Anim’est Chișinău: Animarea vieții culturale din R. Moldova
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-chisinau-animarea-vietii-culturale-din-r-moldova/

Principalul rol al Festivalului Anim’est Chişinău, a cărui a patra ediţie are loc în aceste zile, este de a dezvolta viaţa culturală din Republica Moldova – aceasta este opinia unanimă a organizatorilor.

Un articol de Ionuţ Mareş|1 noiembrie 2014

Ziarul Metropolis i-a întrebat pe organizatorii Anim’est Chișinău care este rolul festivalului. Au răspuns Laurențiu Brătan, președintele Asociației Este’n’est, organizatorul Anim’est; Mihai Mitrică, directorul Anim’est; și Dumitru Marian, președintele Asociației ALTFilm din Republica Moldova, co-organizator al Anim’est Chișinău.

Laurențiu Brătan: ,,În 2011, când am hotărât să venim aici (n.r. – la Chișinău), viața culturală, festivalieră, cinematografică în general era foarte, foarte săracă. Și acum e cam la fel de săracă, dar între timp au mai apărut ceva manifestări cinematografice.”

Mihai Mitrică: ,,În momentul de față, rolul Anim’est Chișinău este rolul unui festival de film într-o țară unde nu există altceva. E un rol foarte important, pe care ni l-am asumat de la început. Când am început, exista un festival de documentar, dar a dispărut și el.”

Dumitru Marian: ,,Rolul sau sloganul de la București s-ar aplica și pentru ediția de la Chișinău: reanimarea animației din Republica Moldova. În principiu, dincolo de animație, cred că rolul acestui festival este de a anima viața culturală de la Chișinău.”

Laurențiu Brătan: ,,Intenția noastră a fost să contribuim la dezvoltarea culturală și cinematografică a acestui spațiu și să aducem filme de calitate pe care oamenii de aici interesați nu le pot vedea în altă parte.”

Mihai Mitrică: ,,Din păcate, am rămas singurul festival de film din țara asta (n.r. – Republica Moldova). Nu știu, poate în alte orașe se mai întâmplă ceva, dar nu cred. Rolul Anim’est Chișinău este rolul unui festival – de a prezenta filme. Dar are și un rol educativ (am început să facem workshop-uri) și rolul de a strânge lumea care e însetată de cultură într-un singur loc – la cinema.”

Dumitru Marian: ,,Este un festival pe care lumea îl așteaptă. A reușit să se impună deja ca cel mai mare eveniment cinematografic din zona asta. Cred că e un festival care demonstrează că oamenii de la Chișinău sunt avizi, sunt dornici de cultură, de film. Prin asta, probabil rolul festivalului este și de a demonstra finanțatorilor, celor care ar trebui să investească în cultură că trebuie totuși să facem un pas și să atragem mai multă atenție asupra culturii.”

Laurențiu Brătan: ,,90-95% din filmele pe care le aducem aici la festival nu pot fi văzute pe ecrane în sălile de cinematograf, pentru că ele nu sunt cumpărate de distribuitori, nu sunt filme ultracomerciale. E păcat ca publicul de aici să nu aibă acces la ele. Așa ne-a venit ideea – de a contribui cum putem și cât putem la dezvoltarea culturală a acestui spațiu.”

09
/08
/17

Michel Franco a fost recompensat, luni, 7 august, cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. ANONIMUL 14 se desfășoară în perioada 7—13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

07
/08
/17

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL propune publicului proiecții speciale și concerte de calitate.

06
/08
/17

CRONICĂ DE FILM Un nou film-şoc al teribilistului regizor austriac Ulrich Seidl, „Safari”, despre practicile de vânătoare ale omului occidental în savana africană. Un documentar riscant, care expune fără menajamente, printr-o regie elaborată, caracterul grotesc al unei astfel de pasiuni.

04
/08
/17

Cea de-a zecea ediție a festivalului de scurt-metraj Filmul de Piatra și-a desemnat câștigătorii. La categoria Ficțiune, marele câștigător a fost comedia Când afară ninge în regia lui Conrad Mihail Mericoffer, care ilustrează eforturile unui tânăr cuplu de-a pune în funcțiune liftul blocului în care locuiesc, împotriva voinței unei șefe de scară zgârcite.

04
/08
/17

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” - Cezara Dafinescu. Una dintre cele mai îndrăgite doamne ale teatrului românesc împlineşte, astăzi, 69 de ani.

03
/08
/17

În puțin peste o săptămână va începe a șasea ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, care va avea loc între 10 și 13 august, la Biertan, județul Sibiu. Pe parcursul celor patru zile, cinefilii vor avea parte de o selecție terifiantă de 13 lungmetraje, 19 scurtmetraje și un cine-concert.

03
/08
/17

La 25 de ani de la infiintare si la peste 250 de filme artistice le lung metraj realizate in aceasta perioda, Castel Film are placerea de a va anunta o premiera in istoria filmului! Serialul de televiziune “Comrade Detective” produs de catre compania Americana A24 (Channing Tatum) pentru platforma Amazon Prime va avea premiera mondiala pe 4 august. Pentru inceput serialul va fi disponibil doar in SUA, Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda.

02
/08
/17

Actorii Harvey Keitel și Liam McIntyre fac parte din distribuția "See You Soon", debutul regizoral al lui David Mahmoudieh, filmările având loc inclusiv în Români. În film joacă și fotbalistul spaniol Carles Puyol.

30
/07
/17

CRONICĂ DE FILM La concurență cu al „Al doilea joc” (2014) al lui Corneliu Porumboiu, „Țara moartă”, noul film al lui Radu Jude, este probabil cel mai radical și anti-spectacular documentar românesc post-2000. O operă cinematografică ambițioasă formal și polemică prin subiect.

28
/07
/17

Editura Nemira ii invită pe cinefili la o nouă ediție Movie night by the book, miercuri, 2 august, de la ora 21.00, dedicată lui Charlie Chaplin: seara începe cu o discuție despre Viața mea, autobiografia regizorului și continuă cu proiecția filmul Modern Times.