Josu de Solaun, câștigătorul Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2014 – recital extraordinar la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/josu-de-solaun-castigatorul-sectiunii-de-pian-a-concursului-enescu-2014-recital-extraordinar-la-ateneul-roman/

Pianistul de origine spaniolă Josu de Solaun, câştigătorul Secţiunii Pian a Concursului Enescu 2014 susţine un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, pe 18 octombrie, de la ora 19. În program sunt lucrări de Schumann, Brahms, Granados, de Falla şi Debussy.

Un articol de Liliana Matei|13 octombrie 2015

Concertând ca solist alături de orchestre internaţionale renumite precum Mariinsky Theatre Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, New York Sinfonietta și Leos Janacek Symphony Orchestra, pianistul Josu de Solaun, câștigător al Concusului Enescu ediția 2014, va susține un recital extraordinar pe 18 octombrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român. Josu de Solaun va interpreta la București Arabesca, Op. 18 de Robert Schumann, Valses Poéticos de Enrique Granados, Six Pieces for Piano, Op. 118, de Johannes Brahms, Los Requiebros și Quejas, o La Maja y el Ruiseñor de Enrique Granados, Fantasia Baetica de Manuel de Falla și preludiul Feux d’artifice de Claude Debussy.

Biletele s-au pus în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român. Recitalul face parte din programul concertelor laureaților Concursului George Enescu organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Filarmonica George Enescu și Artexim.

În străinătate, pianistul Josu de Solaun se pregătește să prezinte integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu într-o serie de recitaluri gratuite, la Recital Hall of the James and Nancy Gaertner Performing Arts Center (SUA), pe 14 și pe 30 octombrie, dar și pe 14 ianuarie 2016. Mai mult, Josu de Solaun urmează să înregistreze lucrările enesciene, la cunoscuta casa de discuri Naxos Records.

Josu de Solaun a interpretat Sonata Nr. 3 pentru pian și vioară de George Enescu în cadrul Concursului Internațional George Enescu, ediția 2014. La Bucureşti, pe durata Concursului Enescu, pianistul a locuit într-un apartament închiriat exact în blocul în care George Enescu a locuit timp de șase ani, chiar pe strada care astăzi poartă numele George Enescu.

„Ştiam că este aproape de Ateneu, dar am fost surprins să văd că locuiesc chiar pe strada George Enescu, exact în blocul în care a locuit timp de șase ani. Surpriza cea mai mare a fost că sunt cazat exact în apartamentul situat sub apartamentul în care a locuit Enescu. Mă simt de parcă m-ar veghea. Îl admir pe Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român”, declara atunci Josu de Solaun.

Josu de Solaun s-a născut la 27 octombrie 1981. A studiat la Manhattan School of Music (Licenţă, Masterat şi Doctorat) cu Nina Svetlanova şi Horacio Gutiérrez. Printre alte premii internaționale obținute de Josu de Solaun se numără Premiul I la Concursul de Pian al Uniunii Europene (2009), precum și Marele Premiu la Concursul Internaţional de Pian “José Iturbi” (Spania, 2006).

Alături de Festivalul Enescu, Concursul Internațional Enescu joacă un rol important în promovarea creației lui George Enescu și a României în lume. Tinerii concurenți, viitoarele nume mari ale scenei artistice de mâine, interpretează obligatoriu în probele de concurs lucrări enesciene de referință.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.