Undeva, cândva… Marcello Mastroianni & It Happened One Night
https://www.ziarulmetropolis.ro/undeva-candva-2/

“Mi-l amintesc pe Clark Gable foarte tânăr, în alb şi negru. Se întoarce un pic şi apoi zâmbeşte. O canalie irezistibilă. În ce film să fi fost asta? Poate în ‘It Happened One Night’…” – Marcello Mastroianni, în documentarul “Mi ricordo, sì, io mi ricordo” (1997)

Un articol de Petre Ivan|15 august 2018

Marcello Mastroianni s-a stins din viață în decembrie 1996, la vârsta de 72 de ani, în urma unui cancer pancreatic. Regizoarea Anna Maria Tato, ultima sa iubită, i-a dedicat, un an mai târziu, filmul documentar „Marcello Mastroianni: Mi ricordo, sì, io mi ricordo”.

A venit pe lume pe 28 septembrie 1924, la Fontana Liri, la sud de Roma, într-o familie de țărani săraci. În pofida dificultăților materiale ale familiei, Mastroianni a avut o copilărie fericită. La maturitate, a trebuit să facă toate meseriile pentru a supraviețui: a fost zidar, metalurgist, funcționar public, student la arhitectură, înainte de a descoperi lumea cinematografiei.

În timpul războiului, a fost trimis de germani într-un lagăr de muncă, dar a reușit să evadeze și a trăit la Veneția, până în 1945. A ajuns apoi la Roma, unde i s-a oferit un loc de muncă în biroul unei societăți britanice de cinema. Este descoperit de regizorul Luchino Visconti, care îl face să urce pe scenă în ”Un tramvai numit dorință” și ”Moartea unui comis voiajor”.

A jucat  în aproape 150 de filme, de la debutul lui din 1947, lucrând cu regizori ca Fellini, Visconti, De Sica, Antonioni, Altman. A fost nominalizat de trei ori la Oscar şi distins cu două Globuri de Aur, două premii BAFTA, un trofeu César, două premii la Cannes şi un Leu de Aur la Veneţia pentru întreaga carieră.

 

Foto: Marcello Mastroianni, It Happened One Night – facebook

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.