Whiplash – de la Sundance la Oscar, via România
https://www.ziarulmetropolis.ro/whiplash-de-la-sundance-la-oscar-via-romania/

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiţia Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2015

Lansat în deschiderea festivalului de la Sundance, anul trecut, Whiplash a cucerit atunci atât juriul (care i-a decernat Marele Premiu al Juriului, categoria Dramă), cât și publicul, fiind votat cel mai bun film din festival (Premiului Publicului de Dramă).

La ediția din acest an a Oscarurilor, Whiplash se înscrie cu 5 șanse, printre care și șansa la cel mai râvnit premiu: “Cel mai bun film”.

Whiplash a mai obținut nominalizări la categoria “Cel mai bun actor în rol secundar” – J. K. Simmons (deținătorul Globului de Aur pentru aceeași categorie anul acesta), “Cel mai bun scenariu adaptat” (semnat de regizorul și scenaristul Damien Chazelle), “Cel mai bun montaj”Whiplash (Tom Cross) și “Cel mai bun mixaj de sunet”.

Filmul îl are în centrul atenției pe Andrew Neiman (Miles Teller – “Project X”, “Divergent”, “Two Night Stand”), un baterist de jazz, care, la 19 ani, visează să devină star. Obsedat de cariera ratată a tatălui său, Andrew se ambiţionează să se ridice la nivelul elitei naţionale a muzicienilor proveniţi din Conservatorul de muzică.

Într-o seară, Terence Fletcher (J.K. Simmons – “The Men Who Stare at Goats”, “The Words”), un dirijor renumit atât pentru talentul său pedagogic cât şi pentru metoda sa ciudată de predare, îl aude pe Andrew exersând la tobe. În ziua următoare, Fletcher solicită ca el să fie transferat în orchestra sa. Această decizie va schimba viaţa tânărului Andrew pentru totdeauna.

La început, Andrew joacă rolul de “rezervă,” fiind obligat să întoarcă paginile bateristului titular. Dar la următorul concurs la care participă orchestra, ca urmare a unei manifestări a hazardului sau a unui act de sabotaj, partitura bateristului un mai e de găsit.

Pentru că ştia pe dinafară muzica, Andrew are acum ocazia să cânte. Deşi întâmplarea stârneşte resentimente din partea colegilor săi instrumentişti, orchestra câştigă competiţia iar Andrew devine noul “fiu favorit” al lui Fletcher.

Whiplash a fost cel mai bine vândut titlu de la Sundance, achiziționat de către Sony Pictures Classics la scurtă vreme după premieră. Are un scor de 8,6 pe metacritic.com, o notă de 8,7 pe IMDB și 95% pe rottentomatoes.com.

Din 6 februarie, Whiplash va fi distribuit în cinematografele din toată țara de către InterComFilm Distribution.

Foto: Whiplash – InterComFilm Distribution

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.