Cel mai recent film regizat de Corneliu Porumboiu, în competiţie la Festivalul de la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-recent-film-regizat-de-corneliu-porumboiu-in-competitie-la-festivalul-de-la-new-york/

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, cel mai recent lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a fost selecţionat în competiţia celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York (NYFF).

Un articol de |20 august 2013

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, cel mai recent lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a fost selecţionat în competiţia celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York (NYFF).

La cea de-a 51-a ediţie a acestui festival prestigios au fost selecţionate 35 de filme, un număr neobişnuit de mare pentru acest eveniment cinematografic, a cărui competiţie oficială include un contingent puternic de comedii, un lungmetraj de animaţie şi tradiţionalele filme serioase cu tematici globale, ce au alcătuit partea majoritară a selecţiei oficiale de la ediţiile anterioare ale festivalului newyorkez.

Selecţia din acest an, care conţinea în mod obişnuit între 25 şi 30 de filme, a fost alcătuită în premieră de Kent Jones, care a fost numit în principala funcţie a festivalului – director al comitetului de programe şi selecţie – anul trecut, după retragerea lui Richard Pena.

Citiţi şi: Variety: „Metabolism“ este cel mai cerebral film al lui Corneliu Porumboiu

Kent Jones pare să fi preferat o abordare diferită faţă de predecesorul său şi a decis să includă multe comedii în selecţia din acest an, precum „About Time”, de Richard Curtis, „Le Week-End”, de Roger Michell şi „Alan Partridge”, de Declan Lowney.
Aceste producţii se alătură comediilor „The Secrete Life of Walter Mitty”, de Ben Stiller, şi „Her”, de Spike Jonze, care vor rula într-o gală specială, respectiv în gala de închidere a festivalului. Filmul care va deschide festivalul este „Captain Phillips”, de Paul Greengrass.

Vampiri şi documentare

„Cohorta” de comedii iese şi mai mult în evidenţă în acest an, întrucât NYFF are reputaţia – cuvenită sau nu – unui festival care promovează filmele provocatoare, serioase, inteligente, care s-au remarcat în circuitul festivalier internaţional.

Printre peliculele remarcate de revista Variety, selecţionate la NYFF 2013, se află filmul de 250 de minute „North, the End of History”, regizat de Lav Diaz pe baza romanului „Crimă şi pedeapsă”, dar şi cerebralul „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, regizat de Corneliu Porumboiu.

Citiţi şi: Publicaţia Indiewire laudă noul film al lui Corneliu Porumboiu

Selecţia din acest an de la NYFF include însă şi un set tradiţional de filme serioase care au impresionat în circuitul festivalier, precum învingătorul de la Cannes 2013 „La Vie Secrete d’Adele”, de Abdellatif Kechiche, „Inside Llewyn Davis”, de Joel şi Ethan Coen, „Nebraska”, de Alexander Payne, povestea cu vampiri regizată de Jim Jarmusch „Only Lovers Left Alive”, documentarul „At Berkley”, de Frederick Wiseman, filmul „All Is Lost”, cu Robert Redford în rolul principal şi regizat de J.C. Chandor, dar şi cea mai recentă animaţie a lui Hayao Miyatzaki, „The Wind Rises”.

Alte filme produse în afara Statelor Unite şi incluse în selecţia de la NYFF sunt „Bastards”, de Claire Denis, „Burning Bush”, de Agniezska Holland, „Jimmy P”, de Arnaud Desplechin şi „Nobody’s Daughter Haewon”, de Hong Sang-soo, notează Mediafax.

Doi actori celebri care au devenit regizori figurează la rândul lor în selecţia festivalului. Astfel, povestea gotică „Child of God”, de James Franco, şi biografia lui Charles Dickens „The Invisible Woman”, de Ralph Fiennes, se adaugă filmului „Mitty”, regizat de Ben Stiller.

Cea de-a 51-a ediţie a New York Film Festival se desfăşoară în perioada 27 septembrie – 13 octombrie.

Foto: captură film „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, regizat de Corneliu Porumboiu

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.