Încep înscrierile la cea de-a şaptea ediţie a Premiilor Gopo; gala – pe 25 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-inscrierile-la-cea-de-a-saptea-editie-a-premiilor-gopo-gala-pe-25-martie/

Cea de-a şaptea ediţie a Galei Premiilor Gopo, unde sunt răsplătite cele mai bune filme româneşti, va avea loc pe 25 martie la Bucureşti, iar înscrierile pentru această competiţie încep joi şi se vor încheia pe 4 februarie. Potrivit unui comunicat , organizatorii au decis ca în acest an să renunţe la sprijinul financiar acordat […]

Un articol de Andrada Văsii|25 ianuarie 2013

Cea de-a şaptea ediţie a Galei Premiilor Gopo, unde sunt răsplătite cele mai bune filme româneşti, va avea loc pe 25 martie la Bucureşti, iar înscrierile pentru această competiţie încep joi şi se vor încheia pe 4 februarie.

Potrivit unui comunicat , organizatorii au decis ca în acest an să renunţe la sprijinul financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) la ultima sesiune de finanţare pentru acţiuni şi manifestări cinematografice.

”În contextul unei cinematografii tot mai sărace, lipsite de orice strategie sau viziune de dezvoltare în viitor, organizatorii consideră că Premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului românesc, nu trebuie să se mai asocieze cu CNC, instituţie care trebuie reformată din temelii pentru a asigura o altfel de prezenţă şi vizibilitate a filmului românesc pe plan local şi internaţional”, se arată în comunicatul citat.

Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2013 sunt scurt şi lungmetrajele de ficţiune, precum şi documentarele, producţii româneşti sau coproducţii cu participare majoritar românească, ce au avut premiera în festivaluri, pe marile şi micile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2012.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lungmetraj eligibile (care au beneficiat de cel puţin o săptămână de distribuţie în cinematografe) vor fi luate în considerare de către juriul de preselecţie. Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fişe tehnice pentru a asigura acurateţea informaţiilor vehiculate în procesul de jurizare şi nominalizare.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun scurtmetraj, respectiv Cel mai bun film documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Va fi trimisă prin poştă sau curier câte o copie a unui DVD screener pentru fiecare film înscris într-un plic închis, cu menţiunea Preselecţie Premiile Gopo, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) din strada Popa Soare în atenţia Roxanei Elekes, coordonator de producţie al Premiilor Gopo.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic pe adresa [email protected].

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Marian Crişan, actriţa Ana Ularu, producătoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici şi criticii de film Eugenia Vodă, Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbravă, Cristi Mărculescu, Anca Grădinariu.

După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea premiilor), peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de o firmă de audit şi consultanţă.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications.

În 2012, lungmetrajul ”Aurora” a cucerit trei statuete Gopo importante, pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie (Cristi Puiu), Cel mai bun scenariu (Cristi Puiu). Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost câştigat de Ana Ularu (pentru interpretarea din filmul ”Periferic”), iar Bogdan Dumitrache a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal (pentru interpretarea din filmul ”Din dragoste cu cele mai bune intenţii”).

Sursa: Agerpres

25
/07
/17

Două ateliere de critică teatrală pentru tineri, unul în engleză, altul, în franceză, se vor desfășura în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, care va avea loc în perioada 5-12 octombrie.

25
/07
/17

Veniţi să vizitaţi Sinaia! Într-o plimbare lejeră, la pas, prin 350 de ani de istorie. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:30, cei pasionați de istorie și turism sunt invitaţi să străbbată, timp de oră, o oră şi jumătate, unul dintre cele două trasee propuse de arhitectul Dan Manea, autorul cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor”.

25
/07
/17

Festivalul Film 4 Fun își propune şi anul acesta să aducă zâmbetul pe buzele spectatorilor cu o serie de comedii şi parodii savuroase! Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se vor număra Emilia Dobrin, Radu Gabriel, Irina Margareta Nistor, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Magda Catone şi mulţi alţii. Trofeul Film 4 Fun va fi înmânat actriţei Coca Bloos.

25
/07
/17

Proiecţia filmului JINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2017, de la ora 22 în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezența a zeci de mii de oameni și a regizorului Dumitru Budrala.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.