Laura Stoica, Bobby Fischer, Charles Bukowski
https://www.ziarulmetropolis.ro/laura-stoica-bobby-fischer-si-bukowski-9-martie-in-cultura/

Într-o zi de 9 martie  (2006) înceta din viaţă îndrăgita cântăreaţă Laura Stoica, în urma unui grav accident rutier.  Artista participase la un recital la Urziceni, cu ocazia zilei de 8 Martie şi se întorcea la Bucureşti, la bordul unui automobil condus de logodnicul său  Înainte de localitatea Sineşti, un alt autovehicul a intrat pe contrasens lovindu-i în plin pe aceştia. 

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2017

Tot într-o zi de 9 martie:

1454 – S-a născut Amerigo Vespucci, unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor, descoperitor al Americii de Sud (m. 22 feb 1512)

1842 – A avut loc, la Milano, premiera absolută a operei „Nabucco” de Giuseppe Verdi. Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului Nabucodonosor al doilea.

1885 – A avut loc, la Bucureşti, premiera piesei „Ovidiu” de Vasile Alecsandri (9/12)

 

1934 – S-a născut Yuri Alekseyevich Gagarin, primul om care a ieşit în spaţiul extraterestru (d. 27 martie 1968)

1937 – S-a născut Alexandru Tatos, regizor român (d. 1990)

1942 – S-a născut Ion Caramitru, actor, regizor

1943 – S-a născut jucătorul de şah american Bobby Fischer, al unsprezecelea campion mondial (1972-1975). După victoria în fața lui Spasski, a devenit șahistul cu cel mai mare ELO din istoria șahului. Fischer a întrerupt supremația de circa 25 de ani a școlii de șah sovietice. Meciul său cu Spasski a fost supranumit „Meciul secolului”. După câștigarea titlului, Fischer nu a mai participat la competiții oficiale timp de aproape 20 de ani.

Grigore Antipa

Grigore Antipa

1944 – A încetat din viaţă Grigore Antipa, biolog român, întemeietorul Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti, vicepreşedinte al Academiei Române (n. 24 noiembrie 1867).

1959 – A fost creată celebra păpuşă Barbie, la Hawrhorne, lângă Hollywood.

1961 – A încetat din viaţă scriitorul Cezar Petrescu (n. 1 decembrie 1892).

1987 – Trupa rock U2 a lansat albumul The Joshua Tree.

1994 – A încetat din viaţă Charles Bukowski, poet şi romancier germano-american. Este adesea cunoscut sub pseudonime ca: Hank, Buk, Henry Chinasky, acesta din urmă fiind un alter-ego în numeroase romane autobiografice. Scrierile lui Bukowski au fost puternic influențate de atmosfera casei lui din orașul Los Angeles și sunt marcate de empatie pentru viața obișnuită a săracilor americani albi, actul scrisului, alcool, relațiile cu femei. Un autor prolific, Bukowski a scris mii de poezii, sute de nuvele și șase romane.

2001 – Talibanii au distrus capul celei mai mari statui a lui Buddha din lume, aflată la Bamiyan, în cadrul campaniei de demolare a tuturor statuilor preislamice.

Foto cu Laura Stoica şi Mircea Eliade – wikipedia

 

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...