“You Know You’re Right”. 24 de ani de la moartea lui Kurt Cobain
https://www.ziarulmetropolis.ro/you-know-youre-right-24-de-ani-de-la-moartea-lui-kurt-cobain/

Se împlinesc, astăzi, 24 de ani de la moartea Kurt Cobain. Solistul şi fondatorul grupului Nirvana avea 27 de ani atunci când s-a sinucis (s-a împuşcat în cap) pe 5 aprilie 1994 în vila lui din Seattle. Opt ani mai târziu,  ultima înregistrare în studio a trupei Nirvana, “You Know You’re Right”,  a fost scoasă pe piaţă ajungând pe prima poziţie a clasamentelor din întreaga lume.

Un articol de Petre Ivan|5 aprilie 2018

Kurt Cobain a lăsat o scrisoare de adio adresată prietenului său imaginar din copilărie, Boddah, în care spunea că viaţa lui a devenit o minciună, că nu mai simte nici muzica şi nici scena şi că nu mai poate continua.

Cu Nirvana, Cobain cucerise lumea rockului la începutul anilor ’90. Muzica sa l-a transformat în idolul a milioane de tineri, dar succesul nu i-a adus liniştea interioară. Acesta n-a ştiut cum să facă faţă celebrităţii şi, în ultimii ani ai vieţii, s-a luptat cu depresia şi dependenţa de heroină.

Prefer să fiu criticat pentru ceea ce sunt, decât iubit pentru ceea ce nu sunt. – Kurt Cobain

Kurt Cobain scria des în jurnal, lăsând 22 de caiete după moarte. În noiembrie 2002 o selecţie din acestea a fost publicată.  În același an a apărut și o colecție de hituri a trupei, sub denumirea “Nirvana”, cu un bonus: “You Know You’re Right”, o melodie scrisa in 1993.

O versiune de studio a piesei fost înregistrată în ianuarie 1994 și a devenit principalul motiv pentru o bătălie juridică între Courtney Love și foștii membri Nirvana, Dave Grohl și Krist Novoselic.

În cele din urmă, piesa a fost lansată pe singurul disc de hituri al trupei americane de grunge și a devenit ultimul hit Nirvana ajuns pe prima poziție a clasamentelor.

Foto: Kurt Cobain – facebook

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Duminică, 4 august şi 1 septembrie 2019, de la ora 20.00, Orchestra Sinfonia București, prima orchestră privată din România, condusă de maestrul Florin Totan, va susține, în Parcul Colțea, spectacolul  „Bucuriile muzicii“. Concertul, o istorie a muzicii în 80 de minute, face parte din programul celei de-a X-a ediții a Festivalului „Simfonii de vară“, organizat de Primăria Sectorului 3.

31
/07
/19

Noul ciclu de simfonii de Ceaikovski dirijat de Yuri Botnari la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Moscova se deschide cu prima apariție, Simfonia  nr.1. Aspectul special al acestei apariții ține de faptul că, în prezent, albumul poate fi descărcat sau vizualizat prin flux continuu. 

31
/07
/19

La aproape un an după ce a cântat pe scena Operei Române alături de celebrul tenor Juan Diego Florez și la scurt timp după un succes extraordinar repurtat în Japonia în luna iulie, soprana Teodora Gheorghiu revine la București pentru un recital extraordinar programat în cadrul Festivalului Internațional „Vara Magică” de la Ateneul Român, pe 14 august, de la ora 19.30.

29
/07
/19

Festivalul Internațional „Vara Magică” propune publicului bucureştean pe 31 iulie şi 1 august două concerte foarte atractive : Orchestra Romanian Sinfonietta dirijată de Horia Andreescu cu un program exclusiv Mozart şi trioul Constantin Sandu – pian, Rafael Butaru – vioară, Răzvan Suma – violoncel, cu un program exclusiv Beethoven.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

26
/07
/19

La finalul lunii, pe 30 iulie, ora 19:00, va avea loc un nou concert SoNoRo Conac la Conacul Petre P. Carp de la Țibănești. Acesta este cel de-al doilea concert SoNoRo la Țibănești, primul având loc acum șapte ani, când conacul fusese recent retrocedat și se afla într-o stare avansată de degradare.

22
/07
/19

În august 2017 stăteam de vorbă cu dirijorul Cristian Lupeș (între timp a devenit și managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu) despre ce reprezintă pentru el, muzicianul și omul, Festivalul Internațional George Enescu. El, ca și mulți alții, a remarcat, printre altele, faptul că Bucureștiul se schimbă în septembrie.

18
/07
/19

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie”, eveniment care va avea loc pe data de 23 iulie, ora 19.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2). Noul proiect expozițional este asociat Festivalului Internațional George Enescu.