Vladimir Jurowski își prezintă viziunea asupra Festivalului Enescu, la Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/vladimir-jurowski-isi-prezinta-viziunea-asupra-festivalului-enescu-la-viena/

Dirijorul Vladimir Jurowski, noul director al Festivalului Internaţional George Enescu, va avea, la iniţiativa Institutului Cultural Român de la Viena, un dialog cu Ursula Magnes, coordonatoarea redacţiei muzicale a postului vienez radio klassik Stephansdom, pe 22 mai, începând cu ora 17.00, la Musikverein din Viena, în sala Horst Haschek Auditorium / Steinerner Saal.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2016

Evenimentul de la Musikverein este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Ambasada României în Republica Austria și cu sprijinul ARTEXIM, organizatorul Festivalului Internațional „George Enescu“.

Începând cu ediția 2017, la conducerea Festivalului Internaţional „George Enescu“ se va afla tandemul Zubin Mehta – Președinte Onorific și Vladimir Jurowski – director artistic. În cadrul dialogului de la Musikverein, Vladimir Jurowski va prezenta viziunea sa asupra Festivalului și viitoarele sale proiecte artistice.

Vladimir Jurowski este recunoscut la nivel mondial pentru felul pătrunzător în care abordează muzica, pentru angajamentul său artistic îndrăzneț și apetitul pentru muzica secolului al XX-lea, iar în acest moment este considerat unul din primii 10 dirijori ai lumii. Încă din anul 2005, odată cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la București în cadrul Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski s-a implicat în valorizarea și promovarea operei compozitorului român George Enescu. După ce a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu alături de London Philharmonic Orchestra în ediția din 2013 a festivalului, Vladimir Jurowski a dirijat în premieră londoneză la începutul lunii februarie 2015, în prezența unui public de peste 2.500 de persoane, opusul enescian și pe scena Royal Festival Hall (Londra), incluzând astfel creaţia enesciană în repertoriul internaţional al prestigioasei orchestre britanice. Vladimir Jurowski pregăteşte opera „Oedipe“ de George Enescu pentru deschiderea ediției din 2017 a Festivalului Enescu, interpretare pe care, de asemenea, urmează să o prezinte la Royal Festival Hall din Londra în data de 23 septembrie 2017.

Ursula Magnes este coordonatoarea redacţiei muzicale a radio klassik Stephansdom Viena din anul 2011. În această funcție este responsabilă pentru dezvoltarea formatelor și seriilor de reportaje. A moderat interviuri artistice în cadrul Festivalului de la Salzburg, al seriei de evenimente Freunde der Wiener Staatsoper / Prietenii Operei Vieneze, al Festivalului Grafenegg, al Festivalului St. Pölten, în Musikverein și Konzerthaus din Viena. În 2012 a apărut prima sa carte intitulată Angelika Kirchschlager: Liederreisebuch (Styria Premium). Pentru emisiunea „Ascult România“ / „Ich höre Rumänien“ Ursula Magnes a fost nominalizată la Premiile Radio pentru Emisiuni Educative.

Ediţia a XXII-a a Festivalului Internațional „George Enescu“ se desfăşoară în perioada 2-24 septembrie. Un număr record de 38 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul ediției 2017, în timp ce „Oedip“, cea mai cea mai cunoscută și apreciată operă a marelui compozitor român, va deschide Festivalul, în versiune concertantă, într-un moment cu valoare de simbol. Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philarmonic Orchestra și cu o distribuție care îl include și pe apreciatul tenor român Marius Vlad Budoiu, această versiune interpretativă a operei „Oedip“ va fi prezentată pentru prima oară și la Royal Festivall Hall din Londra, cu participarea corurilor din România, lucrarea recăpătându-și, astfel, traseul internațional. De asemenea, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în ediția 2017 de prestigioasa Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, sub bagheta dirijorului Antonio Pappano. Ediția 2017 marchează o altă premieră care stă sub semnul dezvoltării internaționale: aceeași lucrare enesciană care va fi prezentată în cadrul ediției 2017 a Festivalului Enescu de Orchestra Națională a Franței, Simfonia Concertantă pentru violoncel și orchestră de George Enescu, va face parte și din programul concertului de deschidere a stagiunii 2017 a Orchestrei Naționale a Franței, la Paris.

20
/06
/23

Pe 21 iunie, Women in Music Romania dă startul unei noi serii de evenimente la Cărturești Modul (strada Acedmiei, nr. 18-29). Seria HerStory, își propune să aducă în prim plan poveștile unor femei de succes din industria muzicală din România. Prima invitată este Olga Juverdeanu - Director General Global Records, în prezent cea mai mare casă de discuri independentă din Europa Centrală și de Est. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

20
/06
/23

Opera Națională București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, prezintă vineri, 23 iunie, ora 17:00, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spectacolele „jocNjoc” - un performance susținut de coregraful Gigi Căciuleanu și „Altitza” - un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica de Dan Dediu, prezentat de Baletul Operei Naționale București.

19
/06
/23

Vineri, 23 iunie 2023, stagiunea de concerte de la Sala Radio se încheie cu un eveniment special: trei dintre ansamblurile instituției - ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU) și CORUL DE COPII RADIO (pregătit de RĂZVAN RĂDOS) - vor interpreta Simfonia nr. 3 în re minor de MAHLER, cea mai lungă simfonie din repertoriul clasic.

14
/06
/23

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, ajuns la cea de-a treia sa ediție, se va desfășura în perioada 3-25 iunie 2023 la cele mai importante orgi din București: Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană.

14
/06
/23

A doua ediție a Analogue Festival, cel mai mare eveniment de acest fel din regiunea de sud-centru a României, va avea loc în perioada 25-27 august pe platoul Făget de la Mioveni, aducând pe scenă artiști consacrați din țară și din străinătate - 30 de ore de muzică live - pentru un weekend de evadare, cu muzică și cultură, în mijlocul naturii.

12
/06
/23

Maeștrii Ruxandra Donose, Ramon Vargas și Leontina Văduva au selecționat 20 de viitori cursanți din întreaga lume care vor participa, în perioada 23-27 august, la International Salbek Opera Masterclass, primul curs de măiestrie de acest gen din România, care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.