9 februarie în cultură – Joe Pesci, Dostoievski & Mia Farrow
https://www.ziarulmetropolis.ro/9-februarie-in-cultura-dostoievski-alain-delon/

Într-o zi de 9 februarie (1881) înceta din viaţă scriitorul Fiodor Mihailovici Dostoievski, unul dintre cei mai importanţi autori din literatura universală. Tot într-o zi de 9 februarie se năşteau actorii Joe Pesci şi Mia Farrow.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2017

 Pe 9 februarie 1953 Henri Filipacchi  inventa „cartea de buzunar”. Asa a luat nastere in Franţa colecția Livre de poche, o colectie care a cunoscut un succes remarcabil.

 E Proust în buzuna9 februarie rul meu de la haină, Hemingway în buzunarul pardesiului meu şi Baudelaire în buzunarul pijamalei mele”. Livre de poche a însemnat în istoria cărţii trei lucruri: o primă încercare de democratizare a lecturii, un format tipografic care a devenit universal şi o genială inventivitate grafică, începând de la copertă. – Bernard Pivot, despre „cartea de buznar”

1991 – A încetat din viaţă poetul român Florin Mugur: „Schiţe despre fericire”, „Convorbiri cu Marin Preda”, „Vârstele raţiunii”, „Dansul cu cartea” (n. 7 februarie 1934).

1994 – A încetat din viaţă Gherasim Luca, poet, prozator, aderent la mișcarea de avangardă. Din 1947, se stabilește la Paris. A semnat și sub pseudonimele Costea Sar, Petre Malcoci (n. 1913)

1931 – S-a născut Thomas Bernhard, scriitor austriac (d. 1989)

1940 – S-a născut John Maxwell Coetzee, scriitor sud-african, laureat al premiului Nobel în anul 2003

1943 – S-a născut actorul american Joe Pesci. Pesci a fost un copil actor, care a început să lucreze la radio de la vârsta de 4 ani, iar un an mai târziu a apărut pe Broadway. Succesul său a venit odată cu rolurile din filmele lui Martin Scorsese.

1945 – S-a născut actrița americană Mia Farrow. În anii ’80, după două divorţuri (Frank Sinatra şi Andre Previn, celebru compozitor german, Mia Farrow începe o relaţie cu Woody Allen, devenind muza acestuia.

1977 – Postul de radio Europa Liberă a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia. Acesta a fost „actul de naștere” al dizidenței românești.

1995 –  Actorul francez Alain Delon, sex simbolul anilor 60, a primit „Ursul de aur” pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Berlin. Ascensiunea lui Delon a fost rapidă, fiind comparat la vârsta de 23 de ani cu actori precum Gérard Philipe , Jean Marais şi James Dean. Ba chiar a fost denumit… Brigitte Bardot în ipostază masculină. De-a lungul carierei, Alain Delon a lucrat cu regizori celebri printre care Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni și Louis Malle. Delon a devenit cetățean elvețian în 1999.

9 februarie

2008 – A încetat din viaţă Mădălina Sava, jurnalist radio, realizator de emisiuni la Radio România Actualităţi, Antena Bucureştilor şi Radio România Tineret (n. 4 iulie 1967).

Foto cu 9 februarie F.M. Dostoievski – wikipedia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.