Zilele Eugen Ionescu continuă cu recitalul lui Emil Boroghină
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-eugen-ionescu-continua-cu-recitalul-lui-emil-boroghina/

Zilele Eugen Ionescu (ZEI) prezintă pe 27 noiembrie 2013, ora 19.30, la Sala „George Constantin”, recitalul lui Emil Boroghină.

Un articol de Andrada Văsii|26 noiembrie 2013

Zilele Eugen Ionescu (ZEI) prezintă pe 27 noiembrie 2013, ora 19.30, la Sala „George Constantin”, recitalul lui Emil Boroghină.

Zilele Eugen Ionescu sunt organizate de Societatea Culturală Eugen Ionescu din Slatina (SCEIS – înființată în urmă cu 23 de ani chiar cu acordul scris al dramaturgului), în parteneriat cu Colegiul Național SF. SAVA din București cu scopul de a păstra vie în memoria națională atât opera, cât și personalitatea complexă și fascinantă a autorului.

Eugen Ionescu, elev şi, mai târziu, profesor al Colegiului Naţional Sf. Sava, a devenit, fără nicio îndoială, personalitatea culturală cu cel mai mare impact în dramaturgia europeană a secolului XX.

Pentru Zilele Eugen Ionescu, alături de Ministerul Culturii și UNITER, unul din partenerii de tradiție al SCEIS este Teatrul „Nottara” care are onoarea de a găzdui recitalul lui Emil Boroghină, actor și director al Festivalului Internațional de Teatru Shakespeare de la Craiova.

Spectacolul-recital se intitulează „De la Shakespeare și Hamlet la Eugen Ionescu și Bérenger”. Apropierea dintre cei doi dramaturgi se produce la nivelul universalității personajelor lor și a angoasei existențiale pe care o trăiesc.

Și Hamlet și Bérenger, mai cu seamă acel Bérenger din „Ucigaș fără simbrie”, trăiesc între a fi și a nu fi, pentru că presimt frumusețea plenară a ființării la un nivel superior.

Zilele Eugen Ionescu – regal în memoria autorului

Amândoi aleg un a fi al sferelor înalte, așa cum însuși domnul Emil Boroghină mărturisește: „Am gândit, am visat mereu la un spectacol în două părţi care să cuprindă ambele scenarii, cel cu marile monologuri din teatrul shakespearian care vorbesc despre condiţia umană şi cel cu monologul lui Bérenger din „Ucigaş fără simbrie”, căutător, ca şi Hamlet, al răspunsurilor la marile şi eternele întrebări ale omului şi umanităţii.”

Citiţi şi: Metoda de la Nottara, în turneu în trei ţări europene

Deschiderea oficiată în prezența Ministrului Culturii, Daniel Constantin Barbu, este urmată de vernisaje și expoziții de artă plastică și fotografie, de colocvii, de momente de teatru oferite de actori și regizori consacrați.

Zilele Eugen Ionescu

Afișul recitalului din cadrul ZEI

Cu privire la obiectivele pe care dorește să le realizeze Societatea prin organizarea evenimentului cultural Zilele Eugen Ionescu, președintele SCEIS, regizorul Mihai Lungeanu declară: „Nădăjduim că oferta pe care SCEIS o prezintă în acest an va găsi o firească audienţă, continuându-se astfel un proiect ambiţios, care să cuprindă atât realizarea scopurilor fiecărei instituţii în parte, cât şi un program comun de acţiuni menite să dezvolte anual o stare de cunoaştere constructivă şi de emulaţie creatoare, prin participare efectivă la evenimentele culturale pe care ne propunem să le organizăm, în speranţa unui real impact local, naţional şi chiar internaţional.”

Prin urmare, dramaturgul Eugen Ionescu este comemorat de și cu prieteni dragi, în țara lui natală la Zilele Eugen Ionescu.

Foto credit: Teatrul Nottara, Zilele Eugen Ionescu

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.

01
/12
/13

Napasta, spectacol de succes al Teatrului Național din Bucureşti, se va muta în eleganta și spațioasa Sală Studio, începând cu reprezentațiile din 7 și 8 decembrie 2013, beneficiind cu această ocazie de o audiență mult sporită.

01
/12
/13

„Pentru noi, actorii, demarcația dintre generaţii este foarte, foarte vagă”, spunea Aura Buzescu, în anul 1964. Marea actriță a secolului trecut i-a avut ca studenți pe Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Mircea Albulescu.

30
/11
/13

Tablourile ,,Gladiole", de Nicolae Tonitza, estimat la 80.000 - 130.000 de euro, şi ,,Hora", de Camil Ressu, evaluat la 45.000 - 70.000 de euro, vor fi scoase la vânzare la prima licitaţie organizată de Grimberg, ,,Întâlnire cu capodopere", pe 10 decembrie.

30
/11
/13

„Să joci ani de-a rîndul personaje fără o problematică importantă, să te fîţîi pe scenă de colo – colo strîmbîndu-te ca să obţii nişte aplauze cu care să poţi împăuna seara la cîrciumă, mi se pare un lucru foarte trist“, spunea Alexandru Tocilescu, în 1974.

29
/11
/13

A ajuns la Paris dintr-o întâmplare și a avut succes datorită accentului românesc cu care vorbea franceza. A jucat și în filme, dar, în teatru, cariera Elvirei Popescu a durat 65 de ani.