Zi ca-ti place! Sau… omnipotența televizorului, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/zi-ca-ti-place-sau-omnipotenta-televizorului-la-tvr-2/

Docuficţiunea „Zi ca-ti place!”, cu Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru, va fi difuzate de canalele TVR, dar şi în avanpremieră la Cinema Studio.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2014

Docuficţiunea „Zi ca-ti place!”, cu Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru, va fi difuzate de canalele TVR, dar și în avanpremieră la Cinema Studio.

Joi, 9 ianuarie, la Cinema Studio va avea loc proiecţia în avanpremieră a producţiei„Zi că-ţi place!”, realizată după piesa omonimă a lui Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache.

Producţia, parte din seria de avanpremiere pe care Televiziunea Română le organizează pentru proiectele realizate de Casa de Producţie TVR va putea fi urmărită luni, 13 ianuarie, de la ora 20.30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro.

Televiziunea Română a organizat anul trecut vizionări în avanpremieră pentru piesele „Hedda Gabler” – la Teatrul Metropolis (de Henrik Ibsen, regia: Dominic Dembinski),

„Efectul Genovese” – la Cinema Studio (de Alina Nelega, regia: Jon Gostin), „Goana după fluturi” (de Bogdan Amaru, regia: Mara Paşici) – proiectată la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică – UNATC

şi „O noapte furtunoasă” (de I.L. Caragiale, regia: Mihai Manolescu), eveniment organizat la UNATC.

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a reluat recent producţia şi difuzarea de premiere teatrale

– spectacole proprii, create special pentru platourile de televiziune, şi adaptări pentru TV ale unor piese de teatru.

TVR continuă astfel o tradiţie de peste 50 de ani, aducând în casele telespectatorilor producţii proprii sau preluări ale unor spectacole de la diferite teatre din ţară.

Zi ca-ti place!

Despre producţia „Zi ca-ti place!”:

„Acţiunea se petrece seara, târziu, în garsoniera unei femei singure. Acolo există un televizor şi un pat. Uneori, pe orice canal ai da, priveşti aceeaşi emisiune, oricum te-ai cuibări în pat, el rămâne gol.”

Aşa începe autorul Valentin Nicolau piesa sa de teatru (pentru scenă sau ecran) Zi că-ţi place!”

. Lucruri simple, relaţii simple. O cameră, o femeie, un pat şi un televizor. De 25 de ani suntem sub supravegherea unui televizor. Am trecut brusc de la două ore de program, neinteresant chiar dacă era parţial color, la o supraveghere 24/24.

Cine are telecomanda în mână devine împărat. Telecomanda devine sceptru. Dacă ar fi ştiut puterea ei, Ceauşescu ar fi înlocuit în 1974 sceptrul cu telecomanda. Dar uneori, când eşti singur, ea nu mai funcţionează.

Chiar dacă vrei să muţi canalul, e aceeaşi emisiune. Electorală. Aceiaşi candidaţi, de 25 de ani. Îi scoţi bateriile, tragi firul din priză, televizorul mestecă şi amestecă acelaşi lucru.

A devenit personaj, a devenit oglindă. A devenit uşă, poartă. Prin el se intră, prin el se pleacă. Dar nu există o altă lume dincolo. E tot asta. Plină de comedie şi de lacrimi.

INFO

„Zi că-ți place” de Valentin Nicolau – adaptare pentru ecran de Cornel Mihalache; durată: 70 min

Cu: Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivașcu, Marius Stănescu, Constantin Cojocaru

Sunet: Valentin Bartolomeu, coloană sonoră: Răzvan Ionescu, montaj: Robert Kallos, imagine: Dan Constantinescu Jr, Andrei Lupu.

Decor şi regie: Cornel Mihalache

Foto: Zi ca-ti place! – TVR

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.

31
/08
/23

Filmul spune povestea dintre neconvenționalul Alexander (Thomas Prenn) și frumoasa Caro (Verena Altenberger), a căror întâlnire întâmplătoare la metroul din Viena le schimbă complet traseul imaginat al propriilor vieți.

30
/08
/23

Zăpada de August cade doar atunci când între granițele dintre un zâmbet și o strângere în brațe încape toată eternitatea. Iar eternitatea poartă pălărie.

29
/08
/23

Competiția Internațională de Lungmetraj a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), dedicată filmelor cu o dimensiune experimentală care abordează într-o manieră inovatoare convențiile limbajului cinematografic, revine cu titluri semnate de cei mai apreciați cineaști emergenți ai momentului.