Luminita Gheorghiu: „Dacă deschizi televizorul, te îngrozeşti de câtă ură colcăie“
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-gheorghiu-daca-deschizi-televizorul-te-ingrozesti-de-cata-ura-colcaie/

INTERVIU Luminiţa Gheorghiu, care deţine rolul principal în filmul „Sunt o babă comunistă“, vorbeşte despre colaborarea cu Stere Gulea, regizorul care a distribuit-o în „Moromeţii“ şi explică de ce românii spun că pe vremea comunismului era mai bine.

Un articol de Corina Vladov|16 august 2013

Luminita Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu joacă din 23 august în filmul „Sunt o babă comunistă“, al reputatului regizor Stere Gulea.

Luminita Gheorghiu, care deţine rolul principal în această producţie, vorbeşte despre colaborarea cu Stere Gulea, regizorul care a distribuit-o în „Moromeţii“ şi explică de ce românii spun că pe vremea comunismului era mai bine.

Povestea este o adaptare după bestseller-ul omonim scris de Dan Lungu, carte tradusă în 10 limbi de circulație internațională. Scenariul este semnat de Lucian Dan Teodorovici şi de Stere Gulea.

INTERVIU Corina Vladov: În ce fel v-a ajutat cartea lui Dan Lungu în pregătirea filmului şi în construirea rolului? Ce impresie v-a făcut când aţi citit-o?

Luminita Gheorghiu: Pe plan personal, nu m-a ajutat foarte mult. Citind-o, mi-a creat o bună dispoziţie şi am râs cu lacrimi. Mi-am adus aminte de anii aceia în care stăteam la cozi interminabile la benzină şi aveam alimentele de bază pe cartelă.

„Sînt o babă comunistă“ este o carte pe care ar trebui s-o citească toţi, de la mic la mare. Dan Lungu are mult haz. Stere Gulea pleacă de la ideea cărţii şi duce personajul meu puţin în altă parte. Orice lectură pe lângă scenariu e binevenită. În carte nu am regăsit esenţa personajului din film. Poate eram geloasă pe hazul celorlalte.

Filmul abordează, printre altele, şi tema memoriei. Ce amintiri din perioada comunistă au fost trezite de noul lungmetraj al lui Stere Gulea?

Luminita Gheorghiu: Mi-am adus aminte de anii ’80, când jucam în spectacolele lui Tocilescu şi lumea venea la premieră cu rochii lungi. Sala de la Grădina Icoanei era atât de plină încât nu mai erau locuri nici pe scări. Atunci nu se mai găseau bilete, pentru că erau vândute toate cu mult timp înainte. Teatrele aveau mari succese şi publicul alerga cu mare poftă să vadă un spectacol.

Citiţi şi: VIDEO Stere Gulea: „Sunt o babă comunistă“ este un film despre normalitate şi haz

De ce credeţi că mulţi români afirmă, aşa cum arată sondajele de opinie, că pe timpul comunismului era mai bine?

Luminita Gheorghiu: Pentru că, dacă deschizi televizorul, te îngrozeşti de câtă ură colcăie şi cum se umplu puşcăriile. Fiecare ar trebui să fie corect, dar parcă ar fi vânătoare de vrăjitoare ce trăim.

Cum aţi ajuns la acest rol? Aţi avut ezitări în a-l accepta?

Luminita Gheorghiu: Nu am ezitat dintr-o mie de motive. Mi-a plăcut foarte mult scenariul. M-am bucurat de reîntâlnirea cu ei. Eram foarte curioasă să joc alături de Marian Râlea şi de ceilalţi. Am fost bucuroasă să primesc propunerea.

Sunt o baba comunista

Luminita Gheorghiu (stânga), alături de Stere Gulea, Ana Ularu şi Valeria Seciu, la filmări

Cum a fost reîntâlnirea, pentru acest nou proiect, cu regizorul Stere Gulea şi cu directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, cu care aţi lucrat la „Moromeţii“? Care a fost atmosfera de la filmări?

Luminiţa Gheorghiu: N-am simţit că a trecut atât de mult timp. Am fost fericită să-i revăd şi parcă timpul nu trecuse peste noi. Cu toate acestea, am resimţit presiunea pe care cei din jur o puneau asupra noastră. Probabil se aşteaptă ca noi să facem un film la fel de bun ca „Moromeţii“.

Cum aţi prezenta-o pe Emilia, personajul pe care îl interpretaţi în „Sunt o babă comunistă“? Ce fel de femeie este?

Luminita Gheorghiu: Femeia ştie ce vrea de la viaţă. Îşi ia viaţa în propriile mâini, ceea ce e o dovadă de mare forţă. Conduce şi îşi iubeşte familia foarte tare. În plus, are o relaţie excepţională cu Ţucu al ei. Răspunde cu „supărare“ glumelor lui şi ia hotărâri grele, dar pline de importanţă pentru rezolvarea unor situaţii grave, cum e cea din film.

Ce aşteptări aveţi de la film în ceea ce priveşte publicul român, mai ales că nu are premii internaţionale în spate? De ce ar trebui ca oamenii să vină să vadă „Sunt o babă comunistă“?

Luminita Gheorghiu: Din curiozitate pentru regizorul care a făcut „Moromeţii“, pentru romanul de la care se pleacă şi pentru vremurile de atunci. Cei care nu le-au trăit vor avea ocazia să le cunoască, iar cei care le-au prins vor putea să verifice dacă atmosfera este redată corect şi dacă se regăsesc în ea.

Aţi avut o contribuţie decisivă la succesul filmului „Poziţia copilului“, atât la Berlin (unde presa a lăudat interpretarea dvs. şi unde filmul a primit Ursul de Aur), cât şi la publicul din ţară (peste 100.000 de spectatori). Aţi fost imaginea Festivalului de Film Transilvania şi protagonista spoturilor realizate de Cristi Puiu pentru festivalul de la Cluj-Napoca. În „Sunt o babă comunistă“ aveţi deja al doilea rol principal într-un singur an. În ce măsură se poate afirma că vă aflaţi în cel mai de succes moment al carierei dvs. cinematografice?

Luminita Gheorghiu: Nu pot să afirm asta. Important e să fiu sănătoasă şi în continuare. Totdeauna e loc de mai bine. Dacă colegul lui Stere Gulea, Clint Eastwood, îmi propune să joc rolul unei capitaliste tinere la Hollywood? Câţi ani are Judi Dench?

Foto: MediaPro Distribution

INFO: Luminita Gheorghiu poate fi văzută şi la Teatrul Metropolis, în spectacolul „Baba care ascultă Abba“

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.