Cercetare artistică și ateliere de creație, mișcare și dans, despre recuperare
https://www.ziarulmetropolis.ro/cercetare-artistica-si-ateliere-de-creatie-miscare-si-dans-despre-recuperare/

În perioada 26 – 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Uşurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi şi artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au iniţiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) şi la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

Un articol de Petre Ivan|25 august 2022

Prezentarea, denumită Dezleșinare și alte plăceri (ne)vinovate, are loc în format de studio deschis la Casa Thea, în Socolari, iar atelierele, denumite Ateliere ușoare despre lucruri grele. Creație, mișcare și dans la Teatrul Basca vor avea loc la adresa din Str. Ion Mihalache nr. 2, Piața Traian, Timișoara.

„Suntem în rezidența Recovery de la Socolari, un loc pe care ne este greu să îl descriem în cuvinte fără efuziuni. Aici vom avea prezentările de final de proiect împreună cu partenerele noastre într-ale recuperării: Fidelie Kalambayi, Mihaela Vechiu și Gabriela Conçalves. Apoi plecăm la Timișoara pentru atelierele bazate pe cercetarea noastră. Printre altele, aici ne-am plimbat prin păduri, ne-am îmbăiat în lacuri de munte și în Nera, ne-a prins ploaia și ne-a udat până la piele, am discutat cu localnici, am citit și am făcut fotografii, așa încât cercetarea noastră vorbește și despre cât de bine a fost și despre cât de important este să-ți fie bine, măcar din când în când.” declară artistele Developing Art.

Programul se desfășoară astfel:

La Socolari
vineri, 26 august, 20:30 – 22:00 Seară de poezie cu Eza, Gabriela Conçalves şi Zsolt Szabó
sâmbătă, 27 august, 10:30 – 15:00 Traseu Performativ pe Valea Mare (Ilidia) cu artistele Gabriela Conçalves și Eza
sâmbătă, 27 august, 20:00 – 21:00 Tipuri de odihnă cu Andreea Novac (coregrafă) și Fidelie Kalambayi (socioloagă)
sâmbătă, 27 august, 21:20 – 22:30 Cântece de leagăn și râs cu Irina Marinescu (performer), Mihaela Vechiu (psihoterapeută) și Zsolt Szabó
Eveniment Facebook https://fb.me/e/3uX5ZW6DX

La Timișoara
luni, 29 august, 19:00 – 21:00, Energie și epuizare, atelier de dans contemporan cu Irina Marinescu
marți, 30 august, 19:00 – 21:00, Landscapes of the wild. Landscapes of mythology. Landscapes of recovery, atelier de creație cu Eza
miercuri, 31 august, 19:00 – 21:00, Tipuri de odihnă, atelier de explorare prin dans și mișcare cu Andreea Novac
Eveniment Facebook https://fb.me/e/5F088TcJe

Biletele pentru atelierele de la teatrul Basca se pot achita la intrare. Înscrierea se face pe baza completării următorului formular: https://forms.gle/U4cU9caHB8XLYtgx8
Costul pentru un atelier este 50 de lei sau 120 de lei pentru toate cele trei ateliere.

Artistele Alina Ușurelu, Andreea Novac și Irina Marinescu, fondatoarele Developing Art, lansează două proiecte în tandem pe tema epuizării și a recuperării după epuizare: (burn)OUT și Recovery au loc din martie până în septembrie 2022 în București, Cluj, Iași, Socolari și Timișoara. Artistele colaborează cu psihologi, sociologi, artiști și cu publicul pentru a investiga cauzele epuizării și metode de recuperare, folosind și canalizând experiența coregrafică, expertiza invitaților și experiențele personale, în contextul în care nevoia de instrumente pentru a face față epuizării este din ce în ce mai acută, nu doar în sectorul cultural independent.

https://www.developingart.org
https://www.instagram.com/a.developing.art/
https://www.facebook.com/developingcontemporaryart
https://www.youtube.com/channel/UC9lis8qFeSkZZ9Q7RmoM3nA

Despre Socolari
Începând cu anii 90, satul Socolari a fost transformat de artiști. Aproape toata paleta artistică este reprezentată în Socolari: pictori, sculptori, restauratori, scriitori, regizori, actori, muzicieni. Istoria și localizarea sa, în județul Caraș-Severin, la 70 de km de Reșița și la 120 de km de Timișoara îl fac un loc ideal pentru organizarea unor rezidențe și programe dedicate dezvoltării proiectelor culturale.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.