Interkultour – drumul teatrului de la Timişoara la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/interkultour-drumul-teatrului-de-la-timisoara-la-bucuresti/

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara vă aşteaptă la cinci zile de evenimente teatrale şi culturale la Bucureşti la Interkultour.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara vă așteaptă la cinci zile de evenimente teatrale și culturale la București, în cadrul proiectului Interkultour.

Două dintre spectacolele de succes din stagiunea anterioară a Teatrului, Vremuri de pace (foto sus), în regia lui Hajdu Szabolcs și Gardenia, în regia lui Koltai M. Gábor vor fi prezentate  în perioada 30 octombrie –  3 noiembrie, împreună cu alte evenimente culturale, precum proiecţia multipremiatului Bibliothèque Pascal sau discuția cu studenții UNATC, coordonat de regizorul Hajdu Szabolcs.

În data de 30 octombrie, la Interkultour, de la ora 19.00, publicul poate urmări proiecția peliculei Bibliothèque Pascal, producție cinematografică cu multiple premii, regizată de Hajdu Szabolcs. Bibliothèque Pascal a fost propunerea Ungariei la Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină în anul 2011 şi a fost descris ca o aventură sălbatică, suprarealistă, care ne prezintă o realitate dură, dar absurdă a societății din Occident.

După încheierea proiecției de la Interkultour, organizatorii vă așteaptă la o discuţie cu creatorii filmului, din care fac parte actori renumiţi ca Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Ion Sapdaru, Mihai Constantin, Marius Bodochi, Marius Manole, Florin Piersic Jr., Alexandru Bindea, Mihai Călin, Dorel Vişan, Steliana Bălăcianu sau Andi Vasluianu.

Vremuri de pace la Interkultour

Spectacolul din data de 31 octombrie de la Interkultour, Vremuri de pace, scris și regizat de Hajdu Szabolcs, este bazat pe ideile şi pe improvizaţiile actorilor din distribuţie. Montarea ne dezvăluie lumea unui artist, viața sa de familie, cercul său de prieteni.

Într-o poveste de tip mozaic, spectatorii vor descoperi momente importante din existenţa personajului principal, Langermann Sándor, scriitor care, după lansarea celei mai recente cărți, primește o ofertă de a scrie o piesă de teatru.

Moartea tatălui, agitația prilejuită de înmormântare, conflictele ascunse, zdruncinarea familiei și atmosfera sufocantă a societăţii nu sunt benefice pentru creație. Sarcina asumată e din ce în ce mai apăsătoare, luând proporţii ireale și catastrofale. Montarea este lipsită de clișee, ceea ce îi conferă o notă captivantă, mai ales că din distribuție face parte şi regizorul și scenaristul Hajdu Szabolcs.

Interkultour

Afișul proiectului Interkultour

Pe 1 noiembrie, studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” sunt invitaţi la o discuție cu regizorul Hajdu Szabolcs. În cadrul discuției vor fi abordate metode diferite de creație artistică pe scenă sau în cinematografie, relația film – teatru şi aspecte precum scrierea scenariului, improvizația teatrală, munca regizorului, actorie.

Continuând șirul evenimentelor teatrale, spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, Gardenia, de Elżbieta Chowaniec, se va juca în cadrul Festivalului Național de Teatru, în 2 şi 3 noiembrie, la Teatrul Nottara din București. Montată în premieră pe o scenă din România, Gardenia este „o poveste de familie, dramă a patru femei poloneze din tot atâtea generații, cea mai în vârstă născută în 1920, iar cea mai tânără în 1982.

În timp ce conviețuiesc, de-a lungul secolului XX cu armonia și războiul, sărăcia și opulența epocilor, ies la iveală relațiile complicate, totuși atât de simple între mamă-fiică-bunică-străbunică.” Patru generații de femei, de aici, din apropiata Cracovia, Polonia, Europa Centrală. O felie de istorie central-europeană; cincizeci de ani infernali, cu vise ce răbufnesc și se sting din nou și din nou, rupturi, ciocniri, înălțări și hemoragii.

Programul evenimentelor Interkultour

Studio Horia Bernea la  Muzeul Național al Țăranului Român

30 octombrie, ora 19.00 – Bibliothèque Pascal

Teatrul Odeon, Sala Majestic

31 octombrie, ora 18.00 și 21.00 – Vremuri de pace (r.: Hajdu Szabolcs)

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale

1 noiembrie, ora 15.00 – Întreabă-l pe regizor!

Teatrul Nottara, Sala George Constantin

2 noiembrie, ora 19.00 – Gardenia (r.: Koltai M. Gábor)

3 noiembrie, ora 18.00  – Gardenia (r.: Koltai M. Gábor)

 

Foto credit: Interkultour

19
/04
/17

Poetul Claudiu Komartin (33 de ani) ține în viață un cenaclu – Institutul Blecher. Și o editură care publică poezie – Casa de Editură Max Blecher. Claudiu Komartin, din Berceni. Trăiește între poeți și pentru poezie. Către viitor se uită, așa cum e și firesc, în ordinea poetică a lumii, cu scepticism.

19
/04
/17

Peste aproximativ o lună, în capitală debutează cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB). Timp de o săptămână, în perioada 15-21 mai, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spații culturale cunoscute din oraș.

19
/04
/17

Festivalul Internațional al Luminii – Spotlight, organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB, revine între 20 și 23 aprilie, cu o nouă ediție ce reinterpretează peisajul urban bucureștean prin intermediul artei digitale și multimedia.

19
/04
/17

Concertul nr. 1 în mi bemol pentru violoncel și orchestră de D. Șostakovici și Tablouri dintr-o expoziție, una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului rus, compusă de M. Musorgski și aranjată pentru orchestră de M. Ravel, se vor afla pe afișul concertului Orchestrei Naționale Radio, vineri, 21 aprilie 2017, de la ora 19.00, la Sala Radio.

19
/04
/17

George Bălăiţă unul dintre marii scriitori români contemporani, s-a stins din viață sâmbătă, cu o zi înainte de a împlini vârsta de de 82 de ani. În iunie 2008, în cadrul Târgului Bookfest, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat lui George Bălăiță Premiul Naţional pentru Literatură pentru întreaga operă.

18
/04
/17

INTERVIU Am stat de vorbă cu cineastul și profesorul universitar Copel Moscu, inițiatorul și directorul Cinepolitica, despre ce înseamnă un film politic, despre rolul unui astfel de festival și despre atracțiile noii ediții, care începe joi, la București, cu ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”.

18
/04
/17

Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto, Vilnius sau Veneția vin la Audience Award Film Festival, unde „Insyriated” și „Perfetti Sconosciuti” vor avea proiecții în premieră.

18
/04
/17

Reuniunea generală de primăvară a Rețelei internaționale pentru arte performative contemporane (IETM) la București se desfășoară între 20 și 23 aprilie 2017.

18
/04
/17

JazzTM 2017 continuă seria premierelor pentru România cu Monty Alexander Harlem Kingston Express. Excepționala colaborare aduce pe scena din Piața Victoriei un sunet unic, aflat la confluența a două genuri muzicale sacre: jazz-ul din Harlem, New York, o lume definită de ritm și improvizație, și reggae-ul din Kingston, Jamaica, cu ritmul său de neconfundat și linii de bas intense.

17
/04
/17

Un interviu cu tânărul regizor Tudor Cristian Jurgiu despre debutul său, „Câinele japonez” (2013), disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub. Povestea unui bătrân singur, Costache (Victor Rebengiuc), şi a reîntâlnirii cu fiul său, Ticu (Şerban Pavlu).

14
/04
/17

Se joacă la Teatrul Metropolis spectacolul „Zece pentru New York” (piesă scrisă și regizată de Lia Bugnar).

14
/04
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ajuns la a XXIV-a ediție, s-a creat și a crescut cu ajutorul comunității, al oamenilor care iubesc artele spectacolului sau au învățat să le iubească fiind spectatori la evenimentele festivalului din sălile de spectacol ori din stradă.

14
/04
/17

Optsprezece filme au fost selectate în această etapă în competiția Festivalului de la Cannes (17 - 28 mai), între care ''Happy End'', al austriacului Michael Haneke, "The Beguiled", al regizoarei americane Sofia Coppola, ''Rodin'', al francezului Jacques Doillon și "L'Amant double'' de asemenea al francezului François Ozon.

14
/04
/17

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va onora serialele de televiziune, odată cu prezentarea integrală a celui de-al doilea sezon al show-ului TV ”Top Of The Lake”, regizat de Jane Campion, şi a primelor două episoade din cel de-al treilea sezon din ”Twin Peaks”, de David Lynch

14
/04
/17

În prima zi de Paşti, românii întâmpinau sărbătoarea după tradiţia din strămoşi, având pe masă ouă roşii, miel şi vin. În a doua zi, intrau pe porţile fabricilor în schimbul programat. Telespectatorii TVR vor avea parte de surprize și emoții de sărbători, începând cu Vinerea Mare, până luni, 17 aprilie a doua zi de Paște, anunță cei de la TVR.

13
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Nevoia de repere morale e o realitate prea bine cunoscută. Din acest punct de vedere, unii membri ai familiei regale române au dovedit din plin că pot constitui exemple demne de urmat. Principesa Ileana, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria, născută în 1908, rămâne în amintirea românilor din ţară şi din SUA o persoană puternică, animată de spiritul datoriei, altruistă şi perfect conştientă de faptul că e prinţesă.