Concertul de muzică tradiţională europeană la Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/concertul-de-muzica-traditionala-europeana-la-odeon/

Teatrul Odeon are plăcerea să anunţe   Concertul de muzică tradiţională europeană   PONTICE DE IARNĂ susţinut de Trupa Pontice   care va avea loc sâmbătă, 12 ianuarie, ora 19.30, la Sala Studio Trupa Pontice a luat fiinţă în 2004, la iniţiativa actorului Cătălin Mirea şi readuce în atenţia publicului cântece tradiţionale ale diferitelor culturi.   Este compusă din […]

Un articol de Andrada Văsii|9 ianuarie 2013

Teatrul Odeon are plăcerea să anunţe

 

Concertul de muzică tradiţională europeană

 

PONTICE DE IARNĂ

susţinut de Trupa Pontice

 

care va avea loc sâmbătă, 12 ianuarie, ora 19.30, la Sala Studio

Trupa Pontice a luat fiinţă în 2004, la iniţiativa actorului Cătălin Mirea şi readuce în atenţia publicului cântece tradiţionale ale diferitelor culturi.

 

Este compusă din trei actori (Cătălin Mirea, Viorel Păunescu, Emanuel Ionescu), un muzician (Geanina Meragiu), un jurist (Monica Ivanov) şi un jurnalist (Florentina Ciobanu). În concerte folosesc instrumente muzicale tradiţionale: arborele ploii, vioara săracului, diverse fluiere, elemente de percuţie.

 

Spectacolele se adresează tuturor categoriilor de vârstă datorită bucuriei şi uşurinţei cu care se transmit şi se percep mesajele cântecelor pe care le interpretează: Kali Nifta (Noapte bună, Grecia), Lu rusciu te lu mare (Murmurul mării, Italia), Tim Finnigan (Irlanda), incluzând bineînţeles şi muzică veche românească Bătuta sau Baba căruntă.

 

De-a lungul timpului, trupa a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale (Cetatea Medievală a Făgăraşului, Zilele Cetăţii Branului, Festivalul Internaţional de Folclor de la Bistriţa) şi a fost aplaudată în mai multe oraşe din ţară: Sf. Gheorghe, Braşov, Bran, Râşnov, Timişoara, Sibiu, Suceava, Caransebeş, etc., precum şi în multe locaţii din Bucureşti.

29
/12
/16

De sute de ani, odată cu intrarea în post, lumea românească intră într-o stare de înfrigurată aşteptare a şirului de sărbători ce durează până la Sf. Ion. Domnii fanarioţi, aflaţi pe tronurile de la Iaşi şi Bucureşti din 1711 (1716), până în 1821, au adus un plus de culoare ce aminteşţte, în mic, fastul Curţii imperiale bizantine.

26
/12
/16

Corul Armatei Roșii, al cărui director și 60 de membri se aflau la bordul avionului care s-a prăbușit duminică în Marea Neagră, reprezintă un simbol al Rusiei aplaudat pretutindeni, chiar și în zonele de conflict. Repertoriul său include astăzi mai mult de 2.000 de opere, de la cântece folclorice sau care glorifică URSS la muzica sacră, trecând prin cele mai mari hituri moderne internaționale, pe care le interpretează cu voci puternice, însoțite de coregrafii acrobatice.

26
/12
/16

CRONICĂ DE FILM Noul film al lui Damien Chazelle, „La La Land”, este în primul rând o surprinzătoare explozie de muzică și culori. Un film fermecător la suprafață, însă dulceag și convențional sub poleiala de musical care vrea să omagieze Epoca de Aur a Hollywood-ului.

26
/12
/16

George Michael a murit la vârsta de 53 de ani. Cântărețul și compozitorul al cărui nume real era Georgios Kyriacos Panayiotou a vândut mai mult de 100 de milioane de albume de-a lungul unei cariere care s-a întins pe aproape patru decenii, primul său album solo "Faith", din 1987, fiind vândut în 20 de milioane de discuri și ocupând prima poziție în topuri.

22
/12
/16

Scenograful Ștefan Caragiu, decan al Facultății de Teatru al UNATC București, crede că talentul se împarte în mod egal pe generații. Consideră că studenții au dreptul și chiar obligația de a se revolta atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum trebuie.

22
/12
/16

Doi colindători scăpaţi parcă de la balamuc, după felul cum sunt costumaţi, iau cu asalt un autobuz la ora când cafelele încă nu și-au făcut pe deplin efectul. Ambii sunt îmbrăcați în cămăși de noapte de damă, albe cu floricele verzi, cu dantelă la guler și mâneci, încinși cu niște sfori groase la mijloc purtând pe capete niște căciuli din pieile unor miei, care probabil s-au născut și au murit înainte de căderea comunismului.

22
/12
/16

De Crăciun, TVR 1 a pregătit telespectatorilor săi concerte tradiţionale de colinde, dar şi ale unor vedete internaţionale, ediţii speciale ale emisiunilor postului iubite de public, întâlniri cu vedetele preferate, reportaje şi documentare în premieră. (...) Pe 25 decembrie, de la 16.00, TVR 1 oferă telespectatorilor bucuria de a rememora şlagăre ale anilor ‘70, ‘80 şi ‘90, devenite favoritele multor generaţii

22
/12
/16

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, care se bucură deja de şapte nominalizări la Globurile de Aur şi se poziţionează astfel ca unii dintre marii favoriţi la Oscaruri, ,,La La Land” va avea premiera în cinematografele din România pe 23 decembrie.

22
/12
/16

Într-o zi de 22 decembrie (1956) se stingea din viaţă Nicolae Labiş, unul dintre cei autentici si sensibili poeti ai literaturii romane, supranumit de criticul Eugen Simion - "buzduganul unei generatii".

21
/12
/16

“Allied”, cu cu Marion Cotillard şi Brad Pitt în distribuție, “Collateral Beauty”, Will Smith, Keira Knightley, Edward Norton, Kate Winslet şi Helen Mirren, “Alice Through the Looking Glass”, cu Helena Bonham Carter si Johnny Depp și „Office Christmas Party”, cu Jennifer Aniston pe afiș, se numără printre cele mai proaste filme ale anului, în opinia celor de la faimoasa revistă Rolling Stone.