Weekend cu filme de Oscar la Cinema Elvire Popesco, între 19-21 ianuarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-cu-filme-de-oscar-la-cinema-elvire-popesco-intre-19-21-ianuarie/

Cele mai titrate filme europene ale anului 2017, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”, vor putea fi urmărite în cadrul Oscar Weekend. Evenimentul, care are loc în weekend-ul 19-21 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco, se află anul acesta la a patra ediţie.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2018

Cinefilii vor avea ocazia să vizioneze producții cinematografice precum 120 BPM/bătăi pe minut (Robin Campillo, Franța), Marele Premiu la Cannes 2017, Loveless (Andrei Zvyagintsev, Rusia), recompensat la Cannes cu Premiul Juriului, On Body and Soul (Ildiko Enyedi, Ungaria),  marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin,  din 2017, Happy End (Michael Haneke, Austria) și Fixeur (Adrian Sitaru, România).

Oscar Wekend are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 90-a ediție a premiilor Oscar (23 ianuarie). Gala decernării trofeelor va avea loc pe 4 martie.

„Loveless”, este cel mai recent film al regizorului rus Andrei Zvyagintsev (Leviathan, Elena), distins la Cannes cu Premiul Juriului 2017. Pelicula sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Borys și Zhenya divorțează. Certându-se constant, și pe cale să vândă apartamentul, se pregătes separat, de noile lor vieți: Boris, cu prietena sa mai tânără și însărcinată, iar Zhenya cu amantul bogat care-și dorește mult să se căsătorească. Niciunul dintre ei nu pare interesat de copilul lor de 12 ani, Alyosha. Până când acesta dispare. Acțiunea filmului „120 BPM/bătăi pe minut”, regizat de francezul Robin Campillo, Marele Premiu la Cannes 2017, are loc în Franța, la începtul anilor ’90. Pentru că SIDA face nenumărate victime de mai bine de 10 ani, activiștii de la Act Up-Paris își intensifică acțiunile în lupta contra indiferenței generale. Viața lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical. Producția franceză va intra în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie 2018.

„Fixeur” în regia lui Adrian Sitaru a avut premiera în 2016, la Festivalul de la Toronto, a fost premiat la Les Arcs European Film Festival pentru cel mai bun actor (Tudor Aaron Istodor) şi cu o menţiune specială a juriului și a fost prezentat în festivaluri internaționale renumite ca Ghent, Cairo, D’A – Festivalul Filmului de Autor din Barcelona, goEast de la Wiesbaden sau Torino. Filmul povestea lui Radu, un tânăr jurnalist care dorește să lucreze în presa internațională. Repatrierea din Franța a unei prostituate minore îi oferă tânărului ocazia de a-și arăta abilitățile de reporter, motiv pentru care pleacă în Transilvania, împreună cu o echipă de la o televiziune franceză, condusă de un jurnalist celebru. La fața locului, sarcina lui Radu se dovedește a fi mult mai complicată decât părea inițial.

„On Body and Saul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din 2017, este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți singuratici, Endre, directorul economic al unui abator, și Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi, care descoperă întâmplător un lucru cu totul neobișnuit: au vise recurente identice, în fiecare noapte. Cu o acțiune care se desfășoară pe fundalul crizei migrației în Europa, „Happy End” spune povestea unei familii burgheze din Calais în stilul sumbru și realist al regizorului. Portul francez Calais este unul dintre locurile fierbinți ale migrației din Europa. Numeroși refugiați disperați, care trăiesc în tabere de corturi pe care autoritățile încearcă tot timpul să le dezafecteze, intenționează să treacă în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii. Regizorul Michael Haneke a câștigat un premiu Oscar, în 2013, cu filmul „Amour”, o poveste despre dragoste la finalul vieții unui cuplu.

Program Oscar Weekend 2018

Vineri 19 ianuarie

17:30 –  120 BPM/bătăi pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța . Urmat de dezbatere

Sâmbătă, 20 ianuarie

14:30 – Fixeur, de Adrian Sitaru (1h 38 min) – România

16:30 – Loveless, de Andrei Zvyagintsev (1h 7 min) – Rusia

19:00 – 120 BPM/bătăi pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța  

Duminică, 21 ianuarie

14:00 – On Body and Soul, de Ildiko Enyedi (1h 56 min) – Ungaria

16:30 – 120 BPM/bătăi pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța

19:30 – Happy End, de Michael Haneke (1h 47min) – Austria

Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films si Asociatia Cinemascop in parteneriat cu Ambasada Franței, Institutul Francez din București, Independența Film,  Bad Unicorn, Domestic Film.

Biletele și sunt disponibile pe Eventbook.ro și la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Pentru proiecția filmului 120 BPM/bătăi pe minut din 19 ianuarie, urmată de dezbatere pe tema educației sexuale, accesul grupurilor de elevi de liceu care au peste 15 ani și doresc să participe însoțiți de profesor, accesul este gratuit în limita locurilor dispăonibile și se face pe bază de înscriere în prealabil la adresa: [email protected], până pe 17 ianuarie. Pentru proiecțiile filmului 120 BPM/bătăi pe minut din 20 și 21 ianuarie, elevii de liceu care au peste 15 ani au acces la bilete cu valoare de 5 lei. Reducerea se aplică pe baza prezentării legitimației/carnetului de elev.

Foto:  Weekend cu filme de Oscar – filmedefestival.ro/oscar-weekend/

 

29
/08
/19

Catherine Deneve, Juliette Binoche, Laura Dern, Lily-Rose Depp, Liv Tyler, Penelope Cruz, Brad Pitt, Antonio Banderas, Robert Pattinson, Jude Law, Robert De Niro, Gary Oldman, Mark Rylance şi Roger Waters se numără printre vedetele prezente în aceste zile la cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția. 

28
/08
/19

Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 4 - 8 septembrie, își propune anul acesta să susțină noua generație de creatori și colaborarea dintre tinerii regizori și coregrafi prin proiectul E X P A N D - laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice.

27
/08
/19

Ca în fiecare an, Película dorește să celebreze cinematografia și cultura Ibero-Americană și își îndreaptă reflectoarele spre una dintre țări în mod deosebit. Anul acesta țara în focus este Brazilia.

27
/08
/19

CRONICĂ DE CARTE Mircea Săucan a fost unul dintre cei mai originali cineaşti români. De câţiva ani, filmografia sa restrânsă a început să fie redescoperită. Eseistul timişorean Marian Sorin Rădulescu este cel mai fervent susţinător al regizorului. Dovadă stă volumul „Mircea Săucan. Geometrii poetice”, publicat recent de editura Noi Media Print.

26
/08
/19

Anna Szeles, una dintre cele mai fermecătoare actrițe din cinematografia românească, a împlinit 77 de ani. Actriţa de origine maghiară a fost omagiată la Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

22
/08
/19

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 4 - 8 septembrie, prezintă filme și performance-uri în premieră la București: Midnight Specials - cine(dans)concert cu Karpov not Kasparov, o selecție de filme pentru adolescenți curatoriate de Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenți,  Emotional Bodies si cele mai bune filme din cadrul FIVER.

22
/08
/19

CRONICĂ DE FILM Nu e o întâmplare că regizorul lui „Poliţist, adjectiv”, unul dintre filmele emblematice ale Noului Cinema Românesc, oferă cel mai neaşteptat lungmetraj al ultimilor ani, care poate aduce o schimbare de direcţie. „La Gomera” este o reconfirmare: Corneliu Porumboiu rămâne cel mai inventiv, surprinzător şi autoreflexiv cineast român.

22
/08
/19

În anii ’80 mureai de frică sau mureai de râs... AREST, cel de-al doilea lungmetraj semnat de Andrei Cohn, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 septembrie. Filmul îi are în distribuție pe Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu, alături de András Hatházi, Liviu Pintilieasa, Sorin Cociș și Marian Alexoaia.

21
/08
/19

HISTORY prezintă una dintre cele mai importante perioade ale istoriei României în două filme documentar, ce vor fi difuzate pe 23 august: „Regele care l-a păcălit pe Hitler” de la ora 21:00, și în premieră, „Maria, Inima României”, de la ora 22:00. Producțiile prezintă viața celor mai puternici și iubiți monarhi din țara noastră, Regele Mihai I al României și Regina Maria.