Vlad Ivanov, Julieta Szönyi, Pavel Bartoș și Șerban Pavlu pe scena ANONIMUL 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-julieta-szonyi-pavel-bartos-si-serban-pavlu-pe-scena-anonimul-2019/

Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care se întâmplă între 5 şi 11 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, aduce în faţa publicului cineaşti români de marcă, dar şi de peste hotare. Actorii Vlad Ivanov, Julieta Szonyi, Șerban Pavlu şi Pavel Bartoş sunt doar câţiva dintre cei care au urcat pe scena ANONIMUL marţi, 6 august, pentru a prezenta publicului cele mai noi producţii la care au lucrat.

Un articol de Petre Ivan|8 august 2019

În cadrul Romanian OFF Section, publicul ANONIMUL a avut ocazia de a vedea, înainte de lansarea în cinematografe din 13 septembrie, „La Gomera”, cel de-al cincilea lungmetraj al regizorului Corneliu Porumboiu.

Alături de Vlad Ivanov, din partea echipei filmului, la proiecție au mai participat și Ramona Grama, coordonator producție, dar și actrița Julieta Szony, cunoscută publicului român pentru rolurile Adnana din Toate pânzele sus (r. Mircea Mureșan, 1977) și Otilia din Felix și Otilia (regia Iulian Mihu, 1972).

Este extraordinar să întâlnești un regizor precum Corneliu Porumboiu, care știe să te ghideze, să-ți ceară, să te tempereze atunci când faci prea mult sau să îți ceară atunci când trebuie să faci în plus și, în același timp, să îți dea încredere și curaj că ceea ce faci este bine.”, a mărturisit Julieta Szony spectatorilor ANONIMUL.

„Monștri.”, entry-ul românesc din competiția de lungmetraj realizată de Ludmila Cvikova, a beneficiat, de asemenea, de o proiecție specială la ANONIMUL, în prezența actorului Șerban Pavlu, a regizorului Marius Olteanu, precum și a producătorului Claudiu Mitcu. Un film despre o poveste de dragoste atipică, „Monștri.” îi are în distribuție pe Judith State (Sieranevada), Cristian Popa (Comrade Detective), Alexandru Potocean și Șerban Pavlu.

Pavel Bartoș a debutat în scurtmetraj, „Romanian Tradition” fiind primul său film, prezentat la ANONIMUL în secțiunea Actori în spatele camerei.

Este un film după o întâmplare adevărată, petrecută la o nuntă sătească, la care au ajuns din greșeală doi studenți, care încercând să respecte tradițiile, reușesc să deturneze nunta. Este un film onest. Nici nu m-am gândit că acest film o să fie în festivaluri, dar uite că a fost la TIFF, acum este la ANONIMUL, iar astăzi am aflat că a fost selectat și pentru festivalul de la Izmir, Turcia.”. – Pavel Bartoș.

Joi, 8 august, la Sfântu Gheorghe va sosi cunoscutul cineasta ucrainean Sergei Loznitsa, care va primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale și care susține un masterclass sâmbătă, 10 august, de la ora 15.00. O retrospectivă care include 7 titluri din filmografia sa va fi prezentată publicului, 4 dintre proiecții fiind urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Arest”, în regia lui Andrei Cohn, recent lansat în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary și câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2019, va avea parte de o proiecție specială în cadrul ANONIMUL vineri, 9 august. Publicul va avea ocazia să discute despre acest film cu realizatorul său Andrei Cohn, precum și cu actorul Iulian Postelnicu, sâmbătă, 10 august.

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc în perioada 5 – 11 august, la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

Accesul la proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit. Pentru rezervarea locurilor la proiecțiile care au loc în cinematograful din Green Village Resort, accesați evenimentul ANONIMUL de pe Eventbook.ro.

Making of ANONIMUL 2019, Day 1

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România și Dacin Sara.

Foto: Anonimul – facebook

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?