„With A Little Help From My Friends” – un spectacol despre adolescență, la Teatrul Excelsior
https://www.ziarulmetropolis.ro/with-a-little-help-from-my-friends-un-spectacol-despre-adolescenta-la-teatrul-excelsior/

Prietenie, relaţii, iubire, mare, plajă, muzică, alcool şi poveşti ale unor adolescenţi aflaţi pe malul mării, într-un spaţiu pe atât de concret, pe atât de imaginar. Acestea sunt elementele pe care îşi consturieşte talentatul regizor Alexandru Mâzgăreanu ultimul spectacol, „With A Little Help From My Friends”, după textul Mariei Manolescu.

Un articol de Georgiana Ene|14 iunie 2016

În viziunea și concepția regizorală a spectacolului se simte strigătul unei întregi generații, dar și ale altora mai mari, care odată ajunse la maturitate își pun tot felul de întrebări: noi cum eram la 16 ani?

Piesa scrisă de Maria Manolescu spune o poveste de viață, pe bune, aflată la granița firavă dintre copilărie și adolescență și a problemelor pe care aceasta le naște. Protagoniștii își mai permit să fie copii sau își doresc cu disperare să fie adulți și să-și asume problemele pe care acest lucru îl presupune?

„With A Little Help From My Friends” sau „Un joc” pe bune începe cu muzică și patru tineri care beau vodcă, pe malul mării. Miki, Andi, Ada și Radu sunt adolescenții, care au venit la mare să se distreze, fiecare având câte un interes, ca în final trei dintre ei să aibă același interes. Povestea este simplă și tristă: dezmăgit în dragoste, Miki alege marea să se sinucidă. Celelalte personaje devin complicii acestuia, dar își urmăresc și propriile interese, întreaga poveste fiind sumarizată foarte bine de personajul principal, Miki, la final: “Deci Andi mă iubeşte pe mine. Şi eu o iubesc pe Ruxandra. Şi Ruxandra îl iubeşte pe Radu. Şi Radu s-a culcat cu Ada […]. Am putea să facem o horă. Sau un şir indian. Numai că n-am chef. Lanţul slăbiciunilor a ruginit. Cine e veriga slabă? Miki e veriga slabă! Miki să părăsească jocul”. Sunt patru caractere diferite, cu o onestitate brutală pe alocuri, dar și cu umor inteligent și care vor explora linia dintre ambiția personală și loialitățile personale, ajungandu-se până la interviuri intime în așteptarea dimineții și al finalului poveștii.

With-a-little-help_foto_romulus_boicu-293

Spectacolul are forță de generalizare și are, totodată, valoare de reprezentativitate. Are de asemenea, structură dramatică și tensiunea de rigoare a unei scene de teatru. Deși este făcut din clișeele pe care spectatorul deja le recunoște: relații, iubire, gânduri de suicid sau bani, acesta are o latură emoțională, înduioșătoare, copilărească, aproape naivă, și tocmai această latură îl scoate din anoninmat și îl face credibil.

“Spectacolul meu vorbește despre lucrurile ascunse ce se află în adâncul personajelor și care, prin intermediul jocului, ies la suprafață, făcând astfel ca situația să scape de sub control”. (Alexandru Mâzgăreanu, regizor).

Plaja sălbatică, ingenios gândită de Romulus Boicu, așteaptă spectatorul cu acorduri de Beatles și muzica originală a lui Alexandru Suciu, și îl pune în valoare pe carismaticul Miki – interpretat cu o forță extrordinară de Alexandru Voicu, o revelație din punct de vedere actoricesc -, dar și pe fermecătoarea-naivă Ada, interpretată de Irina Antonie, care aduce cu dăruire maximă în scenă un pic de feminitate și forță personajului, alături de maturitatea și vulnerabilitatea celorlalți, interpretați de: Vlad Bălan, Andrei Cătălin și Beatrice Rubică.

La bun sfarșit, și la propriu și la figurat, finalul surprinde, regizorul construind un deznodământ în care toți își găsesc mântuirea în iubire. A fost sau nu a fost?

“Văzând acest spectacol cu «With a Little Help from my friend» la aproape zece ani după ce am scris piesa, îmi dau seama că vârsta nu ne face neapărat mai înțelepți. Cel puțin nu în privința prieteniei și îmi dau seama că niciodată n-am trăit atât de mult pentru și prin prieteni ca atunci când eram în liceu. Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu mine cea de la 16 ani și  să stăm puțin de vorbă. Și asta mi-ar plăcea să se întâmple cu toți cei care văd spectacolul acesta: să stea puțin de vorbă, la sfârșit, despre cum ne putem ajuta pe bune unii pe alții, fie că suntem adolescenți sau prietenii lor mai mari”. (Maria Manolescu, dramaturg).

WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS,  de Maria Manolescu

Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Scenografia: Romulus Boicu
Muzica: Alexandru Suciu
Video mapping & design: Luca Achim și Cristian Niculescu

Distribuție: Alexandru Voicu / Bogdan Florea, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Vlad Bălan, Beatrice Rubică.
Foto: Romulus Boicu

22
/04
/15

Cântărețul britanic de origine nigeriană, Ola Onabule, unul dintre artiștii marcanți ai soul-jazzului britanic va concerta la București, în 27 aprilie la Sala ArCub. Concertul face parte din turneul de promovare al Zilei Internaționale a Jazzului în Romania (www.jazzday.ro) și este de asemenea prilej de aniversare a celor 70 de ani UNESCO.

22
/04
/15

Omul-pernă, un spectacol studențesc recompensat cu multe premii, revine vineri, 24 aprilie 2015, de la ora 19:00, la Godot Café Teatru. Spectacolul a împlinit în februarie 2015 doi ani de la premieră și peste 50 de reprezentații și încă adună multe apaluze datorită intepretării și regiei.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.

21
/04
/15

Peste un milion de persoane şi-au făcut rezervări pentru a vedea giulgiul din Torino, una dintre cele mai cunoscute şi mai controversate relicve ale creştinătăţii, care a fost expus, duminică, pentru prima dată după o pauză de cinci ani.

21
/04
/15

O sculptură de Auguste Rodin, o miniatură din bronz reprezentându-l pe Jean d'Aire, unul dintre cele şase personaje din complexul statuar "Bourgeois de Calais", a fost vândută cu 260.000 de euro (fără taxe) la o licitaţie organizată în oraşul Rouen.

21
/04
/15

Înaintea premierei celui mai recent show al său, "fabriKa", de la Teatrul Mic din Bucureşti - miercuri şi joi, de la ora 20.00 - , Gigi Căciuleanu a mărturisit că împlineşte 50 de ani de scenă adăugând că a debutat chiar la Teatrul Mic.

21
/04
/15

Tinerimea Română prezintă pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Român, Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal.

21
/04
/15

În anul în care aniversăm 155 ani de la nașterea scriitorului A. P. Cehov, Casa de producție TVR propune publicului spectator ecranizarea uneia dintre cele mai cunoscute nuvele ale sale - „Salonul nr. 6”. Dramatizarea, realizată de Vitalie Lupașcu, are în distribuție actori de prim rang ai teatrului și filmului românesc – Dan Aștilean, Răzvan Vasilescu, Mihai Dinvale, Constantin Dinulescu.

20
/04
/15

La împlinirea a 451 de ani de la naşterea lui William Shakespeare, TVR 2 va difuza luni, 20 aprilie, ora 19.55, spectacolul „Hamlet” pus în scenă de Radu-Alexandru Nica la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

20
/04
/15

Cu prilejul sărbătoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea părţii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizează marţi, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Român, recitalul de muzică veche “Cervantes şi muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimica rău”, în interpretarea grupului ZARABANDA (Spania).

20
/04
/15

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezența la Woodstock în ’69 a doi dintre membri și peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveștile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

20
/04
/15

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns.