Olga Tudorache şi Ştefan Iordache, în „Micii burghezi” de Maxim Gorki – la TVR 2, de la ora 19.50
https://www.ziarulmetropolis.ro/olga-tudorache-si-stefan-iordache-in-micii-burghezi-de-maxim-gorki-la-tvr-2-de-la-ora-19-50/

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, difuzează luni, 16 iunie, de la ora 19.50, la TVR 2, un program dedicat marelui prozator şi dramaturg rus Maxim Gorki (16 martie 1868–18 iunie 1936).

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2014

Telespectatorii vor putea urmări, sub genericul Teatrului Naţional de Televiziune, drama „Micii burghezi” de Maxim Gorki, un spectacol din Arhiva de Aur TVR, realizat în anul 1973 de către regretata regizoare Sorana Coroamă Stanca.

Piesa are ca temă, la prima vedere, conflictul între generaţii, între părinţii Besemenov – tatăl-stăpân al familiei şi mama-prima supusă a acestuia, pe de-o parte, şi copiii lor – Tatiana, Piotr şi Nil.

Lucrurile se complică atunci când eterna înfruntare între bătrâni şi tinerieste dublată de cea între ideologiia  veche, burgheză, şi cea nouă, proletcultistă. O dramă pusă în pagină de către un scriitor de talent, din galeria marilor condeie ruseşti clasice, dar şi din cea „revoluţionară” a unei Rusii de început de secol XX.

Olga Tudorache

„Micii burghezi”, ca şi „Azilul de noapte”, a văzut lumina scenei prima oară în anul 1902, la Teatrul de Artă din Moscova, în acelaşi an în care Maxim Gorki l-a cunoscut pe Lenin.

Din distribuţia piesei realizate în versiune TV fac parte: Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ştefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tamas, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu. Scenografia acestei montări este semnată de Doina Levintza. Traducerea Ema Beniuc.

Foto cu Micii burghezi” de Maxim Gorki,
Olga Tudorache şi Ştefan Iordache – TVR

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.