentul din data de 14 ianuarie de la Satu Mare, cuprinzând exclusiv duete violonistice, cei doi interpreţi aflându-se pe scenă împreună, acompaniaţi la pian de Clementina Ciucu – Ristea, seara cuprinzând lucrări sau aranjamente semnate de George Enescu, Ciprian Porumbescu,  Dmitri Șostakovici şi de prea puţin cunoscuţii Nicolas Louis, Hubert Bauersachs, Edmund von Weber, Carl Kämmerer sau  Moritz Moszkowski.

Vom interpreta piese selectate cu grijă, menite să transmită frumusețea și profunzimea muzicii românești în contextul repertoriului universal. Este un prilej special să celebrăm împreună această zi dedicată culturii și să aducem muzica mai aproape de oameni.  

violonista Simina Croitoru

Violonistul Gabriel Croitoru va susţine chiar în seara de 15 ianuarie un alt concert la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti, cu Diana Ionescu la pian, sub acelaşi generic Vioara lui Enescu, cântând la vioara Guarneri del Gesu „Catedrala” ce i-a aparţinut lui George Enescu.

 

Program muzical – Satu Mare, 14 ianuarie, ora 19

GABRIEL CROITORU – vioară

SIMINA CROITORU – vioară

CLEMENTINA CIUCU-RISTEA – pian

 

George Enescu – Balada pentru vioara si pian

George Enescu – Foaie verde ghiocel pentru vioară și pian

Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară și pian

Dmitri Șostakovici – 5 piese pentru două viori și pian

Nicolas Louis – Fantaisie brillante (L’Amitié) pentru două viori și pian, op. 140

Hubert Bauersachs – Liebeslied pentru două viori și pian, în sol major, op. 29

Edmund von Weber – Trio sur „La gazza ladra” pentru două viori și pian, în re major, op. 3

Carl Kämmerer – Ländler pentru două viori și pian

Moritz Moszkowski – Suita pentru două viori și pian, op. 71

 

Turneul Vioara lui Enescu 2023 video post eveniment:

https://youtu.be/Y7mftKYlYsE

Video Vioara lui Enescu / 10 ani (2022):

https://www.youtube.com/watch?v=-KHrY77vhLU

Passacaglia de Handel cu Simina și Gabriel Croitoru:

https://www.youtube.com/watch?v=nqpYdqCZyUk



18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).