Constantin Abăluţă va dialoga despre cel mai nou roman al său cu Daniel Cristea-Enache la Cărturești Verona
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-abaluta-va-dialoga-despre-cel-mai-nou-roman-al-sau-cu-daniel-cristea-enache-la-carturesti-verona/

Vineri, 28 iunie, la ora 18.30, la Librăria Cărtureşti Verona (Ceainărie), Constantin Abăluţă va dialoga cu criticul literar Daniel Cristea-Enache pornind de la cel mai nou volum al său, „Tot atât de liber“.

Un articol de Andrada Văsii|27 iunie 2013

Vineri, 28 iunie, la ora 18.30, la Librăria Cărtureşti Verona (Ceainărie) din Bucureşti, Constantin Abăluţă va dialoga cu criticul literar Daniel Cristea-Enache pornind de la cel mai nou volum al său, „Tot atât de liber’“, apărut de curând la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală.

În continuarea dialogului, actriţa Silvia Codreanu va citi câteva poeme din volum, iar poetul şi muzicianul Wladimir Pesantez va susţine un recital de chitară clasică.

Libertatea despre care e vorba în acest volum este o libertate pe cale să-şi piardă obiectul; conştiinţa unui sfârşit iminent, pe de-o parte, şi sentimentul unei zădărnicii cosmice, pe de altă parte, reprezintă stările de spirit dominante. Constantin Abăluţă scrie aici capitole dintr-o Baladă a morţii în care tragismul este anume atenuat de umilinţă, dar în care gesturile mărunte ameninţă să devină patetice pentru că oricare dintre ele poate fi ultimul.

Mircea Martin,
critic literar

„Tot atât de liber“ este un volum de texte lirico-epice. Prima parte sub formă de jurnal. A doua parte, mimând obiectivarea, foloseşte persoana a treia. În fapt, toate sunt ipostaze ale unei alerte biologice şi spirituale. Nişte fişe clinice ale unei sensibilităţi violentate de o societate tot mai abuzivă. Şi, desigur, închipuiri şi prevestiri ale unui suflu de dincolo. Un umanism blând învăluie versurile şi contraponderea cinică le punctează uneori.

„Tot atât de liber“ e o carte simplă şi emoţionantă a unui poet care a ţinut, încă de la începuturi, să fie autentic şi a rămas astfel până astăzi, când e îndreptăţit să arunce asupra operei sale o privire încrezătoare.

Mircea Martin,
critic literar

O carte a stărilor de spirit

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu vorbeşte despre volumul lui Constantin Abăluță ca despre o frescă a înregistrărilor: „În cartea lui Constantin Abăluţă, bila neagră, atrabila, este îmbrăcată în hainele strâmte ale notaţiei riguroase. Ce notează vocea aceasta a melancolicului? Ce înregistrează ea? Mişcările unei lumi care devine pe zi ce trece mai mică, mai lipsită de importanţă şi mai îndepărtată.“

Foto credit: Cartea Românească

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.