Astra Film Festival pune România sub lupă
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-festival-pune-romania-sub-lupa/

Ediţia aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival se anunţă a fi una specială, programul evenimentului conţine filme din peste 70 de ţări, premiere internaţionale şi programul Astra Film Junior dedicat copiilor şi adolescenţilor.

Un articol de Andrada Văsii|1 octombrie 2013

Ediţia aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival se anunţă a fi una specială. Programul evenimentului conţine filme din peste 70 de ţări, premiere internaţionale și programul Astra Film Junior, dedicat copiilor şi adolescenţilor.

Pe lângă filmele care aduc în prim plan teme actuale controversate se vor organiza și conferinţe care adună profesioniştii de cinema din România şi din toată lumea.

După 20 de ani în care a promovat documentarul ca gen al cinematografiei în România și documentarul românesc în țară și în străinătate, Astra Film Festival va găzdui la Sibiu o serie de dezbateri şi întâlniri în cadrul ediţiei aniversare Astra Film Festival.

Citiți și: Vizionări la cerere, în cadrul Studioului Astra Film din Sibiu

Dumitru Budrală, director fondator Astra Film Festival, declara: „Sărbătorim prin muncă, a venit timpul ca odată cu majoratul festivalului să se adune breasla documentariştilor români și a celor care au urmărit evoluția acestui gen în Romania, și să vedem ce a reușit să facă acest gen de film în aceste vremuri tulburi’’.

Conferinţe şi întâlniri importante la Astra Film Festival

Conferinţa „România sub lupă” începe joi, 17 octombrie 2013 în cadrul unei mese rotunde – 20 de ani de film documentar şi documente vizuale. Laurenţiu Damian, Bjorn Reinhart, Dan Nuţu,  şi Dumitru Budrală vor prezenta modalităţi de colectare, arhivare, pulicare şi de formare în film documentar în România.

Vineri, 18 octombrie, conferinţa România sub lupă va chestiona documentarul românesc din ultimii 20 de ani în viziunea autorilor Remus Gabriel Anghel, Iulia Hossu, Marius Lazăr, Andra Matzal, Vintilă Mihăilescu, Raluca Nagy, Zsuzsa Plainer, Adina Popescu, Andrei Rus, Eliza Zdru, Michael Stewart, Cătălin Sturza.

Conţinutul acestei întâlniri va fi publicat într-o carte 20 de ani de documentar în România. Conferinţa se va încheia sâmbătă, 19 octombrie 2013 cu prezentările și dezbaterile despre Televiziunea Factuală în România, Emil Hurezeanu şi Cosmin Savu (ProTV România, te iubesc).

Astra Film Festival

Petr Lom a fost prezent la Masterclass-ul Astra Film Festival din 2012

Vineri, 18 și sâmbătă, 19 octombrie va avea loc ,,Industry Meeting”, o întâlnire cu reprezentanţii celor mai importante festivaluri de profil din România şi din lume, directori de la festivalurile American Documentary Film Festival, Palm Springs, Dialektus Film Festival Budapest, Dox Leipizig, London Open City Doc Festival, Moscow International Film Festival on Visual Anthropology, iar din România Anim’est International Animation Film Festival, Bucharest International Experimental Film Festival, Cronograf Chișinău, Documentary Film Festival, Next International Film Festival, One World Romania, Transilvania International Film Festival.

Programul RETRO 20

Tot în cadrul programului special aniversar, Astra Film Festival propune o selecţie a filmelor proiectate în cei 20 de ani de existenţă ai festivalului. Filmele selectate exprimă accente importante din programarea edițiilor anterioare.

Din 1993 şi până în prezent, la AFF au fost prezentate mii de filme din toată lumea: unele au fost premiate, altele au încins spiritele printre spectatori, însă toate au adus pe marele ecran poveşti emoţionante despre oameni, locuri sau evenimente marcante de pretutindeni.

În acest an, Astra Film Festival celebrează nu doar filme produse recent, ci şi capodopere cinematografice din ultimele decenii realizate de cineaşti consacraţi pe plan internaţional, precum Bob Connolly (Australia) sau John Marshall (S.U.A.) etc, două veritabile legende ale filmului documentar.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

RETRO 20 vor avea loc între 14 şi 20 octombrie 2013, în paralel cu secţiunile competiţionale şi speciale.

Foto credit: Astra Film Festival

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

03
/05
/17

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie).

03
/05
/17

Ediția a doua a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, va avea loc anul acesta în perioada 25-27 august. Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv și alternativ, filme provenite din două țări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei.

02
/05
/17

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

27
/04
/17

Ce ştim, de fapt, despre cinema-ul american de autor al momentului? Ce se află dincolo de Hollywood? Filmul american independent pare să o ducă bine. Şi propune, prin câţiva regizori, o estetică aparte: un cinema al discreţiei, al emoţiilor sugerate, al anti-spectacularului fără teribilism.

24
/04
/17

Un serial despre Albert Einstein, realizat de cineaştii Brian Grazer şi Ron Howard, premiaţi cu Oscar, va avea premiera la National Geographic, pe 30 aprilie, de la ora 21.00. Cu această ocazie, National Geographic a lansat o pagină web dedicată producţiei, prin care utilizatorul poate vizita virtual casa lui Einstein.

23
/04
/17

Biletele pentru continuarea mult aşteptată a poveştii din Universul Marvel se pot achiziţiona începând cu data de 21 aprilie. Filmul „Gardienii Galaxiei Vol. 2” va ajunge în cinematografele din România începând din seara datei de 4 mai. Cumpărarea biletelor în avans îţi oferă posibilitatea de a fi printre primii care se reîntâlnesc cu gaşca de eroi improbabili.

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.