David Copperfield, B.B. King, Silvia Popovici – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/david-copperfield-b-b-king-silvia-popovici-16-septembrie/

Într-o zi de 16 septembrie (1956) se năştea faimosul iluzionist american David Copperfield, magicianul cu cel mai mare succes comercial din istorie. Show-urile de televiziune ale lui David Copperfield au câştigat 21 de Premii Emmy, dintr-un total de 38 de nominalizări.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2015

Cariera de peste 30 de ani a lui Copperfield i-a adus 11 Guinness World Records, o stea pe Hollywood Walk of Fame, rangul de cavaler din partea Guvernului Francez și a fost numit Legendă Vie a Bibliotecii Congresului SUA.

Dintre cele mai importante numere televizate realizate de David Copperfield amintim:

–  “Iluzia Secolului” – Dispariţia Statuii Libertăţii

– a evadat din lanţuri chiar inainte de a fi aruncat în Cascada Niagara

– a supravieţuit după ce a fost închis într-un seif dintr-o clădire ce urma să fie demolată

– a evadat din Închisoarea Alcatraz

– a levitat un tren Orient Express, dupa care l-a făcut să dispară, în timp ce era înconjurat de oameni

– a reuşit să scape la timp dintr-o cămaşă de forţă, în timp ce era atârnat cu capul în jos şi legat cu sfori ce ardeau, iar sub el erau zeci de ţepuşe în flăcări

– şi-a testat rezistenţa stând în mijlocul flăcărilor care ajungeau la 2000°C

– a reuşit sa creeze iluzia perfectă a zborului

– a trecut prin Marele Zid Chinezesc

Copperfield a vândut, până acum, peste 40 milioane bilete la spectacolele sale și a avut încasări ce au depașit 4 miliarde de dolari, mai mult decât oricare alt entertainer din istorie.

Evenimente:

1836: Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

1908: În orașul Flint, din statul american Michigan, sunt puse bazele General Motors Corporation.

1938: Adolf Hitler îl primește la reședința sa din Berchtesgaden pe primul ministru britanic Arthur Neville Chamberlain, care își exprimă disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudete, locuite în majoritate de germani.

1966: Inaugurarea noii Opere Metropolitan din New York.

1976: A intrat în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.

1987: S-a definitivat protocolul de la Montreal, un tratat internațional pentru protejarea stratului de ozon prin interzicerea fabricării unor substanțe dăunătoare acestuia.

S-au născut:

1904: Nikolai Ostrovski, scriitor rus (d. 1936)

David Copperfield

Anca Parghel

1924: Lauren Bacal, actriță americană de film

1925: B.B. King, muzician american

1927: Peter Falk, actor american (d. 2011)

1954: Mickey Rourke, actor american

1956: David Copperfield, magician american

1957: Anca Parghel, interpretă și profesoară română de jazz (d. 2008)

S-au stins din viaţă:

1977: Maria Callas, (Maria Calogeropoulos) soprană americană de origine greacă (n. 1923)

1983: Fory Etterle, actor român de teatru şi film (n. 1908)

Citiţi şi: Fory Etterle – Ştiu câtă energie se ascunde într-o nereuşită

1993: Silvia Popovici, actriță română de teatru și film (n. 1933)

Citiţi şi: Silvia Popovici, actriţa de la pagina 1: „Mi-a fost foarte greu să înţeleg gloria“

2000: Ioan Alexandru, poet român (n. 1941)

Foto: David Copperfield, B.B. King, Silvia Popovici – cinemagia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.