Corneliu Porumboiu, seminar la Bucharest Script Lab 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/corneliu-porumboiu-seminar-la-bucharest-script-lab-2013/

Primul invitat de anul acesta al Asociaţiei Scenariştilor Români (ASCER) şi al lui Gareth Brookes – gazda şi trainer-ul Bucharest Script Lab (BSLab) – va fi, miercurea viitoare, 15 ianuarie, regizorul şi scenaristul Corneliu Porumboiu.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2014

Primul invitat de anul acesta al Asociației Scenariștilor Români (ASCER) și al lui Gareth Brookes – gazda şi trainer-ul Bucharest Script Lab (BSLab) – va fi, miercurea viitoare, 15 ianuarie, regizorul şi scenaristul Corneliu Porumboiu.

Seminarul pe care Corneliu Porumboiu îl va susține în fața participanților la Bucharest Script Lab va dura două ore și va avea loc de la ora 11:00, la sediul Asociației Scenariștilor Români (ASCER) din strada Pitar Moș, nr. 19.

Sesiunea specială este deschisă publicului, iar taxa de participare este de 150 RON. Pentru înscrieri, un mail la: [email protected], pâna la data de 14 ianuarie.

Bucharest Script Lab se adresează scenariştilor de film şi televiziune aflaţi pe diferite nivele de pregătire, începători sau mai puţin începători, care vor să se perfecţioneze în acest domeniu. Laboratorul se adresează şi celor care intenţionează să deprindă această meserie, au deja o poveste de spus, deasemenea au şi exercițiul scrisului.

Corneliu Porumboiu

A fost sau n-a fost, primul lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu

Prima sesiune a Bucharest Script Lab se desfăşoară în perioada 18 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014.

Cursurile sunt susținute de Gareth Brookes – cunoscut scenarist şi story editor britanic, care are în fiecare săptămână un cineast invitat ce va suține un seminar la care sunt așteptați atât participanții BSLab, cât și toți cei care doresc să îi asculte și să discute cu realizatorii de film și de televiziune invitați.

Invitații precedenți au fost: producătorii Andrei Boncea și Mişu Predescu, regizorul, scenaristul și producătorul Cătălin Mitulescu şi regizorul Ioan Cărmăzan.

Corneliu Porumboiu. Biografie

S-a născut în 1975, la Vaslui. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), unde a studiat Regie de film. Scurtmetrajele sale realizate în timpul facultăţii au fost premiate la festivaluri importante de film precum Cannes şi Montpellier.

În 2006, apare primul său lungmetraj, A fost sau n-a fost? (12:08 East of Bucharest, titlul în limba engleză), care este selectat la Quinzaine des Réalisateurs şi câştigă “Camera d’Or” pentru debut şi “Label Europe”, premiul distribuitorilor de film. Pelicula adună numeroase premii la festivaluri din toată lumea.

În 2009, al doilea lungmetraj al său, Poliţist, Adjectiv, câştigă premiul FIPRESCI şi premiul juriului la Cannes, unde este proiectat în cadrul secțiunii Un Certain Regard.

Anul trecut, Corneliu Porumboiu a prezentat publicului cel de-al treilea lungmetraj al său: Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (When Evening Falls on Bucharest or Metabolism, titlul în limba engleză). Pelicula a fost proiectată în competiţiile oficiale ale unor festivaluri internaţionale de film precum cele de la Locarno, Sarajevo, New York, Toronto, Salonic etc.

Foto: Corneliu Porumboiu și „A fost sau n-a fost” – Cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.