Zece ani de teatru independent în Sibiu, cu BIS Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-ani-de-teatru-independent-in-sibiu-cu-bis-teatru/

BIS Teatru susţine 22 de reprezentaţii în luna octombrie. Iată programul evenimentelor pentru zilele următoare la Sibiu, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, cu ocazia împlinirii unui deceniu de BIS Teatru.

Un articol de Liliana Matei|8 octombrie 2016

În urmă cu 10 ani, în toamna anului 2006, în Piața Mică a Sibiului s-au jucat primele spectacole de teatru independent din oraș.

În toamna lui 2006, Sibiul era un șantier promițător care se pregătea pentru capitala culturală europeană. La invitația celor de la Cafe del Sol am luat doi europaleți din Piața Mică și i-am transformat într-o scenuță pe care am jucat monoloagele Mir și Curs de hermeneutica nesimțirii. Așa a început teatrul independent în orașul acesta. Au fost seri minunate. Pe urmă ne-am mutat la Atrium Cafe, care de 10 ani e cuibul și bastionul teatrului independent. Colaborarea cu Atrium a fost mereu excelentă. Și încă mai este. Sibiul ne-a inspirat, nivelul excelent al Teatrului „Radu Stanca” ne-a inspirat. E evident că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a mereu fost un motor care a obligat la calitate și performanță”, își amintește Bogdan Sărătean, coordonator BIS Teatru, Sibiu.

În anul 2009 lua ființă Asociația Culturală BIS, iar în 2011 BIS organiza prima ediție a festivalului-maraton „25 de ore de teatru non-stop”, o acțiune dedicată teatrelor independente. În 2016, a șasea ediție a acestui festival a fost una internațională care a avut loc sub egida EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

Din toamna anului trecut, Asociația Culturală BIS a inițiat și TEATRUL DIN CARTIER, un proiect menit să aducă spectacole de teatru în cartierele Sibiului, pentru oameni care din varii motive nu ajung în sălile de spectacol.

Acum, la 10 ani de când în Sibiu a apărut acest fenomen al teatrului independent, Compania BIS Teatru propune un număr record de 22 de reprezentații, care vor avea loc în Sibiu, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, după următorul program:

8 octombrie, ora 21.00 – LIPICIOȘII live, Teatrul FIX, Iași
10 octombrie, ora 21.00 – Clandestino, Atrium Café Bistro & Art, Sibiu
11 octombrie, ora 19.00 – A fost doar un vis, Liceul Onisifor Ghibu, Ștrand, Sibiu – TdC
12 octombrie, ora 19.00 – Dragostea durează o săptămână, Liceul O. Ghibu, Ștrand, Sibiu – TdC
14 octombrie, ora 21.30 – LIPICIOȘII live, Imperium, Sibiu
15 octombrie, ora 21.00 – Născut în ’90, The Letter, Sibiu
17 octombrie, ora 21.00 – Monoloagele vaginului, Atrium, Sibiu
18 octombrie, ora 19.00 – A fost doar un vis, Colegiul Energetic, Cartier Vasile Aaron – TdC
19 octombrie, ora 19.00 – Născut în ‘90, Colegiul Energetic, Cartier Vasile Aaron – TdC
20 octombrie, ora 19.00 – Monoloagele vecinului, Colegiul Energetic, Cartier Vasile Aaron – TdC
22 octombrie, ora 21.30 – A fost doar un vis, The Letter, Sibiu
24 octombrie, ora 21.00 – Artă, Atrium Café Bistro & Art, Sibiu
30 octombrie, ora 18.00 – Clandestino, Thespis, Sala Diogene Bihoi, Casa Studenților, Timișoara
30 octombrie, ora 21.00 – LIPICIOȘII live, Cuib, Timișoara
31 octombrie, ora 21.00 – And the winner is…, Atrium Café Bistro & Art, Sibiu

*TdC – Teatrul din Cartier – proiect marca BIS, realizat în parteneriat cu Primăria Sibiu.

Detalii pe www.bis.respirateatru.ro

Foto: Cristian Bîscă / „Născut în ’90”

 

 

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.