Papa Ioan Paul al II-lea – Însemnările sale personale, în curs de apariție la Editura Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/papa-ioan-paul-al-ii-lea-insemnarile-sale-personale-in-curs-de-aparitie-la-editura-humanitas/

Editura Humanitas a semnat contractul pentru traducerea volumului ce cuprinde, în mai bine de 600 de pagini, însemnările Papei Ioan Paul al II-lea.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2014

Patruzeci de ani din viața Papei Ioan Paul al II-lea, cea mai importantă personalităte spirituală a secolului XX, sunt consemnați într-un volum care, odată publicat la începutul lunii trecute în Polonia, a devenit subiectul unei controverse mediatice internaționale, anunță Editura Humanitas.

Nu întâmplător reflecțiile sale, începute când încă era episcop al Cracoviei și încheiate în 2003, cu doi ani înainte de moartea sa, au fost supuse atenției Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Aceste însemnări personale i-au fost încredințate prin testament cardinalului Stanislaw Dziwisz, secretarul său personal în cei douăzeci și șapte de ani de pontificat, pentru a fi arse, dar, în pofida dorinței Suveranului Pontif, dar din dragoste și profund respect față de Papa, Papa Ioan Paul cardinalul Stanislaw Dziwisz nu le-a distrus.

„Nu am avut curajul să ard carnețele lăsate, pentru că în ele se aflau informații importante despre viața sa. […] Nu am ars însemnările lui Ioan Paul al II-lea pentru că ele sunt cheia către spiritualitatea sa, esența fiecărei ființe umane: către înțelegerea relației sale cu Dumnezeu, cu ceilalți oameni și cu sine însuși”, mărturisea cardinalul Dziwisz.

Karol Wojtyla, arhiepiscop metropolitan al Cracoviei, cardinal, și, din 1978, Suveran Pontif, a străbătut una dintre cele mai dificile perioade din secolul XX, fiind nucleul lumii spirituale occidentale.

Singurul Suveran Pontif care a vizitat România, în această calitate, Ioan Paul al II-lea a făcut posibil un moment de o imensă importanță istorică, sute de mii de oameni, ortodocși, catolici și greco-catolici, participând la evenimentele petrecute în cele trei zile ale vizitei.

Beatificat în 2011, Ioan Paul al II-lea va fi canonizat de către Papa Francisc duminică în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, celebrată în Piața Sf. Petru din Vatican.

Foto cu Papa Ioan Paul al II-lea – wikipedia

07
/01
/19

Cartea „Între prieteni“ (traducere din limba ebraică de Marlena Braeșter) a apărut la editura Humanitas fiction în anul 2013. Amos Oz a murit la Tel Aviv pe 28 decembrie 2018.

23
/12
/18

Romanele din seria Fantasy „Pisicile războinice”, semnată de Erin Hunter, s-au situat și anul acesta pe primul loc în preferințele publicului. Cele mai vândute titluri din portofoliul Grupulului Editorial ALL fac parte din domenii variate, de la literatură la dezvoltare personală și medicină.

22
/12
/18

Editura Litera a anunțat lista celor mai vândute titluri din 2018. Printre acestea, „Povestea mea”, de Michelle Obama, și „Ordinea de zi”, de Éric Vuillard (Prix Goncourt).

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

30
/11
/18

Vă invităm să ne amintim de regina cu rol neîndoielnic în realizarea României Mari, Maria a României (n. 29 octombrie 1875 - d. 18 iulie 1938), așa cum a surprins-o celebrul scriitor, diplomat și călător al perioadei interbelice – francezul Paul Morand, în volumul „București” (editura Humanitas).

27
/11
/18

Marți, 4 decembrie, de la ora 16.00, la Clubul Teatrelli din București va avea loc lansarea celui de-al zecelea volum semnat de Octavian Saiu: „Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, publicat la Editura Nemira.

23
/11
/18

"Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.(...)" - Ana Blandiana. Cunoscuta scriitoare va susţine conferinţa cu tema "Centenarul, un exerciţiu de exorcizare", duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

22
/11
/18

Regina Elena este una dintre reginele a căror viață o cunoaștem mai puțin, o regină mamă între suferință și bucurie, dragoste de popor, datorie de neam, dar și frica de a fi departe de fiul ei Mihai. Un creuzet de iubire și speranță, de frică și îndoială, dar și bunătate și împăcare sufletească. Regina - mamă Elena, Mariajul și Despărțirea de Carol al II-lea din colecția Istorie cu blazon, de la Corint, este o carte de o frumusețe uluitoare.