Cea mai mare colecţie de obiecte personale aparţinând pictorului Renoir va fi scoasă la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-mare-colectie-de-obiecte-personale-apartinand-pictorului-renoir-va-fi-scoasa-la-licitatie/

O colecţie de obiecte personale – scrisori, fotografii şi suveniruri – ale pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, evaluate la 3 milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie pe 19 septembrie la New York.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

O colecţie de obiecte personale – scrisori, fotografii şi suveniruri – ale pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, evaluate la 3 milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie pe 19 septembrie la New York.

Acest lot, care conţine 143 de obiecte, prezentat de casa Heritage Auctions ca fiind „cea mai importantă colecţie personală” a lui Renoir, a fost cumpărat în 2005 de la un nepot al celebrului pictor impresionist francez.

O eşarfă din mătase, certificatul de căsătorie, medalia Legiunea de Onoare, scrisori de la pictorii Claude Monet, Edouard Manet şi de la sculptorul Auguste Rodin fac parte din această colecţie impresionantă, care mai include schiţe şi machete realizate de Renoir la Cagnes, cu sculptorul Richard Guino, cu câţiva ani înainte să moară, în 1919.

Suferind de reumatism articular, Renoir a realizat câteva sculpturi, printre care „La Grande Vénus Victrix”, înaltă de aproape doi metri, prezentă la acea licitaţie printre alte 19 sculpturi.

Pierre-Auguste Renoir a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator – împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne – al curentului impresionist.

Dragostea lui pentru desen, artă figurativă şi portrete l-a îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influenţa lui Jean Auguste Dominique Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic a devenit mai blând şi a pictat mai ales trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept „pictorul bucuriilor vieţii”, Renoir a pictat cu pasiune până în ultima clipă a existenţei sale, notează Mediafax.

Pierre-Auguste a fost tatăl actorului Pierre Renoir (1885 – 1952), al cineastului Jean Renoir (1894-1979) şi al artistului ceramist Claude Renoir (1901-1969). A fost bunicul cineastului Claude Renoir (1913-1993), fiul lui Pierre.

Foto credit: Auguste Renoir

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.