Festivalul Național de Teatru Independent, ziua a treia
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-independent-ziua-a-treia/

În perioada 3-9 noiembrie se desfăşoară Festivalul Naţional de Teatru Independent, eveniment cultural ce cuprinde 50 de spectacole şi activităţi conexe teatrului.

Un articol de Ziarul Metropolis|4 noiembrie 2014

Miercuri, 5 noiembrie este cea de-a treia zi a Festivalului Național de Teatru Independent, finanțat de AFCN, și organizat de Fundația Godot.

Program FNTI, ediția a II-a, MIERCURI, 5 noiembrie:

CARTE DE TEATRU

18:30 : FNTi „CITESC TEATRU!” | UnTeatru (Str. Ilfov nr.1)

Iulia Popovici – prezentarea volumului „Noi practici în artele spectacolului în Europa de Est”, Editura Cartier

Moderator: Ioana Moldovan

Durata: 30 min 

TradareTEATRU

19:00 : „Trădare” de Harold Pinter | Unteatru (Str. Ilfov nr.1)

Coproducție Unteatru, Primăria Sector 3, Centrul Cultural Casa Artelor București

Regie: Sânziana Stoican

Cu: Sabrina Iaschevici, Ionuţ Vişan, Silviu Debu

Durata: 100 min

 

A trăda = A înșela în mod voit și perfid încrederea cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice. A fi neloial față de cineva sau de ceva. A se abate de la o linie de conduită, a dovedi inconsecvență față de o acțiune, de o idee etc. A comite o infidelitate în dragoste sau în căsnicie; a înșela.

TEATRU

19:00 : „În parc” de Radu Iacoban | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari ne.14)

Producție Radu Iacoban

Regie: Radu Iacoban

Durata: 80 min

Emin plus Veronica egal love.

Nando plus „Biciclista” egal afaceri de stat.

Râmaru plus Mihaela egal crimă și nuntă.

Un El plus o Ea egal noi.

O bancă goală în parc. Patru cupluri. Unele celebre, altele mai puțin.

Patru scene. Patru întâlniri.

Aceiași actori într-o comedie.

 

Nimic nu-mi scapaTEATRU

19:00 : „Nimic nu-mi scapă” de A. D. Hertz | Teatrul de pe Lipscani (Str. Lipscani nr.53)

Producție UNDA ART, București

Regie: Mihai Baranga

Cu: Aniela Petreanu, Gabriel Răuţă, Mihai Baranga, Claudiu Maier, Cristi Toma, Paula Chirilă

Durata: 75 min

 

Reţeta pentru un spectacol de calitate. Ingrediente:

– un conţinut incendiar: aventură organică, trio conjugal bio, umor pur!

TEATRU

19:30 : Exercițiu după „Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes | Teatrul Coquette (Calea Călărași nr. 94)

Producție Compania Teatrulescu, Craiova

Regie: Iulia Colan

One-woman show cu Iulia Colan

Durata: 50 min

Charlie el devine Charlie ea. Nu e opţiune regizorală. În această alegere nu se ascunde subtext sau secret conceptual. Totul vine dintr-o mare afinitate a mea faţă de personaj şi din dorinţa de a-l întruchipa. Obstacolul de gen ( masculin/ feminin) l-am înlăturat, întrucât nu m-a interesat.”

 

Tanta si CostelTEATRU

19:30 : „Tanța și Costel” de Ion Băieșu | Teatrul Mignon (Bulevardul Hristo Botev nr.1)

Producție Teatrul Artemotion, Oradea

Regie: Sebastian Lupu

Cu: Petre Ghimbasan, Mirela Lupu

Durata: 65 min

 

Povestea-i simplă, fireşte: 2 necunoscuţi leagă o conversaţie-n gară, foarte “elegant”, fac planuri de nuntă, toate-s frumoase, el e cu deplasări, apoi îi vedem la ceremonie (când fac planuri despre viaţa comună, şi evident ei îi trebuie un “orizont” cât mai bun), apoi ani după, acasă, cu certuri conjugale, sau la spital (“Zi-mi adevărul, că unul dintre noi va muri în această seară, şi nu vreau să rămân văduvă”) sau chiar şi la teatru (“Du-mă la teatru, Costele, că vreau să râd!”).

TEATRU

20:00 : „Suntem ceea ce iubim” pe versuri de Nichita Stănescu | Teatrul Luni de la Green Hours (Calea Victoriei 120)

Producție Teatrul Luni de la Green Hours, București

Regie: Laura-Maria Vlădoiu

Cu: Alex Bogdan, Niculae Ionuţ, Andrei Huțuleac, Laura-Maria Vlădoiu, Naomi Guttman (pian)

Durata: 120 min

Recital de poezie şi pian versuri de Nichita Stănescu, pe muzica lui Frédéric Chopin

„Aflu cu emoţie că mai există încă dintre aceia care cred că „Suntem ceea ce iubim”. Grăbesc atunci să vă îmbrăţişez pe toţi şi să vă spun, la rândul meu, că „Vă iubesc pentru ceea ce sunteţi.”- Dora Stănescu

 

Stadiu mediu de degradareTEATRU

20:15 :Stadiu mediu de degradare” de Peca Ștefan | Teatru de Artă București (Sfântul Ştefan nr.21)

Producție Teatrul Fix, Iași

Regie: Ovidiu Caița

Cu: Cătălin Mîndru Ştefan, Alexandra Gitlan, Stanca Jabeniţan, Roxana Durneac, Bogdan Cantauz, Cristian Bojan, Adrian Marele, Ancuţa Gutui

Durata: 120 min

”E o piesă punk, o piesă profundă, o piesă care duce publicul într-o călătorie cum n-am mai văzut în teatrul românesc. O piesă care pune întrebări, o piesă despre valoarea și costurile artei și relevanța muncii noastre, a artiștilor. O meditație despre ce înseamnă “independența” asta despre care se vorbește atât de mult. O piesă în care banii joacă un rol la modul cel mai concret. O piesă politică, o piesă acută”

TEATRU

21:00 : „Pescărușul” de A.P.Cehov | Teatrul Podul, București (Mansarda Casei de Cultură a Studenților Bucureşti, Calea Plevnei )

Regie: Ana Ioana Macaria, Alexandru Mike Gheorghiu

Cu: Raluca Botez, Bogdan Costea, Marius Mihai, Diana Sărăcuţu, Adelin Ţărnică, Andreea Suilea, Mădălina Ignat, Valentin Florea, Alexandru Emilian Chifu, Gabriel Zaharia, Alexandra Tucu, Ioana Vlădescu

Durata: 100 min

În 1896, când s-a jucat prima oară piesa la Moscova, actriţa care interpreta rolul Ninei şi-a pierdut vocea în timpul reprezentaţiei, fiind intimidată de ostilitatea publicului.

Doi ani mai târziu, sub bagheta lui Stanislavski şi uşor tranchilizaţi cu câteva picături de valeriană, actorii noii distribuţii cunosc un succes fulminant.

Azi, Pescăruşul este una din cele mai cunoscute şi montate piese din lume. De ce? Vă invităm să descoperiţi secretul la Teatrul Studenţesc Podul, sala Catalin Naum, vizionând spectacolul nostru

 

Intuitia masculinaTEATRU

21:30 : „Intuiția Masculină, Trilogia Americană 3” | Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14)

Producție DramaForTheMasses, București

Regie: Doina Antohi

Cu: Oana Puşcatu, Ana Bianca Popescu, Alina Petrică, Silvana Negruţiu, Alex Călin, Idris Clate, Cezar Grumăzescu, Lucian Ionescu. La pian: Vlad Pasencu

Durata: 95 min

A treia parte a Trilogiei Americane, construită independent față de celelalte părți, reuneşte nouă texte scurte de 10 minute al căror subiect gravitează în jurul naturii masculine, adesea frustă, directă, agresivă.

Trecerile sunt rapide, bruşte, fără legătură aparentă, aproape absurde, convenţia se rupe constant, clişeele de orice natură, dar mai ales erotice, se regăsesc la tot pasul. Totul se petrece în visul unui pianist nebun, care controlează personajele imaginaţiei sale prin muzică. Intuiţia masculină ilustrează o lume energică, explozivă, instinctuală, cu supereroi, filme cu zombi, focuri de armă, grandomanie, beţie, sex şi dragoste, a cărei energie debordantă împinge lumea înainte. Pentru că am vrea ca asta să rămână esenţa masculinităţii.

WORKSHOP

The 24 Hour Play | FNTi Workshop | LaScena (Calea Călărașilor nr.55)

24 Hour Play

Fă-ţi propriul spectacol independent în 24 de ore! Construiește-l azi de la zero și îl prezinți mâine în FNTi!

The 24 Hour Play este un eveniment care s-a născut la New York în 1995 și datorită succesului său a fost produs ulterior până azi și la Londra, Los Angeles, Chicago, Florența, Dublin și Atena, inclusiv în ambițioasa formă de 24 Hour Musicals.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

23
/08
/17

Filme nominalizate la Oscar, pelicule premiate cu Ursul de Aur și de Argint la Berlinale 2017 sau nominalizate la Festivalul de Film de Cannes vor putea fi văzute, până pe 17 septembrie, pe Insula Artelor din Parcul Titan, în cadrul celei de a V-a ediții a evenimentului "Cinema în aer liber".

22
/08
/17

CRONICĂ DE FILM În noul său film, „Loveless”, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, Andrei Zviaghinţev sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Deşi lipsit de subtilităţi şi bogat în metafore, filmul impresionează prin forţa evocatoare a imaginii şi a muzicii.

22
/08
/17

Uriași de Pantelimon - proiectul Make a Point în care poveștile bucureștenilor sunt ilustrate de artiști din toată lumea și cocoțate pe acoperișurile halelor industriale din cartier – are săptămâna aceasta un oaspete important. Biancoshock, un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, e cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Celebrul italian cu fața nevăzută susține joi la Turnul de Apă și Artă o reprezentație interactivă.

22
/08
/17

„Până la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oară pe Octav. Ne-am cunoscut într-un mod foarte romantic. Eu eram studentă, îndrăgostită de profesorul ei. Dar şi profesorul o iubea pe studentă. Însă legătura s-a realizat abia după absolvire. Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Şi cu mult umor” - Valeria Seciu, fosta soție a inegalabilului actor Octavian Cotescu. În noaptea de 22 spre 23 august 1985 îndrăgitul artist se stingea din viaţă, la vârsta de 54 de ani.

21
/08
/17

Jerry Lewis, considerat un "clovn" al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins și Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăți din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

21
/08
/17

Cartea „Confesiunile unei măști” (traducere din limba japoneză de Emil Eugen Pop) a fost publicată la editura Humanitas Fiction.

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

21
/08
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Turda va avea loc în perioada 8-17 septembrie și găzduiește invitați atât de pe plan național cât și internațional. Două nume de prestigiu ce vor veni la festival sunt Oana Pellea și Sandu Gruia. 

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

20
/08
/17

MEMORIA CULTURALĂ Ultimul interviu, ultimul rol în teatru și în film, ultimul Revelion, ultima amintire cu Toma Caragiu, actorul care s-a născut în 21 august 1925 și a murit în plină glorie la cutremurul din 4 martie 1977.

20
/08
/17

Mai sunt câteva zile până la deschiderea ediției aniversare a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureștean peste 40 de spectacole românești, invitate sau în competiție, producții străine, spectacole–lectură și conferințe.