Compania Sasha Waltz, cu 24 de dansatori în spectacolul „Continu“, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/compania-sasha-waltz-va-prezenta-24-de-dansatori-in-spectacolul-continu-la-festivalul-international-de-teatru-de-la-sibiu/

Compania Sasha Waltz & Guests prezintă vineri, 7 iunie, de la ora 21.00, spectacolul de dans „Continu“, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|8 mai 2013

Compania Sasha Waltz & Guests prezintă vineri, 7 iunie, de la ora 21.00, spectacolul de dans „Continu“, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a festivalului ce va avea loc anul acesta în perioada 7 – 16 iunie.

Un spectacol îndelung revizuit

În „Continu“, coregrafa Sasha Waltz readuce spectacolul la esenţa pură a mişcării, spaţiului şi muzicii, punctând cu brio mixul dintre imaginar şi dramatic. Spectacolul de la Sibiu reprezintă unul din punctele de referinţă ale ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi angrenează impulsuri primare pe care coregrafa le-a mai explorat în proiectele majore desfăşurate pentru muzee în anul 2009 – inaugurările artistice pentru David Chipperfield de la Neues Museum (Berlin) şi pentru Zaha Hadid de la Muzeul MAXXI (Roma).

24 de dansatori

De la premiera care a avut loc în 2010 la Schauspielhaus Zürich, „Continu“ a fost revizuit de mai multe ori, iar în vara lui 2011, la Salzburg, Sasha Waltz a prezentat versiunea finală, dezvoltată cu 24 de dansatori pe scenă. Începutul noii versiuni include soloul de percuţie „Rebonds B“ de Iannis Xenakis, pasaj care va fi interpretat live de către percuţionistul Robyn Schulkowsky. Opera simfonică „Arcana“ de Edgard Varèse reprezintă miezul muzical la care se adaugă compoziţii realizate de alţi artişti precum Iannis Xenakis şi Claude Vivier.

O femeie de succes, în lumea dansului contemporan

Recunoscută pentru înalta ţinută a creaţiilor sale coregrafice ce îmbină dansul cu teatrul şi muzica într-un concept cu totul original, Sasha Waltz este una dintre cele mai de succes femei din lumea dansului contemporan. Artista de origine germană a primit numeroase premii pentru creaţiile sale, printre care cea mai importantă distincţie culturală din Franţa – „Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor / Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres“, precum şi „Crucea Federală de Merit / Bundesverdienstkreuz am Bande“ a Republicii Federale din Germania.

 

Sasha Waltz a studiat dansul la Amsterdam şi New York, iar în 1993 fondează compania ce îi poartă numele. În perioada 2000 – 2005 a făcut parte din boardul artistic al Teatrului Schaubühne am Lehniner Platz, iar în prezent repertoriul companiei sale numără 18 creaţii prezentate pe cele mai importante scene ale lumii, precum şi un portofoliu de colaborări cu peste 250 de artişti şi ansambluri din 25 de ţări.

Preţul unui bilet la acest spectacol este de 20 de lei, respectiv 15 lei, cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari, în limita locurilor disponibile.

Biletele pentru acest spectacol vor fi puse în vânzare pe siteul oficial al evenimentului, sibfest.ro, la începutul săptămânii viitoare.

Foto credit:

Sebastian Bolesch

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.