Zi importantă în istoria Centenarului Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/zi-importanta-in-istoria-centenarului-operei-nationale-bucuresti/

Opera bucureşteană sărbătoreşte astăzi, 1 aprilie 2021, un moment important din istoria sa: chiar dacă existenţa unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Naţional de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituţionalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din Bucureşti, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2021

Gestul autorităților era unul cât se poate de potrivit, România aflându-se, la mai puțin de trei ani de la încheierea Marelui Război, într-o perioadă de plin avânt din punct de vedere economic și social.

Efervescența creată in jurul compozitorului și pedagogului George Stephănescu a coagulat o seamă de personalități muzicale românești care credeau în necesitatea existenței unei instituții dedicate marelui repertoriu liric si de balet.  Tuturor acestor oameni le datorăm recunoștința noastră. Prin eforturile lor avea loc, la 8 Decembrie 1921, prima premieră absolută a operei „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Albert Markowits și dirijată de George Enescu.

Astăzi, artiștii Operei Naționale București aduc încă o dată un omagiu tuturor celor care au contribuit la splendida tradiție de 100 de ani a acestei instituții.

În perioada următoare vom organiza o serie de evenimente speciale dedicate Centenarului Operei Naționale București, iar, dacă restricțiile sanitare nu ne vor permite să scriem la rândul nostru istoria, atunci, vom învăța să ne cunoaștem și să ne cinstim istoria!

Cu speranța că lucrurile vor merge către mai bine, transmitem, așadar,  un mesaj simplu către iubitorii artei lirice și ai baletului: „Ne este dor de voi, așteptăm cu nerăbdare să vă revedem în Sala de Spectacole și să retrăim impreună acele stări privilegiate pe care numai comuniunea dintre artiști și spectatori o poate face posibilă!”.

Ars Gratia Artis.

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).