Lansare de librarie in Bucuresti in prezenta lui Pascal Bruckner
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-librarie-in-bucuresti-in-prezenta-lui-pascal-bruckner/

O nouă librărie de carte franceză va fi inaugurată vineri în Capitală, în prezenţa scriitorului Pascal Bruckner, potrivit site-ului agenţiadecarte.ro. Scriitorul francez Pascal Bruckner a fost invitat la eveniment de Institutul Francez, pentru o sesiune de autografe şi discuţii cu publicul. Librăria „Kyralina” va fi deschisă pentru publicul larg începând de sâmbătă şi va cuprinde […]

Un articol de Andrada Văsii|22 noiembrie 2012

O nouă librărie de carte franceză va fi inaugurată vineri în Capitală, în prezenţa scriitorului Pascal Bruckner, potrivit site-ului agenţiadecarte.ro. Scriitorul francez Pascal Bruckner a fost invitat la eveniment de Institutul Francez, pentru o sesiune de autografe şi discuţii cu publicul.

Librăria „Kyralina” va fi deschisă pentru publicul larg începând de sâmbătă şi va cuprinde în proporţie de 80% titluri în limba franceză, dar şi câteva în limba germană şi traduceri în limba română ale unor autori francezi şi germani aparţinând literaturii clasice şi contemporane. Presa franceză va fi prezentă atât prin cotidiane, cât şi prin reviste specializate. Un segment important va fi cel al cărţilor de copii şi al benzilor desenate. Librăria se adresează mai ales francofililor şi germanofililor din România, dar şi expaţilor francofoni şi germanofoni din ţara noastră.

Proiectul este finanţat parţial dintr-o bursă câştigată de Sidonie Mézaize, unul dintre cei doi asociaţi ai librăriei. Fundaţia Lagardere este cea care a acordat bursa, restul investiţiei provenind din fondurile proprii ale celor doi acţionari.

Potrivit lui Sidonie Mézaize, Kyralina face referire la Panait Istrati şi la personajul său Chira Chiralina.
„Istrati, autor de sânge român şi de limbă franceză, reprezintă o punte literară între cele două ţări. Dar mai mult de atât, ne este drag pentru ceea ce a fost: un om pasionat, dornic de libertate şi de călătorii, independent şi plin de fantezie. Kyralina reprezintă ceea ce a fost el, un spirit liber, în căutare de poveşti şi poezie. (…) Ne dorim ca acest spaţiu să fie unul viu şi să găzduiască evenimente în care să interacţionăm cu publicul, de la ateliere dedicate copiilor până la degustări de vin. Vom organiza seri ‘apéritif’, aniversări pentru copii în sala de lectură, dar şi alte tipuri de întâlniri. În cadrul acestor evenimente vrem să ne întâlnim cu clienţii noştri şi să le aflăm părerea, de care vom ţine seama atunci când vom face selecţia de carte sau vom gândi viitoare evenimente”, a afirmat Sidonie Mézaize, potrivit sursei.

Cei doi asociaţi au în plan şi dezvoltarea unei platforme online prin intermediul căreia să vândă în întreaga ţară titlurile din oferta librăriei.

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este un celebru romancier şi eseist francez.

Profesor invitat al universităţilor americane, Bruckner a ţinut, de asemenea, mai multe conferinţe în cadrul Institutului de studii politice din Paris şi a colaborat cu publicaţii precum „Le Nouvel Observateur” şi, în prezent, „Le Monde”.

Descris adesea drept „filosof al actualităţii”, Pascal Bruckner este cunoscut în România mai ales pentru romanele : „Paria, Luni de fiere” (adaptat la cinema de Roman Polanski), „Hoţii de frumuseţe” (Premiul Renaudot, 1997) şi „Copilul divin”.

Pascal Bruckner se numără printre invitaţii din acest an ai Institutului Francez la Târgul de carte Gaudeamus 2012, care s-a deschis miercuri la Romexpo.

Sursa: Agerpres

25
/07
/17

Veniţi să vizitaţi Sinaia! Într-o plimbare lejeră, la pas, prin 350 de ani de istorie. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:30, cei pasionați de istorie și turism sunt invitaţi să străbbată, timp de oră, o oră şi jumătate, unul dintre cele două trasee propuse de arhitectul Dan Manea, autorul cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor”.

25
/07
/17

Festivalul Film 4 Fun își propune şi anul acesta să aducă zâmbetul pe buzele spectatorilor cu o serie de comedii şi parodii savuroase! Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se vor număra Emilia Dobrin, Radu Gabriel, Irina Margareta Nistor, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Magda Catone şi mulţi alţii. Trofeul Film 4 Fun va fi înmânat actriţei Coca Bloos.

25
/07
/17

Proiecţia filmului JINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2017, de la ora 22 în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezența a zeci de mii de oameni și a regizorului Dumitru Budrala.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.