Caietele SUB25: 35 de artiști români îşi fac autoportretul
https://www.ziarulmetropolis.ro/caietele-sub25-35-de-artisti-isi-fac-autoportretul/

S-a lansat primul număr al publicaţiei culturale independente Caietele SUB25, revistă bi-anuală de naraţiuni, experimente şi frivolităţi. Tema numărului este Autoportret(e) şi a fost declinată de mai mult de 35 de artişti şi oameni de creaţie din domenii diferite.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2014

S-a lansat primul număr al publicației culturale independente Caietele SUB25, revistă bi-anuală de narațiuni, experimente și frivolități. Tema numărului este Autoportret(e) și a fost declinată de mai mult de 35 de artiști și oameni de creație din domenii diferite.

Printre aceştia se numără: Andreea Victoria Anghel, Andreea Bădală, Matei Branea, George Bodocan – Bodo, Amalia Dulhan, Vlad Mihai – Cutărică, Ada Mușat, Mara Ploscaru, Emil Teleagă – Aforic sau Roman Tolici.

„Online, SUB25 face 2 ani și mai mult de o mie de articole publicate. Dintr-o relație mai serioasă cu poveștile pe care le spunem au ieșit Caietele.

Au contribuit la ele 90 de oameni din domenii diferite și a ieșit o oglindă a culturii azi, axată pe tineri, privită cu umor, emoție, frivolitate şi pe alocuri (auto)ironie.

Caietele SUB25 nu se apropie de subiecte într-un mod cuminte sau didactic, pentru că nimănui nu-i place să i se spună ce ar trebui să-i placă.” – Karin Budrugeac, coordonatorul Caietelor SUB25.

Pe lângă temă, revista este împărțită în 4 secțiuni: De încălzire, Chestii serioase, Frivolități și Ficțiuni.

Caietele SUB25

 

Coperta primului număr al publicației culturale independente Caietele SUB25

În De încălzire sunt tratate subiectele de actualitate; cuprinde un interviu cu Teleșpan, revelația literară a toamnei și autorul bestsellerului „Cimitirul” (editura Herg Benet), 10 actori de teatru tineri și o paralelă între soliștii a două formații autohtone cu priză la public: Robin de la Robin and the Backstabbers și George de la TRAVKA.

Chestii serioase tratează mai pe larg segmente din cultura actuală, cum ar fi povestea celui mai tânăr cobzar din România, Bogdan Simion, specialist în folclor și membru al trupei Agurida, interviuri cu oamenii din spatele Noului Val al cinematografiei românești și un interviu cu Alex Tomazatos, tânăr fotograf român care documentează viața oamenilor în Delta Dunării și a avut recent o expoziție la Lisabona („România. Peisaje acvatice. Delta Dunării.”)

Secțiunea de Frivolități este cea în care umorul are frâu liber și vede o manea a lui Liviu Guță reinterpretată în limba engleză, cu vocabularul lui Shakespeare.

Revista se încheie cu 7 proze scurte exclusive, semnate de autori contemporani: Lavinia Braniște, Marius Chivu, Augustin Cupșa, Luca Dinulescu, Mihai Mateiu și Alex Tocilescu și readuce la lumină o proză scurtă a lui Urmuz.

Caietele SUB25

Caietele SUB25 sunt editate de Asociația SUB25. Art Director este Radu Manelici. Revista are 232 de pagini și se găsește în rețeaua Cărturești, în librăriile Kyralina și Anthony Frost, la prețul de 24 lei.

Următorul număr va apărea la începutul verii.

Foto: Caietele SUB25 şi Urmuz – facebook

25
/04
/17

Concerte live în Piața George Enescu, workshop-uri, conferințe și expoziții, clubul festivalului și noul concurs New Jazz Voices la cea de-a șasea ediție Bucharest Jazz Festival

25
/04
/17

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundați într-un acvariu au fost recent protagoniștii unui concert subacvatic, aceștia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniștea din adâncuri.

25
/04
/17

Teatrul Naţional din Timişoara îl sărbătoreşte pe cel mai longeviv actor al său, Vladimir Jurăscu. Artistul a împlinit, ieri (24 aprilie), nouă decenii de viaţă, şapte dintre acestea dedicate scenei timişorene. În 2015, UNITER i-a conferit reputatului actor premiul pentru întreaga activitate.

24
/04
/17

Ești pasionat de teatru? Îți place să cunoști oameni noi? Vorbești engleza și îţi doreşti o provocare într-un context internațional? Dacă vrei să arunci o privire în culisele unui festival internațional și te recunoști în cele scrise mai sus, înscrie-te ca voluntar la festivalul TESZT!

24
/04
/17

Turneul Pianul Călător, ajuns în 2017 la a şaptea ediţie, se opreşte, astăzi 24 aprilie, la Buzău. Pianistul Horia Mihail va interpreta la Teatrul George Ciprian, un program alcătuit din valsuri de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel şi Debussy. Mâine, 25 aprilie, Horia Mihail cu turneul său Pianul Călător va ajunge la Târgovişte.

24
/04
/17

Un serial despre Albert Einstein, realizat de cineaştii Brian Grazer şi Ron Howard, premiaţi cu Oscar, va avea premiera la National Geographic, pe 30 aprilie, de la ora 21.00. Cu această ocazie, National Geographic a lansat o pagină web dedicată producţiei, prin care utilizatorul poate vizita virtual casa lui Einstein.

23
/04
/17

Odată cu apariția filmului „Jackie” (regia: Pablo Larrain), primul film pentru marele ecran inspirat de viața celei mai faimoase prime doamne a Statelor Unite, editura Corint a lansat biografia „Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă”, publicată de Barbara Leaming în 2014.