Docuart, parte din Baricada Culturală
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-parte-din-baricada-culturala/

La 25 de ani de la revoluţie, „Baricada Culturală” – proiect realizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart – oferă şansa cunoaşterii şi înţelegerii în profunzime a unei perioadei gri, comuniste, prin mijlocul artei cinematografice, instrument accesibil tuturor.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2014

Filmul documentar, producție care aduce imaginea unei realități nealterate și care excelează prin potențialul de informare, se vrea responsabil pentru această schimbare la nivelul conștiinței oamenilor.

Această cunoaștere servește la definirea identității naționale a oamenilor. Cultura tinerilor trebuie îmbogățită în primul rând, pentru ca ei să poată avea o bază solidă de plecare pentru acțiunile și principiile lor, iar documentarul reprezintă cea mai bună unealtă în acest sens, el folosindu-se de materiale de arhivă, informații reale, interviuri cu oameni de specialitate.

„Baricada Culturală” se va desfășura în perioada 9 noiembrie – 22 decembrie, marcând trecerea unui sfert de veac de la revoluție prin difuzarea unor documentare în regim live streaming pe platforma online a Radio România Cultural (RRC).

“Mă bucur ca Radio Romania Cultural este singurul post de radio din România care amintește oamenilor despre comunism fără să răspunda la întrebări devenite clișee. “Baricada Culturală” îi va face pe români să înțeleagă singuri ce s-a întâmplat vreme de 50 de ani în România, fără să condamne și mai ales fără să tragă concluzii”, spune Radu Croitoru, manager Radio românia Cultural.

Aproape douăzeci dintre documentarele realizate pe tema trecutului gri al României sunt furnizate de asociația Docuart, organism dedicat exclusiv filmului documentar românesc. Realizatorii celor 20 de filme au răspuns pozitiv inițiativei asociației încă de la prima strigare, arătându-se deschiși și sprijinind proiectul care vrea să aducă aproape oamenilor povești adevărate rar rostite din istoria națională.
Docuart mulțumește pentru încrederea necondiționat tuturor celor care au acceptat să ia parte la“baricadă” direct sau indirect, Vivi Drăgan Vasile, Tudor Giurgiu, Andrei Ujică, Velvet Moraru, Florin Iepan, Sinisa Dragin, Adelin Petrișor, Răzvan Butaru, Diana Deleanu.

INFO

Filmele vor putea fi urmărite pe site începând cu ora 22:00, într-un interval de două ore în care pasionații de cultură, film, istorie și cei interesați de contextul societății în care trăiesc, au șansa să descopere răspunsuri pentru întrebări încă nepuse și vechi curiozități totodată.
Filmele care vor fi difuzate pe site-ul RRC sunt anunțate pe pagina de facebook a Docuart,  dar și pe canalele de comunicare ale postului de radio.

“Documentarele oferite de Docuart, dar și de ceilalți parteneri reprezintă în sine o lecție despre trecutul care definește prezentul unei întregi generații. În fiecare seară, de la ora 22,00, pe site-ul radioromaniacultural.ro, ținem împreună adevarate lecții de istorie video, pe care va invit să nu le ratați” ”, afirmă Radu Croitoru, manager Radio românia Cultural .

Radio România Cultural și Docuart demonstrează astfel că implicarea există în astfel de evenimente care doresc să educe, să faciliteze drumul cunoașterii și-al informării asupra unei culturi de care aparținem.

Lista filmelor Docuart

Lista filmelor difuzate prin Docuart
Piața Universității, regia Sorin Ilieşiu, Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile
Condamnați la fericire, Dinu Tănase
Marele jaf communist, regia Alexandru Solomon
Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, regia Andrei Ujică
Mama Ghița, regia Diana Deleanu
Coreea de nord, nimic de invidiat, regia Adelin Petrișor
Născuţi la comandă: Decreţeii, regia Florin Iepan
Ceaușescu și poporul, regia Răzvan Butaru
8 martie, regia: Alexandru Belc
În spatele cortinei, regia: Bogdan Mustaţă
Afacerea Tănase, regia: Ionuţ Teianu
Pădurea, regia: Siniša Dragin
Fenomenul Piteşti Demascarea, regia: Nicolae Mărgineanu
Sibiu ’89, regia: Octavian Repede
Stremț ’89, regia: Anda Pușcaș și Dragoș Dulea
Memoria Vie a Profesorilor Universitari din Cluj-Napoca, regia: Silvia Pintea
Videogramele unei revoluții, regizor: Harun Farocki şi Andrei Ujică

25
/01
/17

Viitorul film din seria "Star Wars" se va numi "The Last Jedi" și va fi lansat la 15 decembrie 2017. Filmul, care va fi regizat de Rian Johnson, va prezenta noile aventuri ale lui Luke Skywalker (Mark Hamill) și Princess Leia (Carrie Fisher). Anterior filmul era cunoscut pur și simplu sub numele "Episode VIII".

24
/01
/17

“TONI ERDMANN”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, intră în cursa pentru trofeul OSCAR la categoria cel mai bun lungmetraj străin la cea de-a 89-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film. Evenimentul va avea loc pe 26 februarie 2017 la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles.

24
/01
/17

Anul acesta, pe baza listei premierelor din 2016, pusă la dispoziție de Centrul Național al Cinematografiei, 21 de lungmetraje sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2017, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România. Evenimentul va avea loc la sfârșitul lunii martie, în București.

24
/01
/17

Astăzi este ziua în care cinefilii din întreaga lume vor afla nominalizările la Premiile Oscar 2017. Printre marile favorite, la cele mai importante categorii de premii, se numără peliculele „La la Land”, „Moonlight” şi „Manchester by the sea”. Nominalizările vor putea fi urmărite în direct la Digi24, de la ora 15.15.

20
/01
/17

Simplu spectator de cinema, năist dintotdeauna, salut călduros apariția filmului „6.9 grade pe scara Richter”, de Nae Caranfil. E o nebunie. E de un ludic dus la extrem.

19
/01
/17

Relansat pe platforma Cinepub, "E pericoloso sporgersi" (1993), de Nae Caranfil, a fost unul dintre cele mai neaşteptate filme din cinematografia română a anilor `90 şi rămâne unul dintre cele mai reuşite şi proaspete debuturi.

19
/01
/17

Industria cinematografică internaţională a intrat în linie dreaptă pentru cel mai important eveniment al său: Gala Premiilor Oscar. Pentru al treilea an consecutiv, Digi24 şi Digi Film vor transmite, în direct şi în exclusivitate, festivitatea de decernare a premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.

19
/01
/17

„Statele unite ale iubirii”, drama scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, intră de mâine în cinematografe din: București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Deva, Gura Humorului, Focșani, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara, distribuit de Transilvania Film.

18
/01
/17

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru boli cardio-vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu", din Capitală. De-a lungul bogatei sale cariere, Ion Besoiu ainterpretat zeci de roluri în pe scenă și pe platourile de filmare.

18
/01
/17

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare și ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

16
/01
/17

TV5MONDE a programat pentru luna ianuarie unele dintre cele mai bune filme clasice ale cinematografului francez, cu actori fabuloși: Jean-Paul Belmondo, Claudia Cardinale, Anthony Perkins, Romy Schneider, Lino Ventura, Jeanne Moreau, Orson Welles, Jean-Louis Trintignant, Michèle Morgan sau Danielle Darrieux.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.