Noaptea Alba a Filmului Romanesc, în Bucureşti şi Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-in-bucuresti-si-cluj-napoca/

Cea de-a cincea ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, unde vor fi proiectate producţii precum „Balanţa”, de Lucian Pintilie, şi „Sunt o babă comunistă”, de Stere Gulea, va avea loc pe 19 septembrie, în Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze producţii recent lansate pe marile ecrane, care s-au bucurat de succes la public, dar şi de filme clasice, care au rămas în istoria cinematografiei româneşti.

Din selecţie nu lipsesc nici documentare originale şi cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2014, notează Mediafax.

Secţiunea Panorama 2013 aduce cele mai apreciate titluri ale anului trecut, printre care se numără filmul lui Stere Gulea „Sunt o babă comunistă”, avându-i ca protagonişti pe Marian Râlea şi Luminiţa Gheorghiu, dar şi ecranizarea binecunoscutei nuvele „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, ce îşi aşteaptă fanii pentru o porţie de horror românesc.

Alături de ele, vor mai fi difuzate filmele „Funeralii fericite”, de Horaţiu Mălăele, şi „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski (premiul Gopo pentru cel mai bun debut 2014).

Din categoria documentare, cinefilii se vor bucura de „Afacerea Tănase”, de Ionuţ Teianu, de „City Tour”, în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, dar şi de „Bucureşti, noaptea-alba-a-filmului-romanescunde eşti?”, de Vlad Petri.

Iubitorii de film clasic se vor putea bucura la Noaptea Albă de două titluri intrate în patrimoniu, semnate de regizorul Lucian Pintilie – „Balanţa”, pentru care Maia Morgenstern a fost premiată, în 1993, de Academia de Film Europeană, şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, cu Victor Rebengiuc.

În Bucureşti, spectatorii sunt aşteptaţi la proiecţiile de film programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Studioul Horia Bernea, MNTR Open Air, Dianei 4, J’ai Bistrot şi Parcul Tineretului.

Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

 

Foto: Noaptea Alba a Filmului Romanesc – romfilmpromotion

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.