Mel Brooks, cea mai înaltă distincţie acordată de British Film Institute
https://www.ziarulmetropolis.ro/mel-brooks-a-primit-cea-mai-inalta-distinctie-acordata-de-british-film-institute/

Actorul de comedie, producătorul şi umoristul Mel Brooks, în vârstă de 88 de ani, a primit cea mai înaltă distincţie decernată de British Film Institute – BFI Fellowship.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2015

Mel Brooks a primit această distincţie din mâinile lui Greg Dyke, preşedintele BFI, după ce actorul John Hurt a susţinut un scurt discurs introductiv.

Potrivit revistei Variety, la eveniment au participat numeroşi cineaşti şi actori celebri, precum Terry Gilliam, Mike Leigh şi Simon Pegg, dar şi renumitul scriitor Salman Rushdie. În discursul său, Mel Brooks s-a declarat onorat să primească acest trofeu, care este acordat profesioniştilor cu realizări deosebite în cinematografie şi televiziune.

Sunt profund onorat să primesc BFI Fellowship şi să mă aflu într-o companie atât de selectă. Atunci când am fost anunţat că am fost ales pentru acest premiu, am fost surprins, dar şi încântat. Nu foarte mulţi americani ajung să primească acest trofeu prestigios… şi cred că din motive întemeiate – Mel Brooks

Printre cineaştii recompensaţi în anii anteriori cu BFI Fellowship se numără nume mari ale cinematografiei mondiale, precum Tim Burton, Martin Scorsese, Orson Welles, Judi Dench, Ralph Fiennes, David Cronenberg.

Mel Brooks este cunoscut pentru comedia „Producătorii/ The Producers” (1968) şi numeroase parodii reuşite, precum „Tânărul Frankenstein/ Young Frankenstein” (1974), în care a jucat alături de colaboratorul său preferat, Gene Wilder.

Mel Brooks, al cărui nume real este Melvin Kaminsky, s-a născut în cartierul newyorkez Brooklyn în 1926, într-o familie evreiască.

A debutat în acelaşi timp cu Woody Allen, în „Your show of show”, în anii ’60, înainte de a deveni unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi producători din anii ’70, cu filme precum „Producătorii”, „Douăsprezece scaune”, „Şei în flăcări” şi „Comedie mută ’77”.

În 1969, Mel Brooks a câştigat premiul Oscar pentru scenariul filmului „Producătorii/ The Producers”, o comedie despre doi escroci care plănuiesc să facă bani producând un spectacol pe Broadway despre care erau convinşi că va fi un fiasco – un musical despre Adolf Hitler. Cei doi intenţionau să anuleze spectacolul după primele reprezentaţii şi să rămână astfel cu banii obţinuţi înainte de premiera show-ului.

Printre celelalte pelicule regizate de Mel Brooks se numără filme precum „Bilele spaţiale/ Spaceballs”, „Robin Hood: Bărbaţi în izmene” şi „Dracula: Un mort iubăreţ”.

În 2013, Mel Brooks a fost recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră ce i-a fost decernat de American Film Institute.

Foto: Mel Brooks – cinemagia

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.