„Vrăjitoarele din Salem” – o producție a Teatrului Național São João din Porto, pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj!
https://www.ziarulmetropolis.ro/vrajitoarele-din-salem-o-productie-a-teatrului-national-sao-joao-din-porto-pe-scena-teatrului-maghiar-de-stat-cluj/

Producţia „Vrăjitoarele din Salem” se joacă în limba portugheză şi este programată sâmbătă, 22 aprilie şi duminică, 23 aprilie, ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, cu supratitrare în limbile română, maghiară şi engleză.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2023

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a sărbătorit, în decembrie 2022, 230 de ani de la înfiinţarea sa. Momentul culminant al stagiunii aniversare a fost organizarea celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, care a avut loc în perioada 17-27 noiembrie 2022. Pentru a marca cum se cuvine acest moment important pentru istoria sa, Teatrul Maghiar își propune să facă, pe tot parcursul anului 2023, o trecere în revistă a proceselor teatrale contemporane prin invitarea unor producții străine și autohtone. În perioada aprilie–noiembrie 2023, publicul clujean va avea ocazia să urmărească spectacole invitate din Porto, Barcelona, Budapesta și Kiev, precum și producții din Timișoara, Satu Mare și Sfântu Gheorghe.

Seria spectacolelor invitate începe cu o punere în scenă a piesei clasicului Arthur Miller, Vrăjitoarele din Salem, în regia lui Nuno Cardoso, directorul artistic al Teatrului Național São João din Porto.

Compania din Porto își prezintă astfel spectacolul: „«Vrăjitoarele din Salem [The Crucible] a fost un act de disperare»” așa descrie dramaturgul Arthur Miller geneza acestei piese, care se bazează pe fapte istorice. În 1692, în micul oraș american Salem, bărbați și femei sunt persecutați și judecați pentru vrăjitorie. Zvonurile și minciunile se răspândesc și nimeni nu pare a fi ferit de acuzații sau răzbunări. Având premiera în 1953, Vrăjitoarele din Salem a fost conceput ca o alegorie a întunericului McCarthyismului, care a distrus sufletul Americii. Miller a fost și el o victimă a acelei febre anticomuniste. Din epicentrul său – o fascinație primordială pentru paranoia, o furie colectivă care cere sacrificiul indivizilor – răsună astăzi ecouri multiple. Cu această piesă, Nuno Cardoso își continuă ancheta asupra fundamentelor vieții comunitare, un nou studiu al orbirii omului social. Din nou Miller: «Dincolo de preocupările sale legate de justiție, piesa evocă un amestec letal de sexualitate ilicită, frică de supranatural și manipulare politică.»”

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Ana Brandão, Carolina Amaral, Joana Carvalho, Jorge Mota, Lisa Reis, Mário Santos, Nuno Nunes, Paulo Freixinho, Patrícia Queirós, Pedro Frias, Sérgio Sá Cunha, scenografia este semnată de F. Ribeiro, light design-ul de Nuno Meira, muzica şi efectele sonore de João Oliveira, imaiginile video de Luís Porto, iar coregrafia de Roldy Harrys.
Numele regizorului Nuno Cardoso este cunoscut publicului clujean de la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (2019), atunci când a fost prezentată montarea sa cu piesa Moartea lui Danton.

Biletele la reprezentațiile cu spectacolul Vrăjitoarele din Salem pot fi achiziționate on-line de pe www.biletmaster.ro și de la Casa de bilete a Teatrului.
Spectacolul nu este recomandat tinerilor sub 12 ani!

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

22
/11
/24

Pentru prima dată în România, Marele Gatsby ajunge pe scena din București într-un spectacol de teatru imersiv, regizat de Andrei Huțuleac, unul dintre cei mai apreciați regizori din noua generație. Spectacolul recreează fastul și atmosfera electrizantă a anilor ’20, aducând în fața publicului o experiență teatrală unică, unde granițele dintre spectator și actor dispar, iar invitații devin parte din poveste.

20
/11
/24

„Dintre toate tipurile de scriitură pe care le-am făcut vreodată, cel mai mult îmi place să scriu teatru; și asta din mai multe motive: e intim, e personal și dacă lucrezi acasă nici măcar nu trebuie să porți pantaloni. Ești doar tu, cu coala de hârtie și cu mintea ta...