Ziua George Enescu la Radio România Muzical – online și on air
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-george-enescu-la-radio-romania-muzical-online-si-on-air/

Luni, 4 mai, se împlinesc 65 ani de la dispariţia celui care rămâne un simbol al culturii muzicale româneşti: George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2020

Radio România Muzical marchează această zi cu proiecte care se derulează online, pe contul Facebook Radio România Muzical, dar și în cadrul programului de radio on air.

Online, în intervalul orar 16.30-20.00, publicul poate urmări și asculta, în regim de premieră, înregistrări ale unor recitaluri susținute de prestigioși muzicieni români, alături de reportaje video dedicate casei lui George Enescu de la Mihăileni, salvată de la distrugere prin eforturile muzicienilor și arhitecților.

Astfel, în 4 mai, pe contul facebook Radio România Muzical, de la ora 16.30, pot fi urmărite înregistrări cu lucrări enesciene realizate de violonistul Cristian Fătu și pianista Luiza Borac.

De la ora 17.00, vor urma înregistrări cu violonistul Alexandru Tomescu și pianista Raluca Știrbăț, cei care au fost direct implicați în salvarea și punerea în valoare prin activități culturale a casei lui George Enescu de la Mihăileni. În continuare, povestea salvării acestei case emblematice în biografia lui George Enescu, este detaliată într-o serie de reportaje video realizate de Diana Iabrașu și Alexandru Condurache.

De la ora 18.00, este programat un dialog moderat de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, cu Alexandru Tomescu, Raluca Știrbăț, Cristian Ladislau Andriș și Șerban Sturdza, președintele Ordinului Arhitecților din România și președinte al Fundației Pro Patrimonio, direct implicat în ceea ce a însemnat munca pentru restaurarea casei lui Enescu de la Mihăileni.

De la ora 19.00, pianista Adela Liculescu, una dintre cele mai valoroase muziciene din generația tânără, propune un recital înregistrat în 30 aprilie 2020 la salonul Bosendorfer din Viena. În program: Sonata Appassionata de Ludwig van Beethoven și Suita a II-a op. 10 de George Enescu.

În același timp, cei care ascultă Radio România Muzical on air, se pot bucura de programele speciale dedicate lui George Enescu în 4 mai. De la ora 10.00, George Enescu este Interpretul zilei – în tripla ipostază de violonist, pianist și dirijor al unor lucrări proprii. De la ora 13.05, emisiunea Polifonii este dedicată în totalitate lui George Enescu – compozitorul, cu câteva dintre opusurile emblematice din creația sa, în interpretări românești și străine.

Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor Radio, este prezent și on air pe 4 mai la Radio România Muzical: de la ora 18.15 poate fi ascultată rubrica Obiectiv-emotiv pe care binecunoscutul violonist o semnează bilunar la Radio România Muzical, dedicată unui portret al lui George Enescu.

Radio România Muzical poate fi ascultat în FM pe frecvențele 97.6 și 104.8 FM, sau online la www.romania-muzical.ro.

24
/02
/21

Cea de-a doua ediție a Classix Festival va avea loc la Iași, în perioada 14 - 18 martie 2021. Fiind desfășurat sub conceptul atemporalității, atât din punct de vedere artistic, dar și din perspectiva liantului dintre mediul diplomatic, artă, cultură și mediul de afaceri, Classix Festival 2021 marchează revitalizarea experiențelor artistice în contextul social curent pandemic.

22
/02
/21

Asociația CREAS în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” prezintă prima reprezentație a musicalului „Next to Normal – (A)normal”, sub forma unui spectacol concert, pe data de 6 martie, de la ora 18:00, cu o distribuție de excepție. Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate online.

22
/02
/21

Miercuri, 24 februarie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă propune o seară emoționantă de muzică, nu doar prin repertoriul ales – Ravel, Mendelssohn, Wagner, Saint-Saëns ș.a. – ci mai ales prin menirea simbolică a evenimentului. Concertul transmis în direct de la Sala Radio și derulat sub bagheta cunoscutului dirijor Cristian Mandeal este dedicat memoriei dirijorului Camil Marinescu.

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

11
/02
/21

Return to Live Music. No limits, just hope ! jmEvents, organizatorul Festivalului Internațional EUROPAfest anunță mutarea evenimentului din luna mai, când se derula în mod tradițional în perioada 16-24 iulie. “Return to Live Music. No limits, just hope !” este sloganul ales de organizatorii EUROPAfest pentru 2021.

10
/02
/21

Pe 9 februarie 2021, Programul Național Cantus Mundi România a lansat proiectul digital „Școala de mediu Cantus Mundi”, alături de Teodora Iacob - jurnalist, activist de mediu și fondatorul Asociației „Nature Talks”. Proiectul este dedicat comunității active de peste 60.000 de copii și tineri a Cantus Mundi, dar va fi accesibil tuturor celor interesați să se acomodeze cu informații generice despre mediu și ecologie.

10
/02
/21

Cea de-a șasea ediție a Festivalului MOZART se încheie sâmbătă, 13 februarie 2021, de la ora 18.30, cu binecunoscuta operă bufă „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart. Libretul a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Beaumarchais - La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.