Un pic de flamenco cu “Ballet Nacional de España” (și câteva curiozități despre acest dans)
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-pic-de-flamenco-cu-ballet-nacional-de-espana-si-cateva-curiozitati-despre-acest-dans/

“Baletul Naţional din Spania”, condus de marele dansator şi coregraf Antonio Najarro, a împlinit anul acest patru decenii de la înfiinţare. Iată un scurt fragment dintr-un recent spectacol aniversar susţinut de artiştii Companiei “Ballet Nacional de España”

Un articol de Petre Ivan|3 august 2018

Curiozitati despre flamenco

– Flamenco este considerat a fi un mix de culturi, În speță cultura andaluză, arabică, islamică și țigănească.

– Primul cântec flamenco a fost un cântec pasional și disperat al țăranilor andaluzi marginalizati.

– Flamenco are astăzi peste 50 de stiluri muzicale.

– Conform tradiției, dansatorii tineri de flamenco nu sunt considerați perfecti, întrucat nu posedă maturitatea emoțională necesară acestui gen de dans. Prin urmare, cu cât dansatorii sunt mai în vârstă, cu atât sunt considerați mai buni, mai apropiați de… perfectiune.

– Japonia are mai multe academii si școli de flamenco decât Spania…

 

Foto: Ballet Nacional de España – facebook

03
/04
/20

Despre povești, copilărie, literatură, femei, război, amintiri din kibbutz și alte întâmplări, în 25 de destăinuiri ale scriitorului israelian Amos Oz, consemnate de Shira Hadad în volumul de convorbiri „Din ce este făcut un măr?” (Editura Humanitas Fiction, 2020).

23
/12
/19

Piesa „Dor de casă” interpretată de Cuza de la „Noaptea Târziu”, George Hora, Irina Rimes și actrița Carmen Tănase, și care a fost lansată pe 17 decembrie, a devenit în câteva zile imnul nostalgic al tuturor românilor plecați la muncă în străinătate, și care și-ar dori mai mult decât orice pe lume să ajungă acasă de Sărbători.

17
/09
/19

Actrița Oana Pellea a descoperit astăzi, prin intermediul facebook, un filmuleț emoționant din urmă cu jumătate de veac. L-a postat pa pagina sa de facebook, alături de un mesaj tulburător, care se încheie cu aceste cuvinte: "Mulțumesc, tată, pentru tot! Te iubesc!"

15
/08
/19

Ziarul Metropolis vă propune o nouă rubrică – După 1989 – în care încercăm să vedem cum au trăit intelectualii români răsturnarea comunismului (în decembrie aniversăm – deja! – 30 de ani de la Revoluție) și cum au întâmpinat ei zorii noii libertăți.

14
/08
/19

Pe 10 august s-au împlinit 135 de ani de la nașterea, la Brăila, a scriitorului Panait Istrati. Am selectat pentru dumneavoastră câteva repere biografice (așa cum apar în Panait Istrati, „Opere”, Editura Academiei Române, București, 2003).

01
/07
/19

O vizită la muzeu, o rusoaică necunoscută într-o cabină telefonică, un dans cu Vera, fluturi, un vagon de dormit, Lev Tolstoi tolănit într-un șezlong... Bun venit în lumea viselor unuia dintre cei mai mari scriitori din toate timpurile – Vladimir Nabokov!

Pagina 1 din 512345