Maia Morgenstern, 55
https://www.ziarulmetropolis.ro/maia-morgenstern-53-la-multi-ani/

„Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel.” – Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2017

Venită pe lume într-o familie de intelectuali pasionaţi de teatru, Maia Morgenstern a început să îndrăgească scena încă din copilărie, visând în secret să devină balerină.

„Tu vrei să fii actriţă şi nu ai curajul să spui! , mi-a spus tata într-o zi. Am terminat liceul în 1980, am picat în primul an, dar am intrat, ca figurant, în locul colegului meu de atunci, Radu Mihăileanu, regizorul cunoscut de acum. Am început, într-un spectacol în idiş, Visul unei nopţi de vară, de Shakespeare, jucam rolul lui Puck.” – Maia Morgensternmaia morgenstern

A intrat apoi la Academia de Teatru şi Film, la clasa profesorului Dem Rădulescu.

Dem Rădulescu era incredibil, era un geniu, făcea nişte conexiuni cu o viteză extraordinară. Nu aveam viteza lui şi gâfâiam rămânând în urmă. Erai complet nepregătit în faţa lui. Era un pedagog extrem de sever, dar foarte bun. Te-ai fi aşteptat să fie un râs continuu la orele lui, dar nu se întâmpla aşa. Să nu fi venit la ore, păi zvârlea odată catalogul… – Maia Morgenstern

Ce a urmat, se ştie: nenumărate roluri în teatru sau în filme precum Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni, Patul lui Procust sau Patimile lui Hristos.

A devenit directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, a fost numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în Romania şi a obţinut Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (Franţa, 2012).

 

Foto: Maia Morgenstern – cinemagia

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.