Două cărţi de cinema de citit toamna asta
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-carti-de-cinema-de-citit-toamna-asta/

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

Un articol de Ionuţ Mareş|9 octombrie 2023

„Impactul pe care Martin Scorsese l-a avut asupra cinematografiei a schimbat modul în care înțelegem azi filmul. Încă din 1970, a aruncat în aer convențiile cinematografice și și-a impus propriul stil, abordând, într-un mod riscant, dar cu totul strălucit, poveștile în care credea cu adevărat”, scrie Editura Nemira în prezentarea pe care o face cărţii „Martin Scorsese: O călătorie”, proaspăt apărută în traducere în română.

Câștigător al unora dintre cele mai prestigioase premii cinematografice, Scorsese este o legendă vie. În volumul „Martin Scorsese: O călătorie”, autoarea Mary Pat Kelly le ia interviuri atât lui Scorsese, cât și celor alături de care a realizat capodopere precum „Șoferul de taxi”, „Taurul furios”, „Regele comediei”, „Băieți buni” sau pelicula „Killers of the Flower Moon”, care are premiera în România pe 20 octombrie, cu titlul românesc „Crimele din Osage County: Bani însângerați”.

Robert De Niro, Paul Newman, Liza Minnelli, Nick Nolte și mulți alții oferă o perspectivă intimă și fără precedent asupra modului în care au fost gândite aceste filme iconice, dar și asupra obstacolelor care aproape au compromis realizarea lor, se mai arată în prezentare.

Volumul a fost tradus de Anamaria Manolescu şi conţine şi o prefaţă de Leonardo DiCaprio, unul dintre colaboratorii fideli ai regizorului.

„Unele filme se văd, altele se trăiesc (se trăiesc și se retrăiesc la fiecare nouă vizionare). Filmele lui Martin Scorsese fac parte din a doua categorie”, scrie criticul de film Mihai Fulger, autorul unui text introductiv la ediţia în română a cărţii.

La Editura Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu a apărut recent „Beyond the New Romanian Cinema: Romanian Culture, History, and the Films of Radu Jude”, o carte pe care Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr au scris-o în engleză despre cinemaul lui Radu Jude.

Cei doi autori nu doar că analizează în detaliu filmele de până acum ale regizorului, dar le discută în raport cu cinematografia română de altădată („Cea mai fericită fată din lume” văzut ca o „Reconstituire” a prezentului!), cu Noul Cinema Românesc post-2000 şi cu cinematografia mondială („Lampa cu căciulă” văzut ca un „Hoţii de biciclete” românesc), precum şi, inevitabil, în relaţie cu teme sociale, politice şi istorice.

Prin demersul lor, Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr propun chiar o nouă perspectivă asupra cinemaului lui Radu Jude, una care polemizează cu interpretările locale obtuze asupra filmelor regizorului.

Cartea este, în subtext, o încercare (reuşită) de a demonstra că filmele lui Radu Jude sunt cele mai stimulante şi inventive şi relevante filme de după cele câteva opere majore ale perioadei de vârf a NCR, luminând aspecte mai puţin observate/discutate. Dar explică şi în ce fel cinemaul său este unul politic.

Este, probabil, cea mai ambiţioasă carte dedicată unui cineast român.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.