Artiştii români impresionează în China / Master Class Mariana Nicolesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistii-romani-impresioneaza-in-china-master-class-mariana-nicolesco/

Tenorul Adrian Dumitru a obţinut Premiul I la Concursul Internaţional de Canto al Chinei de la Ningbo.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2014

Premiul I al Concursului Internaţional de Canto al Chinei de la Ningbo la care au luat parte 430 de concurenţi din 41 de ţări a fiost câştigat de tenorul Adrian Dumitru.

La rândul său, Mezzosoprana Emanuela Pascu a fost laureata Premiului II. Marea soprană Mariana Nicolesco, membră a juriului, este invitată de onoare a Operei Naţionale din Beijing, unde urmează să ofere, în primăvara viitoare, Cursuri de Măiestrie Artistică, Master Classes, celor mai valoroase tinere talente ale Chinei.

(În fotografie. Mariana Nicolesco, împreună cu tenorul Adrian Dumitru, laureatul Premiului I al Concursului Internaţional de Canto al Chinei, şi cu mezzosoprana Emanuela Pascu, laureata Premiului II.)

 Master Class Mariana Nicolesco

Cursurile de Măiestrie Artistică 2014 ale sopranei Mariana Nicolesco, pregătind ediţia jubiliară din anul viitor, marcând două decenii de succese ale Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, au entuziasmat şi în acest an publicul prezent la eveniment, iar acum televiziunea naţională aduce această mare sărbătoare a artei cântului în casele tuturor iubitorilor vocii umane şi ai muzicii de operă.

În cadrul acestei ediţii a Cursurilor de Măiestrie Artistică Dr. Stephan Poen a evocat personalitatea legendarei soprane Hariclea Darclée, la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Mariana Nicolesco

Mariana Nicolesco

Totodată a fost celebrată creaţia lui Christoph Willibald Gluck şi Niccolò Jommelli la 300 de ani de la naştere şi a lui Giacomo Meyerbeer la 150 de ani de la dispariţia sa, conferinţa fiind ilustrată cu pagini celebre din repertoriul acesteia cântate de Mariana Nicolesco pe scenele lumii. Sâmbătă 8 noiembrie, orele 11, TVR2.

Cea de a doua emisiune e consacrată Cursurilor de Măiestrie Artistică ale sopranei Mariana Nicolesco şi dedicată Recitalului tinerilor artişti cuprinzând arii din repertoriul Haricleei Darclée. Duminică 9 noiembrie, orele 11, TVR2.

Gala Master Class ce încheie Cursurile de Măiestrie Artistică din acest an cu un adevărat maraton liric, ca de fiecare dată, face obiectul celei de a treia emisiuni ale acestui ciclu, în care un moment de o deosebită emoţie este acela închinat marelui bariton Nicolae Herlea, prezent ani de-a rândul la evenimentele Darclée. Sâmbătă 15 noiembrie, orele 11, TVR2.

Cea de a patra emisiune încununează splendidele celebrări ale muzicii din cadrul prestigioaselor manifestări Darclée pentru care Mariana Nicolesco a obţinut Înaltul Patronaj UNESCO. Duminică 16 noiembrie, orele 11, TVR2.

Foto:

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!