Zece ani de „Top 10+”
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-ani-de-top-10/

Colecţia „Top 10+”, unul dintre cele mai de succes proiecte editoriale Polirom, a împlinit zece ani de existenţă.

Un articol de Liliana Matei|18 februarie 2021

Cu peste 500 de titluri publicate în zece ani, „Top 10+” este, fără îndoială, una dintre cele mai rîvnite colecții ale Editurii Polirom și una dintre cele mai citite din România.

Dedicată capodoperelor literaturii de pretutindeni și bestsellerurilor, în format poche, colecția „Top 10+” cuprinde în prezent 533 de titluri, semnate de nume de prim rang ale literaturii universale, precum și ale literaturii autohtone, laureați ai Premiilor Nobel, Pulitzer, Booker etc., autori traduși în întreaga lume.

Cele mai vîndute 10 titluri ale colecției:

Pădurea norvegiană, Haruki Murakami

Lolita, Vladimir Nabokov

Cele patruzeci de legi ale iubirii, Elif Shafak

Să ucizi o pasăre cîntătoare, Harper Lee

O mie nouă sute optzeci și patru, George Orwell

Idiotul, F.M. Dostoievski

Minunata lume nouă, Aldous Huxley

Portretul lui Dorian Gray, Oscar Wilde

Femei, Charles Bukowski

Fratii Karamazov, F.M. Dostoievski

Cele mai recente apariții:

Căderea din timp, David Grossman

O vară fără bărbați, Siri Hustvedt

Rosa, Knut Hamsun

Benoni, Knut Hamsun

Sfetnicul din sînge, Flannery O’Connor

În pregătire:

Potopul. Vol I+II, Henryk Sienkiewicz

Capesius, farmacistul de la Auschwitz, Dieter Schlesak

Intriga matrimonială, Jeffrey Eugenides

Supraviețuitor, Chuck Palahniuk

Poneiul roșu, John Steinbeck

 

05
/04
/18

Cel mai tînăr autor debutează la Polirom cu volumul Tata, eu glumesc serios! Volumul, ilustrat de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu, cu o postfaţă semnată de Pavel Şuşară, a apărut în urma unui dialog savuros tată-fiu (Robert Şerban - Tudor Şerban), care s-a întins pe o perioadă de patru ani şi pare că nu s-a încheiat încă. 

27
/03
/18

Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului, dar și ziua în care sărbătorim un secol de la Unirea Basarabiei cu România, prilej de a readuce în prim plan, pentru o clipă, câțiva dintre artiștii născuți pe teritoriul actual al Basarabiei și deveniți parte integrantă a memoriei, identității și culturii naționale.

25
/03
/18

Publicitar, prozator, dramaturg, Alex Tocilescu (40 de ani) este unul dintre cei mai în vogă oameni de litere din România zilelor noastre. Este foarte urmărit pe rețelele de socializare, unde a dobândit o simpatie aparte pentru fotografiile cu pisicile sale (însoțite de câteva gânduri ale felinelor).

23
/03
/18

Scrisă și regizată de Guillermo del Toro, versiunea cinematografică a romanului Forma apei/ The Shape of Water a intrat în cinematografele din România în data de 23 februarie 2018. Romanul a apărut în această săptămână în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Veronicăi D. Niculescu.

21
/03
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Misticismul ebraic își găsește expresia concentrată în Cabala. Este o doctrină esoterică despre Dumnezeu și Univers ca formă foarte veche a revelației (de aici și sensul literar al cuvântului cabala, tradiție), transmisă de un lung șir de inițiați.

20
/03
/18

Pornim, astăzi, pe urmele scriitorului de Nobel Gabriel Garcia Marquez (născut într-o zi de 6 martie), prin câteva din multele orașe care l-au găzduit.

20
/03
/18

Nici mare, dar nici minor – îl aprecia G. Călinescu într-o cronică din 1932, pentru ca, în „Istoria literaturii“ din 1941, să găsească strălucita formulă: „El nu-i niciodată aşa de liric încât să fie mare, niciodată atât de facil încât să nu fie poet“. Autorul cunoscutelor „Balade vesele şi triste”, George Topîrceanu, contemporan cu Arghezi, Blaga şi Barbu, s-a născut la 20 martie 1886, la Bucureşti, în familia unui cojocar.

16
/03
/18

Joi, 22 martie, de la ora 19.00, se lansează la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, romanul Visul numărul 9, de David Mitchell, recent apărut în traducerea lui Mihnea Gafița. Într-un registru stilistic uimitor, scriitorul britanic ne poartă în acest roman prin lumea halucinantă a metropolei Tōkyō. Romanul preia titlul cântecului #9 Dream de John Lennon, compozitorul preferat al personajului central.