Marina Constantinescu: „Sper ca această ediție a FNT să fie freamătul spiritual dinaintea alegerilor“
https://www.ziarulmetropolis.ro/marina-constantinescu-sper-ca-aceasta-editie-a-fnt-sa-fie-freamatul-spiritual-dinaintea-alegerilor/

Luni 6 octombrie a.c., la Sala Media a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti a avut loc conferinţa de presă dedicată lansării Festivalului Naţional de Teatru 2014. 

Un articol de Ziarul Metropolis|6 octombrie 2014

Evenimentul a suscitat interesul a numeroşi jurnalişti, profesionişti din lumea teatrului şi reprezentanţi ai partenerilor Festivalului, fiind prezente aproape 100 de persoane.

Dintre personalităţile invitate îi amintim pe Ion Caramitru (TNB), artiştii Doina Levintza şi Răzvan Mazilu, Irina Cajal (Ministerul Culturii), Liviu Jicman (ICR), Demeter Andras (Casa de Producţie SRTV), Oltea Şerban-Pârâu, Atila Vizauer (Radio România), Carmen Croitoru (Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală). Conferinţa a fost moderata de Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER.

Principalele direcţii ale ediţiei cu numărul 24 au fost prezentate pe larg de criticul de teatru Marina Constantinescu, director artistic al FNT.

Iată o sinteză în cifre a Festivalului Naţional de Teatru 2014:

44 spectacole;
83 de reprezentaţii;
26 spectacole din Bucureşti;
17 spectacole din ţară;
1 spectacol din străinătate: „Donka, o scrisoare către Cehov”, creaţie semnată Daniele Finzi Pasca – Elveţia;
13 spectacole în cadrul secţiunii MAEŞTRI;
1 producţie a FNT: West Side Story. Un spectacol de Răzvan Mazilu, costumele: Doina Levintza. Cu participarea extraordinară a Orchestrei Naţionale de Tineret. Direcţia muzicală: Gabriel Bebeşelea;
1 spectacol colaj – producţie care îi reuneşte pe câştigătorii Galei HOP 2014;
3 expoziţii dedicate unor mari personalităţi ale scenei: Doina Levintza, Ion Manu, George Constantin;
6 conferinţe susţinute de George Banu, Monique Borie, Octavian Saiu şi o conferinţă a managerilor instituţiilor publice de cultură, coordonată de Carmen Croitoru;
1 atelier: Jurnalismul teatral – Lecţia de anatomia spectacolului, susţinut de criticul de teatru şi profesorul Marian Popescu;
20 de lansări de carte de teatru;
8 spectacole de teatru radiofonic;
4 spectacole de teatru tv;
26 de spaţii de desfăşurare a evenimentelor din cadrul FNT, din sistemul instituţionalizat şi independent, dintre care 12 spaţii noi destinate atât spectacolelor, cât şi evenimentelor conexe;
24 000 de spectatori aşteptaţi (cu loc);
peste 1500 de participanţi direct implicaţi în festival;
peste 60 de invitaţi de peste hotare;
circa 200 de voluntari;
peste 50 de alte instituţii de cultură şi media partenere;
1 eveniment transmis în direct – spectacolul de închidere a FNT de la Craiova va fi transmis şi în Capitală, la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City;
8 spectacole transmise online pe Adevărul live;
1 jurnal (ziar) dedicat Festivalului Naţional de Teatru, ce apare începând cu luna octombrie.

Festivalul Naţional de Teatru – cea mai importantă vitrină a fenomenului teatral românesc, care cuprinde în programul său producţii realizate în stagiunea 2013-2014, va avea loc înperioada 24 octombrie – 02 noiembrie 2014, fiind organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Primăria municipiului Bucureşti şi ARCUB.

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT), a declarat că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 947.777 de euro.

„Bucuria mea este că, din aproape în aproape, acest festival începe să-şi facă loc – un loc privilegiat aş putea să zic – în agenda culturală a Bucureştiului şi nu numai (…) Bucuria mea este că putem găzdui cea mai mare parte a festivalului în Teatrul Naţional, în această clădire, care, la mijlocul lui noiembrie, îşi va recăpăta şi Sala Mare, şi sala în aer liber de pe acoperiş, şi Lăptăria lui Enache, şi posibilitatea de a ne plimba pe pălăria lui Caragiale, văzând Bucureştiul de sus”, a declarat Ion Caramitru, la conferinţa de presă.

De asemenea, acesta a amintit de următorul eveniment pe care vor să îl organizeze după încheierea lucrărilor la Teatrul Naţional din Bucureşti.

„Următorul mare eveniment pe care vrem să-l folosim, pentru a proiecta această realizare esenţială – aş zice în cultura noastră, de reconstruire a Teatrului Naţional – şi în lume, în septembrie anul viitor, vom găzdui primul festival NETA – New European Theatre Action, care este o structură europeană, majoritar balcanică, din care Teatrul Naţional face parte şi a cărui prim-preşedinte am fost pentru doi ani – cât este mandatul preşedintelui acestei reţele.

Acest festival va avea loc sub un singur acoperiş – Teatrul Naţional va avea toate sălile la dispoziţie, toate posibilităţile de scenografie. Nu există, cred, niciun fel de variantă care să nu poate fi găzduită în sălile noastre, săli de repetiţie, de expoziţie, restaurant, cafenea şi spaţiu liber de dimineaţă până seară în acest edificiu”, a mai spus directorul TNB.
Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru, a prezentat evenimentul „în cifre”.

„Cultura este a noastră, a celor care o facem”

Marina Constantinescu, directorul festivalului

„În acest an, vom avea 46 de spectacole, susţinem 83 de reprezentanţii. Din aceste spectacole, sunt 26 din Bucureşti şi 17 din ţară. Avem un spectacol invitat din străinătate. În cadrul secţiunii Maeştrii avem 13 spectacole. Vom realiza pentru prima dată în istoria Festivalului Naţional de Teatru o producţie a Festivalului Naţional de Teatru şi aici este vorba despre spectacolul «West Side Story». Împreună cu dumneavoastră vom vernisa trei expoziţii (…), vom participa la şase conferinţe (…), vom avea 20 de lansări de carte, opt spectacole de teatru radiofonic, patru spectacole de teatru de televiziune. Sunt 26 de spaţii de desfăşurare a evenimentelor din Festivalul Naţional de Teatru, din care 12 spaţii noi”, a declarat Aura Corbeanu.

De asemenea, aceasta a precizat că bugetul festivalului este de 947.777 de euro, iar FNT este susţinut financiar de Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, prin centrul ArCuB, de Institutul Cultural Român, dar şi de alţi finanţatori şi sponsori.

Pentru prima dată în decursul celor 24 de ediţii, Festivalul Naţional de Teatru îşi propune să organizeze, la sediul Galeriilor Artmark din Bucureşti, o licitaţie cu diferite opere de artă, obiecte personale şi artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de artişti de seamă ai momentului. Sumele strânse din vânzarea acestor obiecte vor fi donate programului UNITER – Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”.

Totodată, la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, directorul artistic al festivalului, Marina Constantinescu, propune – pe lângă spectacolele care vor fi prezentate în selecţia oficială – o secţiune specială de reprezentaţii ale unor evenimente teatrale care prezintă unele dintre cele mai valoroase nume ale teatrului românesc. Este vorba despre secţiunea Maeştri, unde sunt încadrate spectacolele „D’ale noastre”, „Vorbe, vorbe, vorbe…”, „Lecţia”, „Ivanov”, „Căsătoria”, „Gaiţele”, „Şefele”, „Revizorul”, „Aniversarea”, „Vocea umană”, „Actorul”, „Candid” şi „Muzicanţii din Bremen”.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 24 octombrie, la ora 21.30, în Sala Multimedia a Teatrului Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti, când va fi vernisată expoziţia „Doina Levintza: Costumul de teatru – De la schiţă la miracol”.
Festivalul Naţional de Teatru (FNT) este organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), Ministerul Culturii, Primăria municipiului Bucureşti şi ArCuB.

Mai multe informaţii despre FNT se găsesc pe site-ul oficial.

Foto: Mihaela Marin, video: Judy Florescu

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.