Ziua Culturii Naționale, marcată la TNRS cu recitaluri online din opera poetului Mihai Eminescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-culturii-nationale-marcata-la-tnrs-cu-recitaluri-online-din-opera-poetului-mihai-eminescu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu marchează Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită în 15 ianuarie 2022, printr-o serie de recitaluri din opera poetului Mihai Eminescu şi printr-un episod special Tradiţii TO GO. Evenimentele vor fi transmise pe pagina de facebook a TNRS şi pe canalul de YouTube în zilele de 14, 15 şi 16 ianuarie 2022.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2022

Recitalul Mihai Eminescu cuprinde poezii, poeme, fragmente din publicistică sau opere ale marilor scriitori români dedicate poetului național în interpretarea actorilor: Ofelia Popii, Mariana Mihu, Diana Fufezan, Codruța Vasiu, Dana Taloș, Adrian Matioc, Horia Fedorca, Gabriela Pîrlițeanu, Cristina Stoleriu, Ioana Blaga-Frunzescu, Liviu Vlad, Viorel Rață, Gabriela Neagu, Cătălin Neghină, Ștefan Tunsoiu, Cristina Ragos, Gabriela Pîrlițeanu, Ciprian Scurtea, Cristina Stoleriu, Adrian Neacșu, Andrei Gîlcescu.

De asemenea, un episod special Tradiții TO GO, dedicat lui Mihai Eminescu și realizat de actrița Serenela Mureșan, va fi difuzat în 15 ianuarie.

Din 2011, România marchează în fiecare an Ziua Culturii Naționale în 15 ianuarie, data de naștere a poetului național Mihai Eminescu. Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu are o tradiție în a marca acest moment prin recitaluri din opera poetului și alte evenimente destinate publicului.

 

ZIUA CULTURII NAȚIONALE – PROGRAMUL EVENIMNETELOR

 

14 ianuarie, ora 20:00

„Ce e amorul”, cu Horia Fedorca

„O, rămâi”, cu Gabriela Pîrlițeanu

„Kamadeva” și „De-or trece anii”, cu Andrei Gîlcescu

„Sara pe deal”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Mai am un singur dor”, „Revedere”, cu  Cristina Stoleriu

„Câteva versuri”, cu Adrian Matioc

„De vorbiți mă fac că n-aud”, „Criticilor mei”, „La steaua…”, „Și dacă ramuri”, cu Ioana Blaga Frunzescu

„Părea c-așteaptă”, cu Liviu Vlad

„Cântec vechiu” și „ Ea-și urma cărarea-n codru”, cu Viorel Rață

„Mușat și ursitorile”, „Ce te legeni..”, „La mijloc de codru”, „Te duci”, „Ce suflet trist”, „Pierdut în suferință”, „Odă în metru antic”, cu Gabriela Neagu

„Luceafărul”, cu Diana Fufezan

 

15 ianuarie

ora 10:00

„Eminescu și Creangă”, cu și de Serenela Mureșan

 

ora 20:00

„Copii eram noi amândoi”, cu Horia Fedorca

„Numai poetul” și „Dintre sute de catarge”, cu Cătălin Neghină

„De-ar fi mijloace” și „Ai noștri tineri”, cu Ștefan Tunsoiu

„Cugetări”, cu Codruța Vasiu

„Rugăciune” și „Răsai asupra mea”, Cristina Ragos

„Când însuși glasul”, cu Gabriela Pîrlițeanu

„Povestea Dochiei și ursitorile”, cu Cristina Stoleriu

„Netrebnicii care ne conduc”, articol de Mihai Eminescu din ziarul „Timpul”, 1877, cu Ciprian Scurtea

„Trebuiau să poarte un nume”, de Marin Sorescu, cu Ofelia Popii

 

16 ianuarie, ora 20:00

„Scrisoarea I”, cu Adrian Neacșu

„Scrisoarea II”, cu Ofelia Popii

„Scrisoarea III”, cu Mariana Mihu

„O, stingă-se a vieții”, cu Cristina Ragos

„Scrisori”  – fragmente din Scrisoarea I – V, cu Dana Taloș

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.