Bacovia, Creangă, Coşbuc şi Alecsandri, pe timbrele româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/bacovia-creanga-cosbuc-si-alecsandri-pe-timbrele-romanesti/

Scriitorii George Bacovia, Ion Creangă, George Coşbuc şi Vasile Alecsandri apar, de vineri, pe o serie de timbre care vor fi emise de Romfilatelia, emisiunea de mărci poştale urmând să conţină portretele artiştilor şi mici fragmente din operele lor.

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2014

Bacovia, Creangă, Coşbuc şi Alecsandri  / Romfilatelia dedică cea mai recentă emisiune de mărci poştale tezaurului cultural naţional, mai exact literaturii şi scriitorilor români, care prin versurile şi proza lor au creat adevărate pagini de colecţie ale neamului românesc, notează Mediafax.

Intitulată „Scriitori şi pagini de colecţie”, emisiunea filatelică este alcătuită din patru timbre pe care se află portretele a patru scriitori, împreună cu câte un mic fragment din opera lor şi semnătura fiecăruia.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 de lei este reprodus portretul scriitorului Ion Creangă, reprezentant de seamă al literaturii clasice româneşti, alături de paragraful introductiv al operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”, de altfel una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite scrieri ale sale.

Vasile Alecsandri

Vasile Alecsandri

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 de lei ilustrează portretul lui Vasile Alecsandri, cunoscut în literatura română în special datorită pastelurilor ce se regăsesc în opera sa. Alături de portretul scriitorului, pe timbru sunt reproduse şi primele două strofe ale poeziei „Hora Unirii”.

Marca poştală cu valoarea nominală de 7,60 de lei ilustrează imaginea poetului George Coşbuc, unul dintre autorii clasici ai tezaurului literar românesc, ale cărui poeme alcătuiesc o monografie epico-lirică a satului românesc. Alături de portretul scriitorului sunt reproduse şi două strofe din poezia „Lupta vieţii”.

Cel de-al patrulea timbru, cu valoarea nominală de 8,10 de lei, îl înfăţişează pe poetul George Bacovia, a cărui poezie este expresia cea mai elocventă şi mai durabilă a simbolismului autohton. Timbrul ilustrează, totodată, şi primele două strofe ale poeziei „Decembrie”.

Pe vinietele minicolilor de timbre sunt reproduse imaginile a patru opere de artă (sculpturi şi medalioane), care îi ilustrează pe cei patru scriitori români.

Acestea sunt creaţii ale unor artişti plastici români şi aparţin patrimoniului Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti: George Coşbuc (sculptură de Ion Coşan), George Bacovia (sculptură de Miliţa Pătraşcu), Ion Creangă (medalion realizat de Pavel Mercea) şi Vasile Alecsandri (bust realizat de Spiridon Georgescu).

Cele patru timbre ale emisiunii sunt însoţite de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Începând de vineri, emisiunea de mărci poştale „Scriitori şi pagini de colecţie” va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Foto: Bacovia, Creangă, Coşbuc şi Alecsandri – wikipedia

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

23
/08
/17

Filme nominalizate la Oscar, pelicule premiate cu Ursul de Aur și de Argint la Berlinale 2017 sau nominalizate la Festivalul de Film de Cannes vor putea fi văzute, până pe 17 septembrie, pe Insula Artelor din Parcul Titan, în cadrul celei de a V-a ediții a evenimentului "Cinema în aer liber".

22
/08
/17

CRONICĂ DE FILM În noul său film, „Loveless”, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, Andrei Zviaghinţev sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Deşi lipsit de subtilităţi şi bogat în metafore, filmul impresionează prin forţa evocatoare a imaginii şi a muzicii.

22
/08
/17

Uriași de Pantelimon - proiectul Make a Point în care poveștile bucureștenilor sunt ilustrate de artiști din toată lumea și cocoțate pe acoperișurile halelor industriale din cartier – are săptămâna aceasta un oaspete important. Biancoshock, un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, e cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Celebrul italian cu fața nevăzută susține joi la Turnul de Apă și Artă o reprezentație interactivă.

22
/08
/17

„Până la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oară pe Octav. Ne-am cunoscut într-un mod foarte romantic. Eu eram studentă, îndrăgostită de profesorul ei. Dar şi profesorul o iubea pe studentă. Însă legătura s-a realizat abia după absolvire. Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Şi cu mult umor” - Valeria Seciu, fosta soție a inegalabilului actor Octavian Cotescu. În noaptea de 22 spre 23 august 1985 îndrăgitul artist se stingea din viaţă, la vârsta de 54 de ani.

21
/08
/17

Jerry Lewis, considerat un "clovn" al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins și Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăți din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

21
/08
/17

Cartea „Confesiunile unei măști” (traducere din limba japoneză de Emil Eugen Pop) a fost publicată la editura Humanitas Fiction.

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

21
/08
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Turda va avea loc în perioada 8-17 septembrie și găzduiește invitați atât de pe plan național cât și internațional. Două nume de prestigiu ce vor veni la festival sunt Oana Pellea și Sandu Gruia. 

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

20
/08
/17

MEMORIA CULTURALĂ Ultimul interviu, ultimul rol în teatru și în film, ultimul Revelion, ultima amintire cu Toma Caragiu, actorul care s-a născut în 21 august 1925 și a murit în plină glorie la cutremurul din 4 martie 1977.

20
/08
/17

Mai sunt câteva zile până la deschiderea ediției aniversare a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureștean peste 40 de spectacole românești, invitate sau în competiție, producții străine, spectacole–lectură și conferințe.