Zelig, filmul lui Woody Allen, deschide Audience Award Film Festival 2016, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/zelig-filmul-lui-woody-alle-deschide-audience-award-film-festival-2016-la-bucuresti/

Între 10 şi 12 iunie va avea loc la Bucureşti prima ediţie a Audience Award Film Festival care va proiecta filme răsplătite cu premiul publicului în marile festivaluri ale lumii care conferă asemenea distincţii: Sundance FF, Toronto FF, Berlin FF, Rotterdam FF precum şi alte filme cu mare impact la public. Proiecţiile vor avea loc în aer liber în curtea TIAB (str. Arthur Verona, nr. 17) şi la cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia, nr.77).

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2016

Ambasadorul primei ediții a festivalului va fi Nae Caranfil, care va prezenta totodată și filmul de deschidere al festivalului, comedia iconică a lui Woody Allen, Zelig, proiectată pentru prima oară în România pe marele ecran.

Premiile publicului seamănă cu alegerile libere – se dau pe bază de vot, de obicei anonim, de către oameni care nu se cunosc între ei și n-au

Nae Caranfil

Nae Caranfil

reticențe în a-și exprima gustul personal. „Ștampila” (în cazul de față un sistem de notare) se aplică la cald, la sfârșitul fiecărei proiecții, spre deosebire de verdictul unui juriu oficial care dezbate palmaresul câteva ore în ziua sau pre-ziua galei de închidere; atunci, la capătul unei săptămâni sau chiar mai mult de proiecții, impresiile s-au mai estompat. Filmul distins cu „premiul publicului” este un câștigător incontestabil. Cel premiat de juriu poate fi (și de multe ori chiar este) rezultatul unui compromis. – Nae Caranfil

Festivalul va prezenta în premieră în România filmul James White, unul dintre preferatele publicului la ediția din 2015 a celui mai mare festival independent de film din SUA – Sundance FF, festival inițiat de Robert Redford.

James White, aflat în 2015 în selecția oficială a Festivalului  Internațional Toronto, precum și în cea a Festivalului Internațional de Film Locarno, a fost distins în același an cu Premiul Publicului și la AFI Fest, obținând astfel recunoașterea excelenței sale artistice.

Cineastul Josh Mond, cunoscut pentru producția filmelor Simon Killer (2012) și Martha Marcy May Marlene (2011), spune povestea unui tânăr new-yorkez care depune toate eforturile pentru a-și controla acțiunile auto-distructive și a-și reorganiza viața haotică, în încercarea de a fi alături de mama sa care se luptă cu o boală necruțătoare.

„James White este o dramă interpretată visceral, ale cărei bogate texturi vizuale și sonore intensifică scufundarea în viața dezordonată a protagonistului”, comentează ”The Hollywood Reporter”.

Programul complet al proiecțiilor va putea fi consultat în curând pe www.filmedefestival.ro. Biletele vor fi puse în vânzare la Cinema Elvire Popesco, pe Eventbook.ro și la standul festivalului din cadrul Street Delivery.

Foto: Zelig, Nae Caranfil – cinemagia

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.