„Vrăjitoarele din Salem” – o producție a Teatrului Național São João din Porto, pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj!
https://www.ziarulmetropolis.ro/vrajitoarele-din-salem-o-productie-a-teatrului-national-sao-joao-din-porto-pe-scena-teatrului-maghiar-de-stat-cluj/

Producţia „Vrăjitoarele din Salem” se joacă în limba portugheză şi este programată sâmbătă, 22 aprilie şi duminică, 23 aprilie, ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, cu supratitrare în limbile română, maghiară şi engleză.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2023

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a sărbătorit, în decembrie 2022, 230 de ani de la înfiinţarea sa. Momentul culminant al stagiunii aniversare a fost organizarea celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, care a avut loc în perioada 17-27 noiembrie 2022. Pentru a marca cum se cuvine acest moment important pentru istoria sa, Teatrul Maghiar își propune să facă, pe tot parcursul anului 2023, o trecere în revistă a proceselor teatrale contemporane prin invitarea unor producții străine și autohtone. În perioada aprilie–noiembrie 2023, publicul clujean va avea ocazia să urmărească spectacole invitate din Porto, Barcelona, Budapesta și Kiev, precum și producții din Timișoara, Satu Mare și Sfântu Gheorghe.

Seria spectacolelor invitate începe cu o punere în scenă a piesei clasicului Arthur Miller, Vrăjitoarele din Salem, în regia lui Nuno Cardoso, directorul artistic al Teatrului Național São João din Porto.

Compania din Porto își prezintă astfel spectacolul: „«Vrăjitoarele din Salem [The Crucible] a fost un act de disperare»” așa descrie dramaturgul Arthur Miller geneza acestei piese, care se bazează pe fapte istorice. În 1692, în micul oraș american Salem, bărbați și femei sunt persecutați și judecați pentru vrăjitorie. Zvonurile și minciunile se răspândesc și nimeni nu pare a fi ferit de acuzații sau răzbunări. Având premiera în 1953, Vrăjitoarele din Salem a fost conceput ca o alegorie a întunericului McCarthyismului, care a distrus sufletul Americii. Miller a fost și el o victimă a acelei febre anticomuniste. Din epicentrul său – o fascinație primordială pentru paranoia, o furie colectivă care cere sacrificiul indivizilor – răsună astăzi ecouri multiple. Cu această piesă, Nuno Cardoso își continuă ancheta asupra fundamentelor vieții comunitare, un nou studiu al orbirii omului social. Din nou Miller: «Dincolo de preocupările sale legate de justiție, piesa evocă un amestec letal de sexualitate ilicită, frică de supranatural și manipulare politică.»”

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Ana Brandão, Carolina Amaral, Joana Carvalho, Jorge Mota, Lisa Reis, Mário Santos, Nuno Nunes, Paulo Freixinho, Patrícia Queirós, Pedro Frias, Sérgio Sá Cunha, scenografia este semnată de F. Ribeiro, light design-ul de Nuno Meira, muzica şi efectele sonore de João Oliveira, imaiginile video de Luís Porto, iar coregrafia de Roldy Harrys.
Numele regizorului Nuno Cardoso este cunoscut publicului clujean de la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (2019), atunci când a fost prezentată montarea sa cu piesa Moartea lui Danton.

Biletele la reprezentațiile cu spectacolul Vrăjitoarele din Salem pot fi achiziționate on-line de pe www.biletmaster.ro și de la Casa de bilete a Teatrului.
Spectacolul nu este recomandat tinerilor sub 12 ani!

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.