Zece spectacole de văzut la Teatrul Metropolis în aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-spectacole-de-vazut-la-teatrul-metropolis-in-aprilie/

La începutul primăverii aveţi ocazia să (re)vedeţi la Teatrul Metropolis unele dintre cele mai cerute spectacole ale ultimilor ani. Bucuraţi-vă de Chris Simion-Mercurian, Mimi Brănescu, Adrian Titieni, Marian Râlea, Vlad Zamfirescu, dar şi de artişti tineri şi premiaţi, în producţii de neuitat.

Un articol de Cristina Enescu Aky|3 aprilie 2023

Foto: „Dragostea durează trei ani” 

Luni 3 aprilie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

WEEKEND COMEDY de Jeanne și Sam Bobrick

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regie: Dragoș Câmpan. Scenografie: Iulia Gherghescu

Cu: Florin Busuioc, Adelaida Zamfira, Ioana Marcoiu, Cristian Popa

Durată: 2h

Două cupluri închiriază din greșeală aceeași cabană pentru weekend. Unul dintre cupluri este format din Frank și Peggy, un domn morocănos și soția lui, amândoi trecuți de prima tinerețe. Celălalt cuplu este format din Toni și Jill, doi tineri nonconformiști. Cei patru hotărăsc să împartă cabana pe durata weekendului și de-aici începe un adevărat război între generații, plin de situații comice, unde în final toți învață câte ceva despre comunicare, toleranță, despre greutățile, dar și beneficiile vieții de familie. Cu această piesă, Sam Bobrick – autorul a zeci de piese de succes, printre care „Cafeneaua” sau „Crima de la Howard Johnson” –, demonstrează din nou de ce este considerat unul dintre părinții comediei moderne americane.

 

Luni 3 aprilie, ora 20:00, Sala Centenar

Marți 11 aprilie, ora 20:00, Sala Centenar

Miercuri 26 aprilie, ora 20:00, Sala Centenar

CALIFORNIA SUITE de Neil Simon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Andrei Huțuleac. Costumele: Ariana Miron Presan. Decorul: concept colectiv

Cu: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hancu

Durată: 1h 30min

Ce au în comun un bărbat conservator care şi-a înşelat soţia, o actriţă nominalizată la Oscar, profund nefericită în viaţa personală, şi două cupluri aflate la finalul unei vacanţe nereuşite? E simplu. Ocupă, pe rând, aceeaşi cameră 203 a Hotelului Beverly Hills din Los Angeles. O comedie în trei părți, care surprinde plăcerile și nefericirile traiului comun.

 

Miercuri 5 aprilie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Vineri 12 aprilie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

DRAGOSTEA DUREAZĂ TREI ANI după  Frederic Beigbeder

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Traducerea şi dramatizarea: Chris Simion-Mercurian. Regia: Chris Simion-Mercurian

Cu: Tudor Aaron Istodor, Mirela Zeța, Andreea Șovan/Antoaneta Cojocaru, Vlad Logigan

Durată: 1h 20min

„Este un spectacol postmodern, recomandat spectactorilor dezinhibați și lipsiți de prejudecăți, un spectacol neconvențional, care anulează limita dintre actori și spectatori. De fapt nu e un spectacol, e viața fiecăruia.” Chris Simion-Mercurian

 

Vineri 7 aprilie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

UN CUPLU CIUDAT de Neil Simon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Adelaida Zamfira

Cu: Teodora Moscal, Bianca Nițu, Mara Baboianu, Andrada Ionescu, Iasmina Crețoi, Robert Brage, Vlad Jora, Ionuț Mircea Pandele, Toria Drăgulescu, Victoraș Matei, Georgiana Herciu

Durată: 2h

Șase prietene se întâlnesc în fiecare vineri seară având ca pretext un joc de cultură generală, pentru a vorbi, de fapt, despre problemele lor, care gravitează în jurul bărbaților: căsnicie, divorț, relații eșuate sau șanse ratate. Subiectele dezbătute sunt tratate cu umorul specific lui Neil Simon, care surprinde întotdeauna comicul vulnerabilității naturii umane. Spectacolul este o adaptare a variantei feminine scrisă de Neil Simon în 1985, dar spectatorul de azi se va regăsi cu siguranță în această variantă pusă în scenă la Teatrul Metropolis de Adelaida Zamfira.

 

Duminică 9 aprilie, ora 15:00, Sala Centenar

Joi 27 aprilie, ora 20:00, Sala Centenar

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI de Mimi Brănescu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Regia: Claudiu Goga. Scenografia: Ștefan Caragiu

Cu: Mirela Oprișor și Vlad Zamfirescu

Durată: 1h 30min

„Dumnezeul de a doua zi” este un text scris sub forma unei succesiuni de monoloage, fiecare dintre ele nefiind altceva decât o fotogramă/fotografie a unui caracter, a unei stări sufletești, sau a unui moment de viață, iar soluția folosită pentru developarea acestor fotografii este un amestec seducător de ironie și autoironie. Rezultatul: un text comic și dramatic în același timp, poetic și violent deopotrivă. Violent prin simplitatea și exactitatea cu care pune diagnosticul, fără să judece și fără să condamne.

 

Duminică 9 aprilie, ora 20:00, Sala Olga Tudorache

UN BASM URBAN de Norbert Boda

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Distribuție: Vlad Pânzaru, Tiberius Zavelea, Francesca Fulop, Stella Cora, David Drugaru, Ștefan Alexandru Iancu, Teona Stavarachi, Irina Sibef

Regie și dramaturgie: Norbert Boda

Durată: 1h 45min

„Proiectul acesta a avut mai multe etape și încercări. Pe scurt, am ales actorii din distribuție și am făcut cu ei niște workshopuri unde i-am pus să scrie versuri pe niște beat-uri/instrumentaluri de hip-hop, iar apoi să le interpretaze. Eu notam, dezvoltam și încorporam ce era ofertant. Aveam deja o idee despre aventurile unor orfani într-un stil de South Park (n.r.: cunoscuta animație americană din 1997). După aceste workshopuri am scris un draft final pe care l-am trimis la UNITER, unde am fost și nominalizat pentru Cea mai bună piesă românească a anului 2021. Meritul nu este doar al meu, ci și al distribuției care a avut o contribuție dramaturgică semnificativă.” (Norbert Boda).  https://www.ziarulmetropolis.ro/norbert-boda-regizor-am-vrut-sa-transform-victimele-in-eroi/

 

Luni 10 aprilie, ora 20:00, Sala Centenar

Luni 24 aprilie, ora 20:00, Sala Centenar

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN după Eric Emmanuel Schmitt

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Traducerea şi dramatizarea: Chris Simion-Mercurian. Regia: Chris Simion-Mercurian Scenografia: Maria Miu

Cu: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ / Gavril Pătru, Alma Lascu, Magda Catone / Elena Penescu, Dana Rusu

Durată: 2h

Călătoria unui puşti singuratic Moise (Momo) spre lumea nebănuită şi stranie din inima Orientului cu moschei şi dervişi rotitori e o parabolă a vieţii şi a morţii, care surprinde şi îndeamnă la meditaţie.

 

Marți 11 aprilie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

ULTIMII de Mimi Brănescu

Regia: Mimi Brănescu. Scenografie: Maria Tache, Andreea Beșliu, Adela Pârvu. Costume: Maria Tache

Cu: Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Andreea Mateiu, Conrad Mericoffer

Durată: 1h 55min

„Ultimii” sunt cele patru personaje ale unei intrigi de familie deopotrivă telenovelică și banală, sfâșietoare și comică (precum, de altfel, orice poveste de familie), care se defășoară în curtea casei rurale a lui Ică (Adrian Titieni). El este tatăl celor doi frați, Marcu (Emanuel Pârvu) și Lulu (Conrad Mericoffer), iar acesta din urmă locuiește aici cu soția sa, Luminița (Andreea Mateiu) ca să aibă grijă de tatăl său, dar și pentru că are o situație nu prea roz.

  

Miercuri 12 aprilie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

BALERINELE ACVATICE de David Drábek

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Monica Stoica. Scenografie: Ștefana Chelaru. Coregrafie: Relu Dobrin

Cu: Andrei Ionescu, Valentin Sichim, Cristian Robe, Georgiana Herciu, Măcrina Bârlădeanu, Marius Spiridon

„E un text atipic, absurd. E un colaj de scene în care personajele își pierd sensul  existenței în lumea de azi, robotizată, artificială, digitalizată în exces, sălbăticită. Balerinele acvatice sunt trei prieteni, Kajetán (Valentin Sichim), Pavel (Andrei Nicolae Ionescu) și Filip (Cristian Robe), care se află în plin naufragiu uman (în sensul în care, de fapt, umanitatea se află într-un declin psihic). Ultima lor distracție e înotul sincron, în care-și regăsesc energia de a trăi într-o societate de carton, devorată de consum.” (regizoarea Monica Stoica)

 

Vineri 28 aprilie, ora 20:00, Sala Olga Tudorache

BRAINSTORM adaptare după Ned Glaiser, Emily Lim și Company Three de Diana Mănăilă

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă. Coregrafia: Teodora Velescu

Cu: Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam

Sensibilitatea tinerilor în formare, precum şi felul în care ei se raportează la realitate şi la ei înşişi sunt puse sub lupă într-un spectacol susţinut la Teatrul Metropolis de viitori actori profesionişti. În regia lui George Lepădatu, „Brainstorm” vine în fața publicului cu mai multe tipuri de adolescenți. Sânzi, Aron, Elisa și toți ceilalți au însă în comun o serie de trăsături tipice perioadei prin care trec: dezordinea, confuzia, sentimentul de a nu fi înțeles, nevoia pronunțată de afecțiune, dorința de independență, cât și dorința de a fi în centrul atenției.

Foto credit: Dragoș Ivan



24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.