Nicolae Margineanu – Premiul pentru Întreaga Activitate, la Gala Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-margineanu-premiul-pentru-intreaga-activitate-la-gala-gopo/

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul şi directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el şi de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda şi un Premiu Special, proiecţionistei Elena Ciocan.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2014

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

Nãscut în anul 1938 la Cluj, Nicolae Mărgineanu a absolvit cursurile Institutul de Teatru si Cinematografie I.L.Caragiale, în 1968 (secția Imagine film). După o bogată activitate ca operator de film, din 1978 s-a dedicat regiei, devenind unul dintre regizorii de referință ai filmului românesc, informează Mediafax.

Din 1990 este și producător de film. De-a lungul timpului, a semnat imaginea la 8 filme de lung metraj.

Nicolae Mărgineanu a fost onorat de-a lungul anilor cu numeroase distincţii, dintre care amintim Premiul pentru scenariu (1991), cu Undeva în Est și Premiul Special al Juriului (1994), cu Privește înainte cu mânie, film lansat în secțiunea Panorama a festivalului de la Berlin și laureat cu Marele Premiu la Cinema de la Pesaro și cu Delfinul de argint și Premiul FIPRESCI la Troia, în Portugalia.

Privește înainte cu mânie, un film de Nicolae Margineanu

În ultimii ani, regizorul s-a concentrat în special pe filmul documentar: Amfiteatre și închisori (2010), Demascarea (2011), Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu (2012) și George Manu, rectorul din Zarca Aiudului (2013).

Actualmente, Nicolae Margineanu se află în pregătire cu un nou lungmetraj de ficțiune, Poarta Albă.

Nicolae Margineanu

Organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special şi proiecționistei Elena Ciocan

Vreme de mai bine de jumătate de secol (1962-2014), iubitorii de cinema au avut la Studio, cinematograful de pe Magheru, un prieten de nădejde: Elena Ciocan – „doamna Nuți” pentru cei apropiați și la fel de cinefili ca și ea.

Devenită proiecționist înainte de împlinirea majoratului, Cinema Studio a devenit a doua sa casă (la final de ani ’60, de exemplu, se proiectau aproape 50 de filme în fiecare săptămână) și în care a cunoscut personalități importante ale cinema-ului național și internațional: Kirk Douglas, Jean Paul Belmondo, Nikita Mihalkov.

Cea de-a opta ediție a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 24 martie și care va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema și online pe www.premiilegopo.ro și www.procinema.ro.

Foto cu Nicolae Margineanu şi Elena Ciocan – Wikipedia, Cinemagia

03
/05
/17

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie).

03
/05
/17

Ediția a doua a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, va avea loc anul acesta în perioada 25-27 august. Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv și alternativ, filme provenite din două țări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei.

02
/05
/17

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

27
/04
/17

Ce ştim, de fapt, despre cinema-ul american de autor al momentului? Ce se află dincolo de Hollywood? Filmul american independent pare să o ducă bine. Şi propune, prin câţiva regizori, o estetică aparte: un cinema al discreţiei, al emoţiilor sugerate, al anti-spectacularului fără teribilism.

24
/04
/17

Un serial despre Albert Einstein, realizat de cineaştii Brian Grazer şi Ron Howard, premiaţi cu Oscar, va avea premiera la National Geographic, pe 30 aprilie, de la ora 21.00. Cu această ocazie, National Geographic a lansat o pagină web dedicată producţiei, prin care utilizatorul poate vizita virtual casa lui Einstein.

23
/04
/17

Biletele pentru continuarea mult aşteptată a poveştii din Universul Marvel se pot achiziţiona începând cu data de 21 aprilie. Filmul „Gardienii Galaxiei Vol. 2” va ajunge în cinematografele din România începând din seara datei de 4 mai. Cumpărarea biletelor în avans îţi oferă posibilitatea de a fi printre primii care se reîntâlnesc cu gaşca de eroi improbabili.

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

21
/04
/17

Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.