Grigore Lese este protagonistul spectacolului „Cazul Pintea Viteazul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/grigore-lese-este-protagonistul-spectacolului-cazul-pintea-viteazul/

Grigore Leşe participă duminică, 8 decembrie, de la ora 18.00, într-un nou spectacol al stagiunii curente de la Teatrul Municipal din Baia Mare – „Cazul Pintea Viteazul”.

Un articol de Andrada Văsii|2 decembrie 2013

Grigore Lese participă duminică, 8 decembrie, de la ora 18.00, într-un nou spectacol al stagiunii curente de la Teatrul Municipal din Baia Mare –  „Cazul Pintea Viteazul”. Spectacolul beneficiază de scenariu şi indicaţii regizorale semnate de către Gavriil Pinte.

Unul dintre protagoniștii montării este și Grigore Lese, care colaborează pentru prima dată cu teatrul băimărean. Din distribuție mai fac parte Liviu Topuzu, Ruxandra Lăzărescu, Claudiu Pintican, Ștefan Mura, Mircea Gligor, Vali V. Popescu, Loredana Maghear, Adrian Pop și Raul Conicica. Scenografia este semnată de Roxana Ionescu.

Noul proiect al teatrului băimărean a fost detaliat într-o conferință de presă. Managerul Teatrului Municipal, Claudiu Pintican, a vorbit despre semnificația noii producții, care e integrată într-un plan mai amplu al teatrului de valorizare a tradițiilor regionale, mulțumind totodată artiștilor invitați.

„Cazul Pintea Viteazul” comemorează 310 ani de la moartea unuia dintre eroii legendari ai Maramureșului, fără a se vrea o restituire istorică.

„Nu o să vedeți un spectacol despre personajul istoric. Eu nu fac teatru documentar, nici ilustrativ”, a afirmat regizorul Gavriil Pinte la conferința de presă de miercuri după-amiază. „M-a interesat mai mult faptul că secole de-a rândul, aici, oamenii au avut nevoie de Pintea ca model. Am fost interesat de felul în care s-a fabulat despre Pintea”, a precizat regizorul, trecând în revistă întreaga mitologie populară despre faimosul haiduc maramureșean.

Folclorul, prezentat prin ochii lui Grigore Lese

„Scenariul folosește aceste rezerve ale imaginarului, dar ține seama și de sensibilitatea spectatorului de astăzi”, a punctat Pinte, afirmând totodată că nu avem de-a face cu un spectacol idilic sau „pășunist”.

Acest punct de vedere a fost întărit și de Grigore Leșe, prezent și el la conferința de presă a Teatrului Municipal. „Nu iubesc idilismele, contemplarea și folclorul așa-zis ancestral, dacă nu e așa. Acest spectacol va fi cel mai bun din istoria Teatrului Municipal din Baia Mare, va fi un reper”, a spus Grigore Leşe, exprimându-și încrederea că producția băimăreană se va juca și în alte orașe ale țării ori în străinătate.

Leșe a făcut și o pledoarie pasionată pentru „regândirea conceptului de folclor în Maramureș” și a vorbit și despre identitatea acestui spațiu cultural în plan internațional.

Grigore Lese

Grigore Lese, în spectacolul ,,Cazul Pintea Viteazul”

Prezența lui Grigore Leşe în această producție teatrală a fost salutată și de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care care s-a referit la „un fel de simbolică întoarcere acasă” a lui Leșe prin acest rol. Primarul a mai spus că acest spectacol poate fi punctul de plecare al unei colaborări de durată și că va fi un punct de referință în dinamica culturală regională.

Despre o „integrală a miturilor românești” a vorbit și Prof. Dr. Teodor Ardelean, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Municipal, el dezvăluind totodată faptul că Grigore Leşe va fi sărbătorit la începutul anului viitor la Baia Mare, cu prilejul împlinirii a 60 de ani.

Foto credit: Wikipedia, Teatrul Municipal din Baia Mare, fotografii cu Grigore Lese

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.